想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 # 的文章

恭喜哂!!!好開心又有一個sucessful case la...可惜我打停經針後仲未來番m...要等來m後先可以try~

男爵府

我都係咁衰左囉, 因為如果自己唔受得補, 會補過頭, 結果就生朱古力瘤/机瘤了。

你個朱古力瘤幾大呀? TRY下要BB先啦, 唔好咁快做手術住, 因為好易返發架, 呢D手術唔做得太多

原帖由 CJ-7 於 09-4-1 09:16 發表

同意.. 其實我同你的case 差不多... 想生bb試咗幾個月都無聲氣.. 係bk度睇d 姊妹話飲當歸首烏雞湯同埋飲雞精(我買咗當歸個種).. 飲咗一個月.. 谷m痛到標冷汗.. 去檢查先發現有朱古力瘤... 而家都唔知點 ...

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-4-3 00:08 發表
我都係咁衰左囉, 因為如果自己唔受得補, 會補過頭, 結果就生朱古力瘤/机瘤了。

你個朱古力瘤幾大呀? TRY下要BB先啦, 唔好咁快做手術住, 因為好易返發架, 呢D手術唔做得太多

...

成6cm.. 都幾大.. 同埋m之後個肚仲好谷.. 我估可能又大咗.. 同埋成日覺得個肚好漲.. 我怕已經擴散至腹膜.. 都好擔心.. 約咗下星期睇醫生再睇下點..

其實如果唔做手術個瘤又唔好自己縮細..又減低bingo機會.. 會唔會浪費咗d時間.. 因為我已經係高齡.. 唔想浪費時間.. 但係又好怕做手術.. 心情都好不安... 都唔知應唔應該放棄生bb 既計畫..

男爵府

其實我都心大心細, 因為我年紀都開始大啦

有時見到人地做完手術幾個月就有左, 我就好想做手術, 但係有時見到有人做完手術成年都冇, 要做ivf, iui,有d仲返發, 我又唔係好想做手術

我6月覆診了, 睇下個瘤有冇細到再決定點做(因為我1月check過, 6月時已食了中藥半年, 如果有效應該會收細), 如果冇細到但又冇大到, 我可能會食多半年中藥先再決定, 因為我真係好怕住醫院同做手術

希望我呢段時間可以自然懷孕啦, 我相信個天會指示我前便條路應該點行既!

原帖由 CJ-7 於 09-4-3 10:09 發表

成6cm.. 都幾大.. 同埋m之後個肚仲好谷.. 我估可能又大咗.. 同埋成日覺得個肚好漲.. 我怕已經擴散至腹膜.. 都好擔心.. 約咗下星期睇醫生再睇下點..

其實如果唔做手術個瘤又唔好自己縮細..又減低bingo機會.. 會唔 ...

禁止訪問

男爵府

朱古力瘤係血瘤, 入便係你排唔體外既舊經血, 只有來m時經血排唔出先會令佢大

机瘤係因內分沁/害耳蒙影響, 所以生既, 食激素既野會令佢變大

原帖由 123onebaby 於 09-4-5 13:18 發表
朱古力瘤同机瘤有無分別 0

禁止訪問

男爵府

睇下係咩位置啦, 你生係邊個位呢?

我個机瘤唔影響, 因為好細同埋係子宮頂, 但朱古力瘤就有影響, 因為係卵巢, 不過醫生話暫時睇唔到卵巢組織受玻壞, 同埋照過CT, 輸EGG管冇積水同埋冇塞, 所以佢比我TYR先要BB, 冇先做手術。

原帖由 123onebaby 於 09-4-5 14:23 發表
禁係唔係兩樣野都會影響難有bb??

男爵府

可以咁講
原帖由 123onebaby 於 5-4-2009 14:23 發表
禁係唔係兩樣野都會影響難有bb??

複式洋房

原帖由 CHANLAILAI 於 09-4-5 12:43 發表
其實我都心大心細, 因為我年紀都開始大啦

有時見到人地做完手術幾個月就有左, 我就好想做手術, 但係有時見到有人做完手術成年都冇, 要做ivf, iui,有d仲返發, 我又唔係好想做手術

我6月覆診了, 睇下個瘤 ...

係啦.. 人既力量係有限.. 好多野都係我o地控制唔到既.. 樂觀d...我信一切上天都有佢既安排.... 希望大家身體健康... 早日bingo. ...

別墅

睇見大家都咁積極, 我都唔可以咁容易放棄 !!!
大家都要正面d, 加油, 好好保重呀!!

