想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我三次流產,本以為醫生會安排我見不孕科,點知佢話我唔係成唔到孕,係唔知點解連續三次都有心跳後流產,怕係dna問題,咁啱我今日見醫生時,疑似胎盆嘅物體夾咗喺指宮頸,佢即場幫我夾出黎,隨即就填表話幫我拎去驗dna, 費用當然係自費啦。
其實呢度有無jm情況與我一樣係係去見不孕科呢?還是不孕科與遺傳科都要見?

伯爵府

引用:我三次流產,本以為醫生會安排我見不孕科,

原帖由 金媽 於 15-05-21 發表
我三次流產,本以為醫生會安排我見不孕科,點知佢話我唔係成唔到孕,係唔知點解連續三次都有心跳後流產,怕 ...
佢refer你去邊間醫院既遺傳科?幾時有得睇?

男爵府

回覆:醫生安排我去睇遺傳病學

我既case同你一様,最終睇遺傳科抽血驗染色體同免疫系統指數,最後結果正常,醫生叫我地再試,之後終於生左個B,你都得架,加油

別墅

引用:Quote:原帖由 金媽 於 15-05-21 發表我三次

原帖由 白羊花花 於 15-05-21 發表
佢refer你去邊間醫院既遺傳科?幾時有得睇?
其實我今早先見早孕組,佢話遺傳學個期要寄比我,佢唔想我喺嗰度等咁耐。所以我仲未知幾時,醫生淨係話個期會耐啲,唔會咁快咋。佢話如果驗到有咩問題會打比我,唔會等到見遺傳學醫生先講。醫生話個遺傳學科喺長沙灣,其實我唔知嗰個係lab定診所,我收到信再話你知

男爵府

我總共懷孕 5 次 , 第一次生左大仔 , 之後連續三次小產 , 包括兩次停心跳加一次空心胎. 連續三次在政府醫院搞藥流 , 醫生知我慣性流產 , 就寫紙 refer 我睇遺傳科驗基因 , 排幾個月期 , 見遺傳科醫生 , 再排期兩公婆抽血驗基因 , 結果我地完全冇問題.

醫生話其實冇任何身體或基因問題 , 卻連續三次小產的大有人在 , 只話我係黑仔 , 加上我成功生過大仔 , 所以叫我繼續試. 最後第 5 次懷孕生左女女 , 佢宜家就快 5 個月大了.
補充 : 第二次小產後 , 我自費左四千幾蚊去私家抽血驗不孕項目 , 都係完全冇問題.

男爵府

金媽 發表於 15-5-21 22:58
其實我今早先見早孕組,佢話遺傳學個期要寄比我,佢唔想我喺嗰度等咁耐。所以我仲未知幾時,醫生淨係話個期 ...

我就係去長沙灣 , 好似政府就只得呢間遺傳學中心. 係類似健康院咁的 , 有基因病的小朋友都會番去覆診.

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:金媽+發表於+15-5-21+22:58+其實我今

原帖由 小Sin子 於 15-05-22 發表
我就係去長沙灣 , 好似政府就只得呢間遺傳學中心. 係類似健康院咁的 , 有基因病的小朋友都會番去覆診.
...
呢度我都去過,喺蘇屋嗰頭
我去係因為上胎9w時,大伯個歳半仔確忍有遺傳病引致天生失聰,去見遺傳科醫生

不過因為大伯仔驗DNA都搵唔到邊條染色體有問題,所以我唔洗抽胎水驗,而臨床診斷話我c6冇遺傳個病(呢個病源頭係99家族嗰邊而又冇人知),好彩我仔出世健健康康

伯爵府

引用:Quote:金媽+發表於+15-5-21+22:58+其實我今

...
我都係睇開長沙灣先
到後來計劃生b就轉左去QE遺傳科

別墅

引用:我總共懷孕 5 次 , 第一次生左大仔 , 之後

我總共懷孕 5 次 , 第一次生左大仔 , 之後連續三次小產 , 包 ...
我就咁睇,你生過一胎,你基因方面有問題的機會直頭係0啦,但我一胎都未有,所以就煩啲,我都希望我只係黑仔唔係基因問題,否則真係close file, 我就會繼續我嘅旅遊人生了!

