在職全職

跳至
[在職媽媽] 產假後遺症? 呻...

首頁

尾頁

大宅

剛剛放完產假返工,噤啱又唔忙,又好掛住個仔.真係好想唔做自己湊番.但啱啱請左印尼工人兩個月,加上自己份人工多過老公,所以真係要諗清楚先辭職.係未好多人產假後返工都會有噤既念頭?
真係想呻下而唔係想晒命,同老工講佢就話我有噤既人工,返5日,朝9-6,又唔使OT,醫療包老公同個仔,返工又好多時都可是玩電腦,仲想點.
但係有工作壓力佢又唔知,公司得6個人但同事間無計傾,即係產假後返到公司都唔會問候你一句,勁冷淡.
宜家心情好差,又會諗公司會唔會炒我,定自己走先?如果唔做野又唔知要自己照顧個仔得唔得,點好.

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

流沙包 發表於 15-5-21 11:51
剛剛放完產假返工,噤啱又唔忙,又好掛住個仔.真係好想唔做自己湊番.但啱啱請左印尼工人兩個月,加上自己份人 ...

唔好諗咁多啦~~~~諗得愈多對自己情緒更唔好.
你老公又講得冇錯既, 30K, 唔多洗OT, 唔算太忙, 好難搵到咁既工.
至於同同事唔多計傾, 你放假前都係咁架啦....唔洗在意既~~~~或者你返到去請薑豬人地食, 又可以打開話題呢~~~

加油呀!!!!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

我CASE同你九成相似, 不過係差在同同事都傾得埋, 佢地有好幾個都剛生完BB, 係新手媽咪/ daddy, 所以番工時間都叫做易過d. 我都有諗過幾年後轉pt自己湊番bb, 所以積極鼓勵老公搵過份人工高少少ge工, 希望成功

大宅

回覆:產假後遺症? 呻...

你老公講得啱架其實。至於同事冇計傾,其實間間公司文化唔同,好多公司都係啲人全日唔講野。你第時ftm完可能都未必搵到間又人工ok又唔駛OT又多福利仲要有親切同事。唔好諗得太多。你剛放完產假係會好唔捨得唔想返工的,遲啲就習慣。做ftm仲要做晒啲家務架,唔係真係咁理想。

公爵府

回覆:流沙包 的帖子

冇唸咁多,過多排就會好架喇

男爵府

唔好諗咁多,盞自己越諗越唔開心,返多一排工就會習慣嘅喇。

大宅

lemontea520 發表於 15-5-21 17:39
唔好諗咁多啦~~~~諗得愈多對自己情緒更唔好.
你老公又講得冇錯既, 30K, 唔多洗OT, 唔算太忙, 好難搵到咁既 ...之前有同事試過拎豬腳薑回公司,真係夠膽死放係pantry唔理,再幾星期就掉左

大宅

kisani 發表於 15-5-21 17:58
我CASE同你九成相似, 不過係差在同同事都傾得埋, 佢地有好幾個都剛生完BB, 係新手媽咪/ daddy, 所以番工時 ...
你都好呀,係公司時間好過D

大宅

pokey 發表於 15-5-21 18:21
你老公講得啱架其實。至於同事冇計傾,其實間間公司文化唔同,好多公司都係啲人全日唔講野。你第時ftm完可 ...
     如果第日出來找工都只係想有份工5日工就算,已經唔會計較人工有幾多了   

大宅

芝芝媽咪 發表於 15-5-21 23:35
唔好諗咁多,盞自己越諗越唔開心,返多一排工就會習慣嘅喇。
     唔知點解真係會亂諗野,又會諗公司會唔會炒我。。。

男爵府

流沙包 發表於 15-5-22 08:59
     如果第日出來找工都只係想有份工5日工就算,已經唔會計較人工有幾多了    ...

剛復職初期情緒係冇咁穩定, 上多D BK唔同版吹下水, 時間好快過. 有時我都想份工忙番D (但當然唔係忙到要OT果種), 成日望住個鐘時間好難過...

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實返多排就會慣.....係你諗多左.

brima    發表於 15-5-25 21:14
.........................................

大宅

kisani 發表於 15-5-22 10:16
剛復職初期情緒係冇咁穩定, 上多D BK唔同版吹下水, 時間好快過. 有時我都想份工忙番D (但當然唔係忙到要OT ...
同感

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

流沙包 發表於 15-5-22 08:56
r咁又真係好......福娃喎班人
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

如果同事之間只係比較無相同背景而冷淡無咩出聲,但無勾心鬥角既,我會為左3皮人工繼續做,反正可以上電腦網,自己督電話過時間。千萬別因一時想全職陪仔而隨便放棄。因為你人工高過老公,唔做頂唔順開支,無計。。。

子爵府

你份工唔做大把人做!你實會後悔!

大宅

引用:如果同事之間只係比較無相同背景而冷淡無咩

原帖由 M.A.C 於 15-05-23 發表
如果同事之間只係比較無相同背景而冷淡無咩出聲,但無勾心鬥角既,我會為左3皮人工繼續做,反正可以上電腦 ...
我都明要理性點去為大局著想,不要輕易放棄

男爵府

流低,真的好快習慣。

首頁

尾頁

跳至