在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2個OFFERS (我有2個小朋友岩岩讀幼稚園)

1) FINANCE COMPANY
9-5.30
18AL
WORK LIFE BALANCE
最多6點幾走得

2)一線IBANK 係人都識
9- AT LEAST 7.30
20AL
人工多1) 每月6K

點好....

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

嗯...其實好睇呢6K, 影唔影響你家庭總收入。
如果冇了6K , 生活是猛猛緊的, 當然想充裕D, 揀多6K。
例如兩公婆總收入係30K VS 36K , 又或35K VS 41K....都可以好唔同。

咁60K VS 66K, 可能冇了6K , 影響又唔會好大。

如果6K 在總收入黎講, 唔算多, 當然會揀1。
始終小朋友很細, 會想陪多D佢地。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

係ibank真係好難7:30PM走到WO 同埋精神壓力好大....曾經我都係好重視自己職業發展ge人, 但自從bb出世後我就變了. 番工時我想做好自己份工, 但同時作為bb呀媽依份工亦只有我能做到....所以就算冇左$10k up/mth, 我都仍然揀做而家份工, 做女人始終放唔低自己生出黎ge bb, 所以都係算了~反而想C6係搵工上進取點

男爵府

回覆 begoodtome 的帖子

要睇兩邊offer 既工種係mug. 如都係做admin, IBank 現有好多regulatory requirement, 前線係收縮緊。如係asset management department 係間tier one 既IBank, 都可以ok 但因為美資同歐資行既不竟氣,Investment bank sector 都唔係幾有job security. 同bonus 係 Zero 即無。如係HR, tier one ibank 會好多野做,要攪people agenda 野, 同預左都要keep 住找工因你earn 左個名就好走。

水晶宮

我做開IBANK, 唔OVERNIGHT都算偷笑

男爵府

luvkaka 發表於 15-5-21 17:31

我做開IBANK, 唔OVERNIGHT都算偷笑

咁未同小朋友好少時間相處 在職媽有苦自己知...

大宅

所以你明白點解I bank會多6K? 就係保償OT既時間

除左你老公收入要衡量外,都要睇下你自己既事業心, 如果你都想趁早試下做I bank, 大公司, 升上management, 咁呢個係好既機會

但如果你剩係想搵份人工, 唔介意到40歲都係做senior, 咁當然係option 1啦

大宅

回覆:readymama 的帖子

我只係秘書仔

大宅

回覆:是是但但 的帖子

都仲可以 但6k話多唔多 話少唔少

大宅

回覆:kisani 的帖子

老公份工就係唔穩定……

大宅

回覆:luvkaka 的帖子

你係咩部門?

大宅

大宅

大宅

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:都仲可以 但6k話多唔多 話少唔少

原帖由 begoodtome 於 15-05-21 發表
都仲可以 但6k話多唔多 話少唔少
但如果爭6k,花多咁多時間在工作上,我又覺得唔值。(純以人工計,當然都要睇你對IBank既前景及各樣睇法)

Childhood is journey, not a race.

男爵府

如果你老公份工唔太secure, 你唯有頂硬上去ibank. 因個$6000 mean 好多野野

禁止訪問

引用:都仲可以 但6k話多唔多 話少唔少

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇下呢6千對你屋企開銷重唔重要啦....
其實除此之外仲睇下你仲有冇諗住係career上面博殺既
入一線i bank應該係好靚仔的portfolio黎

請教一下樓主點解2個offer會爭6k咁多?
係offer1比人壓得勁定係i bank出手unexpected咁重呢?

伯爵府

第一份工已經好筍了....

大宅

回覆 跳躍精靈 的帖子

Offer 1 is already offers 25% pay raise.....

It is unexpected from ibank.....

首頁

尾頁

跳至