親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問住難波定梅田好D? 小朋友7歲 會去universal studio / legoland...
請賜教

大宅

回覆:katimbear 的帖子

我選左難波

伯爵府

katimbear 發表於 15-5-20 07:35
請問住難波定梅田好D? 小朋友7歲 會去universal studio / legoland...
請賜教

分別唔大. 由難波去usj, 行去大阪難波站搭JR; 由梅田去usj, 行去大阪站搭JR. 去legoland, 兩度都係搭大阪市營地下鐵去大阪港站, 中途轉線一次. 最緊要酒店近車站.

禁止訪問

大宅

引用:+本帖最後由+ioi+於+15-5-20+10:07+編輯+\\Q

原帖由 ioi 於 15-05-20 發表
Thx

大宅

引用:梅田同級別酒店,+比難波貴+20~40%,+商場百

原帖由 tst1800 於 15-05-20 發表
梅田同級別酒店, 比難波貴 20~40%, 商場百貨公司檔次比難波高, 食店檔次就差不多, 強國人相對比較少.

難波 ...
多謝你D資料 請問你住過邊間近車站呢?

大宅

引用:+本帖最後由+ioi+於+15-5-20+10:07+編輯+\\Q

原帖由 ioi 於 15-05-20 發表
請問你住過邊間係近車站呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:難波vs梅田

我上次去住難波,比我感覺好迫,好似香港的銅鑼灣同旺角甘,我不想日日都甘迫,同埋好d的酒店都full晒, 所以今次轉去梅田,梅田果邊未住過,上次去時都無乜點行過,今次plan左一日行

侯爵府

醒目開學勳章

我上次去USJ 同Lego 都係住難波,Fraser 有房有廳有洗衣機,又有藍色果啲火車去機場

禁止訪問

子爵府

tst1800 發表於 15-5-20 11:34
梅田同級別酒店, 比難波貴 20~40%, 商場百貨公司檔次比難波高, 食店檔次就差不多, 強國人相對比較少.

難波 ...
你嘅分析對各jm好有用

伯爵府

katimbear 發表於 15-5-21 07:27
請問你住過邊間係近車站呢?

我嚟緊暑假會去住難波Swissotel Nankai Osaka, 貪佢喺南海電鐵(機場往市區的其中一種交通)車站上蓋, 同埋可以帶12歲以下小童免費入住, 間房夠大, 但貴.

在難波,最近 JR大阪難波站 和 地下鐵なんば站 嘅有 Hotel Monterey Grasmere Osaka,
其次有 Swissotel Nankai Osaka, Fraser Residence Nankai Osaka,
再其次有 Namba Oriental Hotel.

在梅田, 最近 JR大阪站 和 地下鐵梅田站 嘅有 Hotel Granvia Osaka, Hotel New Hanky​​u Osaka.

當然, 交通方便和價格成正比.
你可以上 http://www.booking.com/睇吓啲酒店嘅價格, 顯示地圖就清楚睇到酒店位置, 佢仲會顯示埋附近其他酒店.

大宅

引用:Quote:katimbear+發表於+15-5-21+07:26+多

原帖由 tst1800 於 15-05-21 發表
梅田最方便, 當然係新阪急, 強國人至愛.
我住過梅田:新阪急, Granvia, Ilmonte, Tokyu-Inn, Landmark Hotel ...
嘩! 你住過梅田咁多間 咁請問邊間最好、最方便、最近車站?

大宅

引用:Quote:katimbear+發表於+15-5-21+07:27+請

原帖由 ioi 於 15-05-21 發表
我嚟緊暑假會去住難波Swissotel Nankai Osaka, 貪佢喺南海電鐵(機場往市區的其中一種交通)車站上蓋, ...
多謝你D資料 我多數會住梅田 請問你住過邊間最好?

伯爵府

katimbear 發表於 15-5-21 19:18
多謝你D資料 我多數會住梅田 請問你住過邊間最好?
我未住過梅田,原本有諗過住granvia但價錢咁貴索性揀難波swissotel方便行心齋橋一帶,朋友住過梅田new hankyu話ok實惠又方便。
你可以在booking.com、tripadvisor等睇吓住客嘅評級、評語。

大宅

住過new hankyu,機場巴士直達,好方便,但比較舊,房間頗細。今次會試下granvia

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:katimbear+發表於+15-5-21+19:18+多

原帖由 ioi 於 15-05-21 發表
我未住過梅田,原本有諗過住granvia但價錢咁貴索性揀難波swissotel方便行心齋橋一帶,朋友住過梅田new hank ...
我今日先訂左Granvia Osaka, 本來我係訂左cross, 但行程有變,我要cut一晚,點知我個booking係要我cut曬咁多晚再book過,cut完就執唔返,唯有再物色酒店,可能Granvia夠多房,仲可以book到七月中的房,我見cross 整個七月都爆曬,插針都插唔入!

Granvia 唔貴喎,仲平過cross !

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+tst1800+於+15-5-21+21:56+編

原帖由 tst1800 於 15-05-21 發表

最好 --- 人人標準不同,冇得講
嘩!新阪急贏曬,只是房略為細和舊,地點真係一流

請問Granvia, 你如何評價呢?Granvia行去新阪急,近的嗎?

公爵府

梅田感覺有點似中環果類,商業區,交通方便。

難波似旺角,勁多野食同小店。

首頁

尾頁

跳至