自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

係電視新聞睇個館大概話個宇宙無變過, 翻唔翻新都無影響, 其實佢日日番工做什麼 ? 想等退休, 不如轉做副館長

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130828/00410_040.html

「一樓太陽系依然播住好舊嘅錄影帶、起晒雪花嘅影片,依家所有細路都用解像度極高嘅平板電腦啦。」〈港媽Edith〉

太空館展廳已二十三年沒有翻新。(設計圖片)

按鍵着燈

古老遊戲

雪花影片

羅同學(左)及張同學(右)批評,太空館的展品單調沉悶。

康文署雖早於○八年獲批撥款為太空館進行翻新工程,但完工日期一拖再拖,由原先的一一年推至最新公布的一五年。二十三年未翻新的太空館,內裏的展廳與一日千里的太空科技完全脫節,不但設施陳舊,仍以陳年錄影帶播放雪花太空短片,與遊客互動的問答遊戲,是冰封在八十年代的「按鍵着燈」形式,展板提供的是八、九十年代的航天資訊,似懷舊館的太空館大大打擊港人遊覽意欲。

港媽Edith早前與七歲女兒與四歲兒子到太空館參觀,Edith事隔十年舊地重遊,她坦言對太空館原地踏步大感失望。她表示,參觀後發現太空館與十年前一模一樣,並指出館內播放的錄影帶與現今科技有距離,「一樓太陽系依然播住好舊嘅錄影帶、起晒雪花嘅影片,依家所有細路都用解像度極高嘅平板電腦啦。」Edith認為,康樂及文化事務署應該引入更新、更貼切的太空資訊,例如播放內地早前進行的太空授課。

展示80年代航天史太空館兩個常設展覽廳「太空科學展覽廳」及「天文展覽廳」早於一九八○年啟用,對上一次大型翻新已是九○年,距今二十三年。○八年康文署獲批三千二百萬元以翻新展館,並計劃加入「太空漫遊」等新設施,惟翻新工程卻一拖再拖,完工期由原本的一一年延遲到一三年,今年初又宣布押後至一五年。

記者實地視察,發現太空館展廳仍保持九十年代的懷舊風格,除太空科技明顯過時脫節,大部分展板提供的資訊是八、九十年代的美、蘇航天史描述,中國太空史僅有兩塊展板。在表達手法上,全館有近四十項互動展品,屬「按鍵着燈」類型,互動問答遊戲的「登陸月球」多年未有更新,仍採用九十年代電腦軟件,畫面單調,反應緩慢。據太空館網站顯示,○七年至今只增加三項有關太空的藏品,其中兩項為升空郵票。

中學生嫌單調乏味又舊又悶,多名到太空館參觀的中學生直言對展品已失去興趣,寧願呆坐館內聊天,「展品同細個嗰時一模一樣,真係唔會再嚟。」就讀初中的羅同學及張同學異口同聲地表示,展館內容單調乏味,且經常損壞,難引起參觀人士興趣。

當年曾協助研發「太空持嵌鉗」的發明家伍士銓,坦言早已淡出太空工業科研,絕迹太空館,「早期太空館做得幾好,我會成日去,近四、五年都冇去。」他認為近年中國的太空科技突飛猛進,太空館可於內地引入更多展品及研發互動項目,激發青年人對航天的興趣。立法會議員葉建源認為太空科技日新月異,若展品久未更新及表達形式太過時會影響遊人意欲,故應盡快翻新。

康文署發言人回覆指,太空館常設展覽廳翻新工程已經進行籌備工作,涉及程序繁多,現時仍按既定計劃進行,已經完成初步設計,正準備進行招標,預計工程可於一五年底完成。

係電視新聞睇個館大概話個宇宙無變過, 翻唔翻新都無影響, 其實佢日日番工做什麼 ? 唔想做野等退休, 不如轉做副館長, d野爛左都無換過

珍珠宮

回覆:太空館翻新工程幾時攪得掂

可能政府無咩資源畀個館,做館長都好無奈
其實應該介紹多啲神舟五至九號,天宮1號,酒泉發射站,仲有十多位上過太空嘅中國航天員啦

珍珠宮

虎到金來勳章

咖央 發表於 15-5-20 08:18
可能政府無咩資源畀個館,做館長都好無奈
其實應該介紹多啲神舟五至九號,天宮1號,酒泉發射站,仲有十多位 ...
2008年已經撥左款比佢翻新

