親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假去歐洲(英國+瑞士),想搭星航在新加坡轉機。想請問如果因為上一班機遲到,下一班會不會等一下呢?

因為擔心只有50分鐘transit, 怕趕唔到。但又有朋友話,星航每日幾班機去London, 如果趕不到,會安排下一班,叫我不用太擔心,是不是這樣的呢?

請問有jm有這經驗嗎?

大宅

回覆:星航新加坡轉機問題

你擔心可以㨂早啲飛新加坡,我有兩次特登早到新加坡五六個小時,出去食胡椒蟹。
我上次飛澳洲,新加坡飛澳洲班機delay咗三四個小時,就係因為北京飛新加坡班機delay,要等佢地一齊轉機先可以起飛。
我又試過一小時轉機,佢地會將兩架飛機泊喺隔離,落機行兩步又到閘口。

王國會長

王國會長

Pudding 發表於 15-5-19 13:17
暑假去歐洲(英國+瑞士),想搭星航在新加坡轉機。想請問如果因為上一班機遲到,下一班會不會等一下呢?

因 ...

當然唔會等. 只會安排下一班機比你. 得50分鐘都好趕喎, 隨時人上到行李上唔到, 航班你自己選的嗎?

大宅

引用:Quote:Pudding 發表於 15-5-19 13:17 暑假

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-05-19 發表
多謝回覆。

其實是可以選擇搭遲一些的second leg, 但一家三口的機票就貴4千幾蚊。所以我想博一博,先買比較平但短時間transit的,萬一趕不切,航空公司都會安排下一班比我 (我second leg是2330起飛,之後還有一班0110)。

唔知咁諗啱唔啱?

大宅

引用:你擔心可以㨂早啲飛新加坡,我有兩次特登早

原帖由 kennyklt 於 15-05-19 發表
你擔心可以㨂早啲飛新加坡,我有兩次特登早到新加坡五六個小時,出去食胡椒蟹。
我上次飛澳洲,新加坡飛澳 ...
其實都可以揀長些transit時間的,但價錢唔一樣,三張機票要貴4千幾蚊。如果一樣價錢,我都唔想咁趕,好大心理壓力的。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:星航每日幾班機去 London, 如果趕不到, 會

原帖由 tst1800 於 15-05-19 發表
星航每日幾班機去 London, 如果趕不到, 會安排下一班

無錯, 但條件係 :
嘩,真係有用的航資料,唔該哂。

我有時諗,我在香港機場都己經check in左新加坡去倫敦那班機啦,照計遲少少都等埋啩 (一相情願的想法.....)

大宅

我上次喺新加坡去澳洲班機delay,佢地係announcement 話delay takeoff係因為要等北京嚟新加坡班機。真係唔知係特別優待定係慣例。

禁止訪問

大宅

引用:我上次喺新加坡去澳洲班機delay,佢地係ann

原帖由 kennyklt 於 15-05-19 發表
我上次喺新加坡去澳洲班機delay,佢地係announcement 話delay takeoff係因為要等北京嚟新加坡班機。真係唔 ...
我諗如果人多,佢都會等一等。因為唔等,要處理這班人下班機,揾機位,耐左仲要食要住,都幾頭痕

大宅

引用:Quote:kennyklt 發表於 15-5-19 16:41 我上

原帖由 tst1800 於 15-05-19 發表
等唔等, 航空公司考慮好多因素 :

Delay 時間 是否能夠勉強等埋 ? 真係差少少 ?
你好熟喎,估計應該是專家/業內人士了

即是買transit時間較短但之後還有去倫敦的平飛,好過買transit時間較長但是是最後一班去倫敦的貴飛好了?

另外,如果星航沒有機去倫敦了,但其他航空公司還有,由星航安排去其他航空公司的機會大嗎?

禁止訪問

王國會長

王國會長

Pudding 發表於 15-5-19 14:35
多謝回覆。

萬一趕不切,航空公司都會安排下一班比我 (我second leg是2330起飛,之後還有一班0110)。

唔知咁諗啱唔啱?

前提係下一班機要仲有位. 其實比搭直航平好多嗎? 落SIN再去LHR 唔計轉機時間都多四五小時.
同埋你點計50分鐘轉機時間? 留意arrival time 係指隻機落地, 唔係指離開機倉, 隨時相差十幾分鐘.

大宅

回覆 Pudding 的帖子

Don't forget to get the $20 voucher when transiting thru Singapore.

http://www.changiairport.com/in-transit/changi-transit-programme

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

只係幾個普通客人,機長又點會等埋至飛。d 飛機遲飛要罰錢架。

大宅

引用:Quote:Pudding 發表於 15-5-19 14:35 多謝

已訂CX直航,未出飛,total $41000
見SQ平,身痕,total $28500

其實之前十幾年都係搭直航,但現在d仔大個,覺得可以handle了,而且對星航及新加坡機場的印象同經驗都不錯,今次才考慮轉機

大宅

引用:Quote:Pudding 發表於 15-5-19 14:35 多謝

俾你,博唔博呢?

男爵府

我幾年前坐JAL 去Hawaii, 東京轉機!飛機在香港因天氣關係,delay 左2個幾鐘,我地一去到東京機場,即有幾個staff 夾我地轉機,全部得我們4人要轉機,所以我覺得會等!不過可能唔同航空公司唔同做法!

首頁

尾頁

跳至