論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

真心分享, 香港完約唔代表個工人好, 可能只係僱主好辛苦捱咗兩年。我有d好不幸嘅經歷下, 續咗個工人兩年約, 所以我工人有4年香港同一僱主經驗, 搵到呢個工人, 我真係祝你好運!

所以唔好只睇經驗, 今次決定請海外佳麗, 大家都祝我好運啦

男爵府

引用:真心分享, 香港完約唔代表個工人好, 可能只

原帖由 ^GGmami^ 於 15-05-22 發表
真心分享, 香港完約唔代表個工人好, 可能只係僱主好辛苦捱咗兩年。我有d好不幸嘅經歷下, 續咗個工人兩年約, ...
我都明,我仲忍緊等四年完成。
完約而是直接朋友出讓的會考慮。

禁止訪問

引用:真心分享, 香港完約唔代表個工人好, 可能只

伯爵府

^GGmami^ 發表於 15-5-22 08:55
真心分享, 香港完約唔代表個工人好, 可能只係僱主好辛苦捱咗兩年。我有d好不幸嘅經歷下, 續咗個工人兩年約, ...
完全理解亦好明白你心情,我家肥印本來都諗住忍到佢完約(已續約),
直至我見到我媽d相同佢對我爸唔好,
所以先唔忍佢。

大宅

同意到不能!
我家賓姐仲要係6年3個約,我地從來唔介意俾長俸。
最近呢年半真係捱住黎完約,執好多手尾,覺得很累…
希望我家不久的將來有好的新開始。

子爵府

引用:Quote:原帖由 ^GGmami^ 於 15-05-22 發表真

原帖由 bb0405 於 15-05-22 發表
我正搵緊人 工人又係差不多四年 你工人叫咩名
我工人未搵工, 唔會係我工人...

如果一個好工人做咗4年, 再續就可以拎LSP, 咁點解佢都唔續舊僱主, 去搵新工先? 你要諗清楚 其實萬幾蚊LSP真係好閒, 搵過個都要博, 但我都決定博下

子爵府

引用:同意到不能!我家賓姐仲要係6年3個約,我地

原帖由 B1 於 15-05-22 發表
同意到不能!
我家賓姐仲要係6年3個約,我地從來唔介意俾長俸。
最近呢年半真係捱住黎完約,執好多手尾,覺 ...
互祝大家好運

複式洋房

回覆:如果你想請香港完約工人的話...

完約工人未必好,我新請果個都10年完約,完全係一隻老屎忽,又麻煩又超懶,來了一個月製造了不少麻煩事,快早走早著!

子爵府

我家都係完約工人 暫時還可以 但有得揀我始終都係偏愛聽話海外印

珍珠宮

我對上就是揀海外印諗住純d,點知來4日就炒咗使咗我萬幾蚊,今次都係搵返本地,希望遇到正常人

大宅

吾合适可以提前解約,如忍到完約為何?

珍珠宮

引用:我對上就是揀海外印諗住純d,點知來4日就炒

原帖由 creambb 於 15-05-23 發表
我對上就是揀海外印諗住純d,點知來4日就炒咗使咗我萬幾蚊,今次都係搵返本地,希望遇到正常人

...
衰咩4 日就炒?

大宅

引用:我對上就是揀海外印諗住純d,點知來4日就炒

原帖由 creambb 於 15-05-23 發表

...
衰咩呀?4日就唔洗萬幾。。
死啦,我開始搵工人,睇呢到咁多post衰工人真係好驚

大宅

回覆:^GGmami^ 的帖子

唔好意思,新手一問,本地同海外即點解?

大宅

回覆:ykkan 的帖子

本地即是在香港做過,
海外即是從來沒來過HK

子爵府

引用:吾合适可以提前解約,如忍到完約為何?

原帖由 shirley2014 於 15-05-23 發表
吾合适可以提前解約,如忍到完約為何?
我有兩個小朋友, 無屋企人幫手, 兩公婆返工, 真係靠晒工人。換工人我要花時間去揀, 佢黎咗又要花時間去湊, 最大問題係要我小朋友從新適應另一個姐姐, 唔係一時三刻嘅事。 家中工人, 你話佢萬惡不赦咩? 又唔係嘅, 只係長期玩電話, 放假去溝仔, 懶過隻鬼囉, 但叫做手腳乾淨, 錫小朋友, 小朋友又由細到大跟佢, 我都放心交兩個小朋友比佢嘅。最大優點係唔會突然走佬

如果一唔合適就換, 唔好講洗幾多錢, 我係無咁多假陪工人玩! 同埋洗萬幾包換個好又無所謂呀! 最慘黎咗個仲衰, 再懶唔緊要, 最怕黎個玩個幾月就辭職, 大佬, 我要返工, 邊有咁多假響屋企等新工人? 你話係咪先?我第一個工人就係咁, 我臨生佢就忽然resign, 我當時幾麻煩, 坐住月都要去揀工人

大宅

BADBOYFAI 發表於 15-5-23 04:26
衰咩呀?4日就唔洗萬幾。。
死啦,我開始搵工人,睇呢到咁多post衰工人真係好驚

...
我都是,都5知點算

大宅

^GGmami^ 發表於 15-5-23 09:06
我有兩個小朋友, 無屋企人幫手, 兩公婆返工, 真係靠晒工人。換工人我要花時間去揀, 佢黎咗又要花時間去湊, ...
你返工就麻煩D,因我也無屋K人幫手,年底第二個又出世,所以想請人幫下手,本身全職媽媽

珍珠宮

引用:Quote:^GGmami^ 發表於 15-5-23 09:06 我有

原帖由 shirley2014 於 15-05-23 發表
你返工就麻煩D,因我也無屋K人幫手,年底第二個又出世,所以想請人幫下手,本身全職媽媽 ...
建議你請鐘點好過

依加啲工人就算海外都差到冇朋友
好多似黎hk嘆世界咁

大宅

小mama 發表於 15-5-23 10:16
建議你請鐘點好過

依加啲工人就算海外都差到冇朋友
主要怕提前生,個大又無人看住,晚上老公成十一點多才回到家,到時個大的又吾可以帶埋去醫院,好煩惱

首頁

尾頁

跳至