興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1歲已經同佢一齊睇書, 睇到而家3歲半, 佢睇嗰啲係中英文短句10字以下, 有好多都應識睇, 點解佢到而家都唔多鐘意睇書, 又話細細個培養, 佢就係拎住本書連圖畫都無去睇過, 褐過一次就話睇完, 唔駛10秒, 帶佢圖書館借佢鐘意睇的書, 佢就專揾啲勁多字, 完全係小學睇的, 我帶佢揾啲佢岩睇, 引導佢借啲岩睇, 但借完返黎都係唔睇, 應該點做

大宅

BK Milk勳章

引用:1歲已經同佢一齊睇書,+睇到而家3歲半,+佢睇

原帖由 sezsuet 於 15-05-20 發表
1歲已經同佢一齊睇書, 睇到而家3歲半, 佢睇嗰啲係中英文短句10字以下, 有好多都應識睇, 點解佢到而家都唔多 ...
買d立體書 或者可以郁既書 小朋友會好鐘意

大宅

回覆:sezsuet 的帖子

其實會唔會佢嫌你所選的書太簡單覺得悶?如果佢能力可以有興趣的的確可試下多少少字既書,你可睇下ladybird. Read it yourself 入面有不同程度比成試下。

伯爵府

hkvdak 發表於 15-5-20 22:55
買d立體書 或者可以郁既書 小朋友會好鐘意
立體書有睇過, 佢睇到都無興趣睇, 本書仲要比佢整爛曬

伯爵府

愛書人 發表於 15-5-21 10:21
其實會唔會佢嫌你所選的書太簡單覺得悶?如果佢能力可以有興趣的的確可試下多少少字既書,你可睇下ladybird ...
但佢又無耐性聽.......想問伴佢讀故事書時(中文) , 應該是書面定口語化? 咁英文要唔要解比佢聽定全英文?
我想知多啲講故事的技巧, THX

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:愛書人 發表於 15-5-21 10:21 其實會

原帖由 sezsuet 於 15-05-21 發表
但佢又無耐性聽.......想問伴佢讀故事書時(中文) , 應該是書面定口語化? 咁英文要唔要解比佢聽定 ...
培養興趣,—定要口語化,生动d,我仔仔中意role play,你可揾d佢中意既類型,吾洗太focus学到d乜,有興趣就自然会开啟学習之門加油

大宅

回覆:sezsuet 的帖子

我仔都係3歲半,多字如Ort stage 6都鐘意睇,去圖書館多字少字都睇,同通點係圖畫靚色彩繽紛,有動物或車都啱佢。

中文書太長太多字的我多數都跟書讀,但會用唔同語調,讀得生動些。

而英文書一定會跟讀,試過少字的捉佢手指住讀,見佢唔多鐘意就算,唔會迫佢我一句佢一句,唔想佢對睇書有壓力。

So far 睇得好開心,總之去圖書館佢鐘意睇咩就睇咩,而屋企所有書都係我買的,當然啱佢睇啦。

男爵府

試吓elephant and piggie 系的書, 少字但好有趣.
同佢一人扮一個,引起興趣先

子爵府

引用:Quote:愛書人 發表於 15-5-21 10:21 其實會

原帖由 sezsuet 於 15-05-21 發表
但佢又無耐性聽.......想問伴佢讀故事書時(中文) , 應該是書面定口語化? 咁英文要唔要解比佢聽定 ...
通常睇中文書,我會書面語讀一次,如果有啲字同口語唔同,我會用口語解釋,否則照讀。英文如果啲字佢識,就唔用中文,全英文讀。

書我通常揀內容和圖畫,唔太著重字數多少,反正小朋友唔識字,間中都會借簡體字書。通常圖書館索書號JJ的,字數都不會太多。我女剛三歲,連Mr.Men 和Frozen漫畫版都有睇過,本書其實幾長,Mr. Men圖畫簡單內容搞笑,Frozen公仔靚。

啲書多數我自己借,但之前會問下佢想睇小動物書/小朋友書,要中文定英文。有時佢會揀書後面同系列/出版社的其他圖書。

禁止訪問

大宅

回覆:3歲半睇書問題

我覺得應該由佢興趣著手
要佢自動睇,就要佢對本書有興趣先
小朋友對卡通人物特別喜愛
就由卡通人物著手
例如佢鍾意cars 咁就買/借d cars 既書比佢
佢鍾意thomas 買/借thomas 既書
慢慢發掘佢既興趣
有時你借左佢唔鍾意,唔好氣餒
只係佢未遇到佢鍾意既書
如果佢一遇到,真係會不停睇

同唔好比咁多手機同電視小朋友睇
終於有聲有畫既係比書吸引
一愛上手機同電視,好難返轉頭

最後,鍾唔鍾意書都要講書緣
做媽媽既盡力就得

子爵府

引用:回覆 Potato001 的帖子囡囡又係剛剛三歲,

原帖由 rabdotrab 於 15-05-26 發表
回覆 Potato001 的帖子

囡囡又係剛剛三歲, 但係我完全無頭緒其實應該買咩書比佢睇啊....中文, 英文, 定係 ...
如果冇頭緒,可以帶小朋友到書店/圖書館,看看小朋友的興趣。如果一向講中文,小朋友英文只是一般,最好先看中文書,令小朋友有興趣看書和聽故事。

我女開頭喜歡看有bb的書,之後主要看小樹苗和新雅的故事書,通常題材和日常生活有關,如上學、過馬路、學游泳之類,近來看台灣繪本、oxford reading tree和peppa pig, 沒有看童話故事或公主王子那些。

複式洋房

有一套內地版的「巴巴爸爸」,我個女就好鍾意。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實樓主兒子情形同小兒有D相似.
同佢一齊睇書 就會睇D 字, 但要佢自己睇, 就主要睇公仔, D 字就略略睇吓.

但我唔CARE, 重之繼續伴讀.
就算唔可以培養出看書的興趣, 我已令佢有咗中英文的SENSE.
所以佢暫時中英文科, 好容易就掌握到, 温習時係事半功倍.

So don't care so much for the result now. Your effort will pay off sooner or later.

洋房

回覆:3歲半睇書問題

我覺得唔鍾意睇書,就可以講故事先,但一定講得投入,小朋友最愛浮誇的爸媽,佢地鍾意咗聽故事,之後話佢知其實書裡面有好多故仔,可能會引到佢睇。
另外,有啲兒歌書,有埋cd嘅,我會同佢一路聽一路唱又一路睇本歌書,阿仔會好開心。我覺得如果學語文係先聽,再講,後睇嘅話,睇兒書其實都啱用。
最後,我都好贊成要少啲電視少啲手機,因呢啲大人都俾佢吸引,要小朋友有定力拒絕而去睇書,其實真係難為咗佢地。

首頁

尾頁

跳至