大宅

我前幾年去過一次個感覺都係好舊好悶,好似同小學參觀過既無分別。

珍珠宮

今年帶過小朋友去睇,果度d嘢有70%係壞架!

wcpcelia    發表於 15-6-4 12:01

珍珠宮

引用:我前幾年去過一次個感覺都係好舊好悶,好似

原帖由 GOGOASIA 於 15-05-20 發表
我前幾年去過一次個感覺都係好舊好悶,好似同小學參觀過既無分別。
我上個月去過,超悶,人哋美國穿梭機都退咗役啦,仲介紹穿梭機。
入面好可惜太少介紹中國航天科技

子爵府

噤館長又對, 雖然我們對宇宙的認識多了, 但個宇宙在這20年應該無乜點變

Chirley    發表於 15-6-4 12:05
MsBusy    發表於 15-5-20 08:35

珍珠宮

引用:Quote:咖央 發表於 15-5-20 08:18 可能政府

原帖由 oasis18 於 15-05-20 發表
2008年已經撥左款比佢翻新
搞錯呀,人哋天宮一號都上咗去啦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 oasis18 於 15-05-20 發表200

原帖由 咖央 於 15-05-20 發表
搞錯呀,人哋天宮一號都上咗去啦
i mean人哋已上太空,但香港太空館仲未翻新

男爵府

BK Milk勳章

引用:我前幾年去過一次個感覺都係好舊好悶,好似

原帖由 GOGOASIA 於 15-05-20 發表

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

珍珠宮

虎到金來勳章

08年撥款太空館翻新 展廳工程料年底動工 2015-05-07 21:18

http://news.tvb.com/local/554b66216db28cee46000003/

政府獲08年撥款翻新太空館,但展覽廳工程到現在仍未開始,太空館預計工程年底才展開。 落成超過30年的太空館是香港著名景點及主題展館,但不少市民和遊客覺得,館內展覽廳的設備和資訊都較過時。有內地遊客指:「圖像那些都太老了,而且互動那些也比較少。」也有市民覺得:「一直也沒有什麼改變,都是這些內容,沒有更新。」其實,康文署在08年已獲撥款3200萬元翻新太空館,其中天象廳的翻新工程08年展開,到09年中已完成,展覽廳的翻新,包括引入模擬太空無重狀態和體驗太空生活的展品,原定2011年開始,但至今仍未動工。油尖旺區區議員孔昭華批評工程進度太慢:「市民都打電話上來問,我都不懂得怎樣解答,為什麼要做那麼久?」議員陳偉強就斥:「會不會在評估時間表時已經有失誤呢,另外在執行時,在行政上是否有失當呢?」康文署承認進度不理想,解釋工程涉及展館設計和展品,要分兩次設計和招標。太空館館長梁偉明解釋:「招標用的時間真的比較長,我們沒有預計到反反覆覆談了很久,因為設計如果做得不好,後面再做展品接下來那一步再做,都會有很多問題,無疑在展品設計階段,我們花的時間是比較多。」展覽廳的翻新工程預計今年底展開,屆時所有現有展品會拆除,換上一百件新展品,外牆都會一併翻新,工程預計2016年完成。

珍珠宮

虎到金來勳章

LekGirl 發表於 15-5-20 08:30
今年帶過小朋友去睇,果度d嘢有70%係壞架!

珍珠宮

虎到金來勳章

希望真係2016整好

珍珠宮

虎到金來勳章

今個暑假唔好去太空館

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我早兩個月去過,真係舊到喊好似同我細時去一模一樣

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:太空館翻新工程由2008年撥左款到而家都未攪得掂

當然由九大行星變八大行星
要好耐先更正資料
政府嘅嘢預咗啦

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

D展品老過我亞爺,宇宙無變過就唔更新,咁講最後一定又係土地問題
仲有穿梭機 2011年8月3日 - 終於,美國穿梭機停飛了,象徵一個時代的終結。

大佬呀!! 你今日展品仲有佢,430穿梭機都無做幾十年La

首頁

尾頁

跳至