親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒店,怕要改或者取消好麻煩,或者要收費。早兩星期開始係樂天check價錢,其實佢同其他網站差不多價,只係佢接受兩大三小又無額外費用,有小朋友既都知去旅行搵酒店真係好頭痛。呢兩日email 諗住reconfirm cancellation policy,萬一取消行程或者打風都可以早小小知道點處理

第一個email無回答我既問題(其實佢可以直接回答yes/no),只係問我計劃行程,人數etc,仲叫我截圖,我好老實將所有資料回覆,今朝一早email,下午佢覆番可以兩日前免費取消,好放心,放工返黎諗住訂埋,點知輸入所有資料,出黎既完全唔同哂,不單唔俾雙床房,連小朋友唔收錢都無埋,價錢仲貴左好好好⋯⋯多

第一次係樂天訂房,諗住小心d,點知⋯⋯唉!

大宅

回覆:htidemama 的帖子

宜家超興,想爆粗咁濟
Email再問係唔係電腦出左問題!?

男爵府

回覆:樂天突然取消所有入住計劃

唔係酒店價錢日日唔同嗎?

珍珠宮

BK Milk勳章

你email樂天定酒店?

大宅

我唔係好明?????

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

3月睇九州酒店已經開始full, 想搵3人房都無咩選擇, 4月中前只好訂1間單人房和1間雙人房, 5月頭再睇, 所訂的酒店已full, 其他酒店亦貴了很多

子爵府

沖繩6月尾好多都Full.

伯爵府

日本酒店網訂的酒店都係早兩日取消就不收費,樓主是否大概早上10-12點訂房? 如果係,那時系統在更新,你要的房間係sold out了

自煮有快樂

大宅

其實呢兩個星期幾乎每日都check緊價,所有plan所有房都無變,唯獨是今日,我唔知佢幾時update個system

可能真係甘啱update,所以之前d plan全部無哂,但最奇怪係輸入小朋友人數就完全唔接受

我係八月尾去,暫時見仲有房,未算好full

大宅

回覆:ccyin 的帖子

我係email樂天

侯爵府

引用:暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒

原帖由 htidemama 於 15-05-21 發表
暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒店,怕要改或者取消好麻煩,或者要收費。早兩星期開始係樂天chec ...
以我理解你係末book酒店,只係係查詢既階段,岩唔岩?

價錢同terms係有機會變架,尤其係價錢……但我唔明樂天取消左你d乜?

侯爵府

引用:暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒

原帖由 htidemama 於 15-05-21 發表
暑假打算去九州,plan緊行程,遲遲唔敢訂酒店,怕要改或者取消好麻煩,或者要收費。早兩星期開始係樂天chec ...
每分每秒都會轉變,你未訂佢有更改,冇問題,你訂左佢取消你,就錯!吾用樂天可以用jalan,無論樂天定jalan,我也習慣用日文網站、會多啲選擇架

大宅

日本樂天同jalan,每個住宿plan都有列明好清楚嘅取消條款,有時有d平plan係會有唔俾取消及先付款,但一定有說明。如有小朋友同行又發現冇乜房,試下先只用大人去search, 揀好再加入小朋友再search, 有時小朋友要唔要收費會影響個plan。最後,樂天冇就去試下 jalan, 我試過同一酒店,jalan小朋友要揀包床及早餐先有plan, 但樂天又唔洗

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你即係訂左未?
我用開jalan多數會hold左房先, 得閒先再八卦, 如果要入credit card資料既, 多數都係冇得refund (我用日文版), 基本上你訂果陣佢會寫明要唔要訂金, 幾時cancel前要退款.

plan呢啲佢會間唔中轉, 所以一有啱我就訂定先啦

大宅

昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接在酒店訂房或經agoda。我兩大兩中童 (11-13歲)入四人是訂不到房。我用3成人訂博多日航酒店3床房。以前用其他網也是一樣,一家人想住埋一齊,兩大兩小我入三個大人先訂到房。so far,去過日本5-6次自由行,酒店訂3人房住一家四口(2大2小)都無問題。住溫泉酒店就當然照訂四位,因為有和式房間可容納4-5人又是一泊二食要計足人頭。

BTW, JAPANICAN和樂天及JALAN有咩分別? 我見佢主要用中文容易睇易訂好多

珍珠宮

可能溝通誤會。

日本唔駛 reconfirm 的。

一訂就 confirm la

複式洋房

樂天通常有「早割」優惠,通常是90日前會平D,一過左就個rate就會消失,最好是盡早訂在先。
其實用日文版樂天訂票,system可以入晒一房幾多個大人、幾多個小童、幾多個幼童,好清楚的,也會幫你filter不能加床的plan,如果不會日文,直接填晒就最安全。到時張confirmation會寫得清清楚楚,去到酒店check in好少有麻煩。
只回帖;不發帖

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hongkeikei 發表於 15-5-22 11:26
昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接在酒店訂房或經agoda。我兩大兩中童 (11-13歲)入四人是訂不到房 ...
JAPANICAN和樂天及JALAN有咩分別?

係三家唔同公司黎喎,
就好似 agoda 同 booking 咁,
完全唔同。

大宅

引用:昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接

原帖由 hongkeikei 於 15-05-22 發表

昨天我第一次在jalan訂了房,以前我多數直接在酒店訂房或 ...
係咪即係屈蛇? 定係你有再通知酒店會有四個人?

大宅

shinku 發表於 15-5-22 12:44
JAPANICAN和樂天及JALAN有咩分別?

係三家唔同公司黎喎,
我意思是服務及價格有冇大分別?因為見日本網較少人提用Japanican

首頁

尾頁

跳至