爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

身邊幾個媽媽報李鍵都要考2次先pass, 見到有人提意報駕駛學院再搵私人師傅操,會易pass 同有路面經驗。

請大家比d意見我呀。好想快d車女女返學放學呀!

男爵府

回覆:想考車牌, 有無人一take pass

你考黎車女,有d野冇得急。
考車除咗技術,都要講運。
除非你路面經驗好夠,唔係俾你一take pass又未必好。

堅持到底, 就是勝利!

大宅

我明呀,車小朋友,最緊要安全,我諗住要補返幾十個鐘先敢車個女,我聽人講如果肥左要等半年先有得再考,我唔想咁耐呀!

水晶宮

教院, 教法比較有系统, 學習/考牌上, 較易掌握.
私人, 每個師父都唔同, 有d要講彩數, 有d立心不良, 教漏野*, 唔想你一次pass.

學車環境, 有牌開車環境, 環境/警覺可以是不一樣, 我不認為, 要補鐘的, 私人pass就不用補鐘.

*我是受害者, 後來轉教院考, 所以深深領會, 教學系统的重要性.

珍珠宮

畀面勳章

考車牌, 要睇天時地理人和的,
人地個個一take pass,,可能真係下左苦工加睇彩數架.
我都識人李x 一take pass,
跟街cf 學...路面經驗會多好多, 第日自己渣車是有益的

大宅

回覆:howmuch 的帖子

所以你覺得教院好d?
因地點都幾唔就腳,我朝早等囡囡返左學後得2個鐘時間學車,所以仲諗緊呀

有個師傅的學生好多一take過pass,係咪可以試試先呢。。。

水晶宮

glo000 發表於 15-5-14 15:51
所以你覺得教院好d?
因地點都幾唔就腳,我朝早等囡囡返左學後得2個鐘時間學車,所以仲諗緊呀

我認為教院好d.
你如果有信賴的私家師父, 當然可以選擇la.

別墅

我係德X 度學
澤安考2號牌
學左24個鐘, C FU 教得好好
最後我 1 take pass
Total $6xxx
包辦所有文件

大宅

我今日自己去左報筆試,要開始搵下教院定師傅了!

複式洋房

回覆:想考車牌, 有無人一take pass?

我同我老婆搵同一個師父,考牌只差一日,2個都一take pass !(貨van自動波)

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:glo000 的帖子

其實考幾多次先pass唔重要,最重要係駕駛安全

複式洋房

十五年前响駕駛學院考棍波私家車!一 take 過pass!

禁止訪問

子爵府

我自己係跟私人考既,雖然考第三次先pass,前後用左唔夠半年就考到喇!
但我pass左之後已經自己湊阿囡一個揸出揸入,仲係大車呀!
除左係舊式公屋停車場撞花過之外,其餘完全無問題⋯⋯
我覺得好既師傅真係好緊要,同埋路面經驗真係儲番黎架!

大宅

引用:我自己係跟私人考既,雖然考第三次先pass,

原帖由 andeskinki 於 15-05-15 發表
我自己係跟私人考既,雖然考第三次先pass,前後用左唔夠半年就考到喇!
但我pass左之後已經自己湊阿囡一個揸 ...
咁就好喇,我趕得切小學前車阿女,有車真係舒服好多,學校接放學最難攪,的士唔係話有就有

子爵府

glo000 發表於 15-5-14 18:37
我今日自己去左報筆試,要開始搵下教院定師傅了!
你自己上運輸署報名,好似會當你自己找街師傅喎的。一考完筆試合格,佢就會即刻俾路試信你,自己上去運輸署報名係"non-school",佢會俾街師傅嗰3個試場你。如果你決定找駕院,就最好早d問清楚。因為駕院嘅試場係唔同的。(我係自己上運吉處搞,找街師傅學,有錯請指正。)
小朋友放暑假比平日更忙!

子爵府

glo000 發表於 15-5-15 12:15
咁就好喇,我趕得切小學前車阿女,有車真係舒服好多,學校接放學最難攪,的士唔係話有就有

...
你囡囡幾時上小學?如果係今年9月,我估就唔得喇! 九龍及新界區好多人報考,第一次排期要成差不多8個月,香港區好d, 好似4至5個月就可以。我上年1月中報筆試,2月中考,結果排到9月中至考第一次路試。依家聽講重多左人考!
另外,接送返學放學好似好舒服,其實揸車都幾麻煩。送返學時還好少少,大家都係放小朋友落車就開車走,條路都算幾暢通。放學時就好煩,周圍都泊滿晒車等放學,有時更加係雙行違例泊車,想找個位泊低都好有難度。我試過小學放學時間考培正,結果就係死喺嗰d接放學嘅違泊車輛手上。依家我接兩個囡放學,都係遲少少先到學校,等大部份車走左,至有位泊車。

大宅

我女k2 呀,仲有年半時間,我諗我無時間走入沙田學車架喇,我試下搵師傅操密d啦,一星期可以3,4日都得呀

子爵府

glo000 發表於 15-5-15 13:19
我女k2 呀,仲有年半時間,我諗我無時間走入沙田學車架喇,我試下搵師傅操密d啦,一星期可以3,4日都得呀

...

九龍區有間觀塘駕駛學院,你可以上網睇吓。至於你話操密d就要睇師傅俾唔俾到期你,通常臨考之前先會一個星期操3,4次。其實日日操都好倦!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:身邊幾個媽媽報李鍵都要考2次先pass, 見到

原帖由 glo000 於 15-05-14 發表
身邊幾個媽媽報李鍵都要考2次先pass, 見到有人提意報駕駛學院再搵私人師傅操,會易pass 同有路面經驗。

請 ...
有時都好睇考試路線,有啲地方係比較易揸易pass

首頁

尾頁

跳至