興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位前輩,小女子初涉「影圈」,想買個鏡頭,格過價錢,行貨同水貨價錢差2000到,這麼多,買得過嗎?

大宅

搵個朋友一齊去CHECK清楚支鏡,水同行最大分別係保養,但如果唔壞,你又唔擲落地,基本上我覺得係無分別.

大宅

引用:搵個朋友一齊去CHECK清楚支鏡,水同行最大分

原帖由 machalie 於 15-05-15 發表
搵個朋友一齊去CHECK清楚支鏡,水同行最大分別係保養,但如果唔壞,你又唔擲落地,基本上我覺得係無分別. ...
唔該晒!我會試吓搵朋友一起去睇吓。

大宅

引用:想請教各位前輩,小女子初涉「影圈」,想買

原帖由 Tiji 於 15-05-15 發表
想請教各位前輩,小女子初涉「影圈」,想買個鏡頭,格過價錢,行貨同水貨價錢差2000到,這麼多,買得過嗎? ...
2萬嘅鏡差兩千,買行
8千嘅鏡差兩千,要諗
3千嘅鏡差兩千,梗係買水

差~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

ReadOnly 發表於 15-5-15 19:54
2萬嘅鏡差兩千,買行
8千嘅鏡差兩千,要諗
簡而清 !

大宅

引用:Quote:原帖由+Tiji+於+15-05-15+發表想請教

原帖由 ReadOnly 於 15-05-15 發表
2萬嘅鏡差兩千,買行
8千嘅鏡差兩千,要諗
明喇!

禁止訪問

育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆:求教,水貨鏡頭同行貨相差2000,點選擇?

大宅

引用:呢支鏡我都有,但我買二手

原帖由 雞脾小王子 於 15-05-16 發表
呢支鏡我都有,但我買二手
請問買二手幾$?我見官綱5K,price.com水貨最平2k,行貨4k。我係新手,諗住買最平2k嘅,玩唔掂都冇咁肉赤
部機都諗住係price.com買。官綱同P記又係差好多

大宅

引用:Quote:原帖由+雞脾小王子+於+15-05-16+發表

原帖由 Tiji 於 15-05-16 發表
請問買二手幾$?我見官綱5K,price.com水貨最平2k,行貨4k。我係新手,諗住買最平2k嘅,玩唔掂都冇咁肉赤: ...
諗住買部GM1

大宅

回覆:Tiji 的帖子

GM1, 配支15襯啲。

差~

大宅

引用:GM1,+配支15襯啲。

原帖由 ReadOnly 於 15-05-17 發表
GM1, 配支15襯啲。
前輩,我主要用嚟影小朋友,旅行影吓風景咁。見25嘅介紹寫咗句[標準50mm焦距(相等於 35mm 相機系統),適合不同題材],而且朋友用緊這個组合,話不錯,所以諗住照住買一set就算。請問15更適合嗎?可否再詳細小小解釋吓?感謝!!!

大宅

唔夠膽認前輩Orz

其實我話GM1同支15襯啲主要係講外型同埋size. 至於係咪啱你用,就要睇你想要咩效果。

如果係只會入一支鏡,咁我會揀15多過25, 因為我覺得25個視角窄左啲。不過呢啲好睇個人選擇,15mm同25mm我都有,但出勤率低,外遊通常都係用Zoom, 而且一半以上用12mm嗰邊。

差~

大宅

引用:唔夠膽認前輩Orz其實我話GM1同支15襯啲主要

原帖由 ReadOnly 於 15-05-18 發表
唔夠膽認前輩Orz

其實我話GM1同支15襯啲主要係講外型同埋size. 至於係咪啱你用,就要睇你想要咩效果。
多謝提點!

大宅

引用:Quote:原帖由 ReadOnly 於 15-05-18 發表唔

原帖由 Tiji 於 15-05-18 發表
多謝提點!
去旅行影相,建議你考慮入支Zoom吧,拍得到比拍得好更重要,尤其有啲地方你一世人可能只會去一次。

50mm標頭拍街頭人文或者小品特寫會唔錯,但影風景可能會有好多場合用唔上。

差~

大宅

引用:Quote:原帖由+Tiji+於+15-05-18+發表多謝提

原帖由 ReadOnly 於 15-05-18 發表
去旅行影相,建議你考慮入支Zoom吧,拍得到比拍得好更重要,尤其有啲地方你一世人可能只會去一次。

50mm標 ...
前輩,我今日去豐x試GM1,Sales哥哥話冇貨,如需要可以訂。另介紹咗Sony 5100,我見價錢都唔貴,一機一鏡Set裝唔洗5k,一機二鏡唔洗7K,但D鏡唔知是否適合影小朋友?如果買,我會買一鏡先,遲D如果想影D遠影再配隻長鏡。依家1516緊買P仔GM1定sony5100

大宅

兩部機分別不大,呢部影到的相另外一部應該都唔會有問題,選擇邊部就睇你個人喜好。

差~

大宅

如果2部你都OK,我會選5100, 5100 SENSOR係APS-C,GM1是M43,SONY果部SENSOR大D,一般日光日白,2部表現真係差不多,在環境差情況SONY會有好D表現,反正2部賣返出去都係唔值錢,如果重量你覺得OK,SONY我覺得會好D.

大宅

回覆:ReadOnly 的帖子

唔該晒各位前輩嘅意見!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆 Tiji 的帖子

除咗揸機的人之外,决定相片質素的主要是相機及鏡頭,5100 只用 kit 鏡,絕對不及 GM1 (或者其他當代的 m43 機) 配 P記的 25mm 或 15mm 鏡頭。只看相機及 sensor size ,不理鏡頭質素,只是以偏概全。要知道,P記的 25mm 是一支極高評價的鏡頭,S記的 kit 鏡根本無得比。

大宅

引用:回覆+Tiji+的帖子除咗揸機的人之外,决定相

原帖由 admiral2525 於 15-05-22 發表
回覆 Tiji 的帖子

除咗揸機的人之外,决定相片質素的主要是相機及鏡頭,5100 只用 kit 鏡,絕對不及 GM1 ( ...
再請教,如果遲D想換部其它牌子單反,咁支P記25mm鏡頭直唔直得再配多個轉接環繼續用?
唔該前輩!

首頁

尾頁

跳至