子爵府

雖然大人無基因問題, 但有機會個胎既染色體出現異常就會引至小產. 所以都係睇你好五好彩.

複式洋房

陪月勳章

我都係連續3次,公立醫院寫紙我去遺傳科(長沙灣),兩公婆驗左血都冇問題.最近睇生殖科,醫生話有機會蛋質素唔夠好,加上試左一段時間都未再中,建議食排卵藥試下.都有婦科醫生建議下一次食BABY ASPIRIN減少身體對胎既排斥.

別墅

回覆:醫生安排我去睇遺傳病學

我真係無諗過生一個都咁難
我今胎到7週第一次見醫生時都有開比我食,但都係唔得,唔知係咪要早啲食

別墅

回覆:金媽 的帖子

我也第三次了,排左9月去QE睇遺傳科,都唔知會幾耐先有結果呢?如果無問題想再試了,怕再等生就高齡啦

複式洋房

陪月勳章

引用:我真係無諗過生一個都咁難我今胎到7週第一

原帖由 金媽 於 15-05-22 發表
我真係無諗過生一個都咁難
我今胎到7週第一次見醫生時都有開比我食,但都係唔得,唔知係咪要早啲 ...
繼續勇往直前,我都有睇中醫調理。一齊加油

男爵府

引用:我都係連續3次,公立醫院寫紙我去遺傳科(長

原帖由 BayBee 於 15-05-22 發表
我都係連續3次,公立醫院寫紙我去遺傳科(長沙灣),兩公婆驗左血都冇問題.最近睇生殖科,醫生話有機會蛋質素唔 ...
我2x歲生完大仔,之後3年內3次小產,共2次11week左右停心跳,1次9week空心胎,全部冇流血,冇先兆。我下星期四將會大驗血,其實我都想試排卵藥或ivf, 醫生亦建議下次食aspirin, 早期懷孕抽血,有需要就打埋ivig, 而家又中藥,又飲好多補湯,希望生多個咋,你睇邊個醫生開藥呢?

別墅

引用:Quote:原帖由 BayBee 於 15-05-22 發表我都

原帖由 wing214 於 15-05-23 發表
我2x歲生完大仔,之後3年內3次小產,共2次11week左右停心跳,1次9week空心胎,全部冇流血,冇先兆。我下星 ...
ivig即免疫球蛋白?好似好貴架喎!
醫生有無話幾錢呀?
你驗到有免疫病嗎?

別墅

引用:我也第三次了,排左9月去QE睇遺傳科,都唔

原帖由 Chuichuichui 於 15-05-22 發表
我也第三次了,排左9月去QE睇遺傳科,都唔知會幾耐先有結果呢?如果無問題想再試了,怕再等生就高齡啦

...
唉,雖然我同事好好人的,但都唔好意思同同事講我又小產又要放一星期假。共事兩年,放三次呢啲病假。佢哋會覺得我太快有,可能未復元,但我有睇中醫,中醫都有建議試下,再者我唔想拖下拖下到高齡,到時成孕又話難啲。我希望快啲有report, 快啲見醫生,睇下佢講乜,無事就再黎過,有事就無辦法了

複式洋房

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+BayBee+於+15-05-22+發表我都

原帖由 wing214 於 15-05-23 發表
我2x歲生完大仔,之後3年內3次小產,共2次11week左右停心跳,1次9week空心胎,全部冇流血,冇先兆。我下星 ...
我岩岩第一次睇左仁安董醫生,不過要驗埋賀爾蒙先決定點攪。

首頁

尾頁

跳至