興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

因為囡學校開始有小組做簡報,下下要家中找了資料,再印出來帶番學校,相討,再由其中一人拿資料回家入電腦完成簡報.

其間變了其他同學不知做成點,而且由一個同學做曬好浪費時間.

見Office.com有線上共用,所以想了解點用,等他們直接係線上做簡報,做完再入USB帶番學校交.

如我想開一個賬號比他們小組用要點做.

要如何使用.

PS:我可以話完全無學過點用Office,連基本操作都唔大明.所以網上的敎學對我來說跟本看不懂,完全唔明講緊咩.

所以要一步一步敎我點做.

伯爵府

Push

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友幾大? 做project 除左學搜集,分折, 整理資料之外, 更重要係學習同不同人既協作, 互動, 解決紛爭去完成工作, 家長冇必要插手.

如果樓主覺得有工具幫到佢哋, 話比佢哋知就得.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

clpapa 發表於 15-5-21 08:53
小朋友幾大? 做project 除左學搜集,分折, 整理資料之外, 更重要係學習同不同人既協作, 互動, 解決紛爭去完 ...

小四,但我都唔懂用,唔知點話比佢知,這個囡也不懂用,無可能次次都己賴人做,總有次要佢自己用來做.

其實我連咩係project都唔知,佢又唔知中文名,攪到今次又係其中一個同學做曬,連想幫手做下都唔知可以點做,所以點都要學點用這舊嘢,下次先可幫手做多啲.

明明4個組員,得一個做曬大部份,分又照拿,唔係咁好.

珍珠宮

又無可能去人屋企做,電話又無,只有係網上一齊做.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

project 得一兩個人做晒都係好常發生既事, 就算有D 網上討論工具都唔會有大改善.要記住人人家庭都唔同, 有D同學可能屋企唔比上網, 開電腦要等大人批准.......

比較可行既方法, 係小朋友可以問下有乜可以幫手,將不同部份拆件, 例如有人負責打字, 有人畫圖之類, 亦可以問老師可唔可以放學或者小息/午饍時間開電腦室或者比個地方佢哋一齊做嘢.

家長就唔好插手咁多.

珍珠宮

clpapa 發表於 15-5-21 13:19
project 得一兩個人做晒都係好常發生既事, 就算有D 網上討論工具都唔會有大改善.要記住人人家庭都唔同, 有D ...

就係唔可以,因為囡家中有電腦,所以無證,入唔到電腦室.

但下年都有份個人的,囡唔懂用,我又唔懂用,我唔可能比個電腦佢攪,一陣攪死部機.份嘢要做落USB到交.

所以我要知project係咩來,最起碼要知點用.點開.有咩功能.

珍珠宮

入咗去第一步要做咩,點做?
左手邊啲間報要點先刪除到?
點解一按啲圖就會有一個出來?
啲圖有咩用?係封面定係底色張紙?

首頁

尾頁

跳至