少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡17個月大,每次我帶返playgroup都會坐唔定四圍走,發脾氣,甚至打我,但爸爸帶就好乖 ,連miss都話係蝦我。我有留意佢發脾氣原因,覺得可能係想同我玩,想嗲我。

我覺得自己好失敗,令佢比人話脾氣大,惡。我要教好佢,但我唔知點做

象牙宮

yuiopy 發表於 15-5-17 02:09
囡囡17個月大,每次我帶返playgroup都會坐唔定四圍走,發脾氣,甚至打我,但爸爸帶就好乖 ,連miss都話係蝦 ...

可能太過寵愛...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

民房

慢慢來,大D就會改善,切忌同佢鬥惡,孩子是父母的鏡子哦

大宅

回覆:囡囡脾氣大

我女在13,14個月時遇到類似問題。當時我同你感受一樣。但個pg老師同我講左句終身受用的說話,我改變左一貫寵愛的作風。佢同我講:真正愛佢既,首先學會放手。於是我用了獎罰方式教她。發脾氣時,做一些佢唔鍾意既事,我會有個冷靜角俾佢企係度反省,出街就搵個暗角位。之後收晒聲後,用直接簡單句子話佢知佢錯咩。初初會好樣衰下,因為會有好多眼睛望住你,但緊記,教小朋友係同自己交代,唔係做俾人睇。當佢想發脾氣而又阻止到佢爆時,就可以俾小獎勵佢,例如熊抱,讚賞等。如果佢有自行避免發脾氣,好似扭計要玩具時,我no左佢,佢會停一停,之後拜拜玩具。我會即刻讚佢,再獎佢小貼子。應承佢下次再乖就買。結果下次見到同一件玩具,佢會講:想。我就買俾佢了。一來可以確認佢真係鍾意,二來又可以培養耐性,學習等待。
而家我個女21個月了,9成人都話佢乖左好多,只係有小小生理上的脾氣,好似眼訓,唔鍾意片片濕甘。
3歲定80,好好把握改變佢既機會,加油!

ChingyanPang    發表於 15-5-19 00:06

複式洋房

回覆:dorma716 的帖子

感謝你建議,我會強硬啲,唔心軟。想問問如果佢打人,我點stop呢樣行為?

大宅

回覆:yuiopy 的帖子

如果可以係佢打人前阻止到佢,就9秒9將佢擰轉到自己面前,(通常會大喊,因為突如其來的行為會嚇一嚇,但此舉會令佢深刻自己犯錯地方)同佢講打人會痛痛,冷靜。然後要佢同對方sorry。
如果已經打左人,就先同對方道歉。然後抱走佢一邊,用雙手初佢塊面,整到佢唔舒服。當佢反抗時同佢講:你都唔鍾意人地對你痛痛,所以你都唔好打人痛痛。待佢冷靜,要佢拍三下手,就再俾佢玩。
晚上訓教時,眼定定時候(係最專心的時候),用公仔講故事模仿今日佢做錯既行為,再同個小朋友講多次佢做錯的地方。過多幾次,就會改善。但緊記,犯錯後要即時解釋同講道理。甘先至知道自己做錯。雖然好似傻婆甘係甘同佢講野,又唔知佢係咪真係理解到,持之以恆,佢會明的,而且會令佢更快學會說話同表達自己。

複式洋房

我囡返playgroup發脾氣 , 唔聽指令, 撕書, 亂掟波, lur 地, 人地同佢說話唔望人, 我好頭痛, 唔知點教......

大宅

回覆:ck0611 的帖子

佢幾大?

大宅

回覆:囡囡脾氣大

我囡都成日發脾氣 我都唔知點攪

男爵府

回覆:ck0611 的帖子

同我囡一樣,煩惱中

首頁

尾頁

跳至