我已覆診, 再照超聲波, ec話我未番法, 不放要生bb就要快. 如果呢半年都無bb, 就要試其他人工授孕 >_<... 唔知係唔係好貴ge呢?

呢幾日吃排卯藥, 希望早d有啦.

我問過ec, dodo完之後用枕頭墊過有無用, 佢話呢樣無根據. 請問bingo左的朋友有無咁做呢 ?

別墅

經驗分享一下
本人由08年11月黎m果時, 痛到企唔到, 不過係近腸果到痛, 咁就去左診所睇下咩事啦, 個醫生話m 黎係咁, 咁我就信佢啦, 如事者m親都痛. 就去睇婦科, 照ultrasound, 照到有個4 cm既朱古力瘤, 醫生話要做手術, 勁驚呀. 所以睇多個醫生 double confirm一下...點知都係叫我做手術(微創). 因為我未諗住生仔, 我就問醫生可唔可以唔做住, 因為我見d 人講好易復發, 如果唔好彩復發都唔洗咁快呀ma, 但醫生話呢個手術唔係急到要即時做, 但佢會不斷影響條輸卵管, 係唔可以復原...咁唯有快快做左佢啦. 今個月21號醫生就安排左我入st. paul做手術, 住左3 日就出左院啦, 係醫院無嘔, 又食得又訓得, 不過番到屋企就無咩胃口, 又有好多胃氣, 又嘔咁, 唔知係咪正常呢....
傷口有dd 痛, 仲keep住食藥, 下個星期番去覆診

男爵府

邊個醫生幫你開刀呀?

我都係腸痛呀, 便便時痛, 我下個月睇婦科, 我唸我可能6月做手術啦

原帖由 celia_yip 於 09-4-24 17:43 發表
經驗分享一下
本人由08年11月黎m果時, 痛到企唔到, 不過係近腸果到痛, 咁就去左診所睇下咩事啦, 個醫生話m 黎係咁, 咁我就信佢啦, 如事者m親都痛. 就去睇婦科, 照ultrasound, 照到有個4 cm既朱古力瘤, 醫生話要做手 ...

男爵府

我想和大家分享一下,以前我都係有朱古力瘤,也是動手術把它割掉。我也有擔心過我不能有 BB 的,但結果是,我是可以有 BB 的,BB 已經出世了。

大家要努力,不要過份緊張,平常心去面對,因為不是緊張、著急便會有 BB,咁樣反而會影響受孕呀。

加油呀!

大宅

急問:肚皮長了很多紅點, 好驚!

急問:肚皮長了很多紅點, 好驚!

不知為甚麼, 肚皮長了很多紅點, 好驚!
已幾天了, 但不痕, 兩個月前做過微創手術, 有關嗎?
應睇皮膚科 or 婦科 or 普通科?
昨天check 過u/s, 冇問題, 但忘記告訴醫生!!

男爵府

唔洗怕, 我之前都好驚做手術, 推到入去完來唔係好驚, 一打針就訓左, 你唔會覺得好耐, 好快有人拍你, 叫你起身, 手術後唔痛得, 放心。

我咁怕痛都覺得唔痛, 你一定OK的。

有事唔好拖, 快D做左佢好過, 我就係拖得太耐, 瘤唔大, 但多, 所以都CUT左唔少EGG巢, 但醫生話唔影響機能, 因為後生。

原帖由 CJ-7 於 3/4/2009 10:09 發表

其實如果唔做手術個瘤又唔好自己縮細..又減低bingo機會.. 會唔 ...

男爵府

你個瘤有幾大?

2邊都有嗎?
原帖由 lazy_girl 於 28/4/2009 19:59 發表
我想和大家分享一下,以前我都係有朱古力瘤,也是動手術把它割掉。我也有擔心過我不能有 BB 的,但結果是,我是可以有 BB 的,BB 已經出世了。

大家要努力,不要過份緊張,平常心去面對,因為不是緊張、著急便會有 BB,咁樣反而會影響 ...

民房

唔知有無成功過呢?

我呀女14歲半,生了一粒4.24CM的血瘤,醫生開了20日藥話試下可唔可以令她的荷爾蒙平衡返而令它收縮。唔知有無成功過呢?

男爵府

好耐冇入來啦, 我5月尾做左手術啦, 而家TRY緊要BB, 呢度有邊位做完手術後, 而家已經BINGO/生左BB呢?

複式洋房

追完哂所有post啦..

其實曾經有朱古力瘤既人, 好多都可以自然懷孕..希望在明天, 真係唔好放棄.

總括黎講, 千其唔可以緊張, 有壓力, 我就中哂啦~ 嗚...

首頁

尾頁

跳至