興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係2013年既BB展買左套Noddy, 收到套書後,職員只係囡囡1歲時黎過1次教點用套書,跟住上過1次鰂魚涌辦公室做過所謂既評估。直到宜家都無人搵過我,打俾之前跟開個位職員又無人聽。有無媽媽通到類似情況?好似遇著黑店咁

大宅

回覆:Remda 的帖子

好奇想知,原本買時話會有咩服務提供?

大宅

引用:我係2013年既BB展買左套Noddy, 收到套書後

原帖由 Remda 於 15-05-22 發表
我係2013年既BB展買左套Noddy, 收到套書後,職員只係囡囡1歲時黎過1次教點用套書,跟住上過1次鰂魚涌辦公室 ...
我都13年買,係送貨時有啲書質量問題換過,但都要追n次先換到,個sales換野時上過黎屋企一次,之後都冇follow up過,係試過一次有個office女仔打黎話約評估,但我地都費事去,唔就腳,基本上sell你個sales一早已冇做,又何來跟進。

呢套野唔係唔好,我女好鍾意,但細時好少俾佢用點讀筆佢用,主力都係親子伴讀,又驚佢整壞支筆,但到兩歲半後,佢接觸既野多左,睇其他書多左,佢已經再冇興趣睇noddy,支筆有俾佢玩過 ,但玩過幾次已經冇再玩。

最離普係佢啲書竟然千色十二蚊點都買到,所以兩萬六買呢套野真係唔多值,除非真係好想要點讀筆,但支筆咁貴又值嗎?

大宅

引用:好奇想知,原本買時話會有咩服務提供? +

原帖由 愛書人 於 15-05-22 發表
好奇想知,原本買時話會有咩服務提供?
話有人會跟進個進度,好似建議個時間表俾你跟住做,話套野用到4歲都得。

大宅

引用:Quote:原帖由+Remda+於+15-05-22+發表我係2

原帖由 TabbyDong 於 15-05-22 發表
我都13年買,係送貨時有啲書質量問題換過,但都要追n次先換到,個sales換野時上過黎屋企一次,之後都冇foll ...
我個女鍾意支筆,亦鍾意套書。不過兩萬幾買套故事書好唔抵囉。宜家係完全搵唔倒人。都唔知仲有無擺bb展騙緊其他家長

大宅

回覆:Remda 的帖子

我10年買這套書,但當時只話包十堂playgroup 無話有人跟進的,係後來提供的playgroup 好流,但講真我囡用得這套教材最多就是字卡,故事有睇,但個人覺得好深比一個一至二歲小孩來講真是睇下吧,就算比書佢睇都未明到幾多,所以到現在三歲都只睇左幾本吧了,現在我亦先會正式開始重新睇故事內容。

但之前睇字卡她真的識好多字,三歲時bonus card 有8成識晒,另一款卡是教日常字如where,have,etc. 都識晒,係module card 就真是睇到頭六個module.

我又無特別諗要人跟,因我用法自行決定,我是就住小朋友的進度來用。

子爵府

回覆:愛書人 的帖子

我12年買,冇話會有評估,但有得上playgroup, 要18m才可以上。買完個sales有教我點用,除了教我用Noddy套書,仲教點用套杜曼閃卡 (不過我最後冇咩點用,因為我覺得淨係識認字冇用,要明意思)。個sales介紹咗我睇曼杜的書,呢樣有用過套教材,亦令我對幼兒教育有多點認識。個書櫃有啲問題,打電話番去好快幫我換番。

我女三四個月時每日都有聽Noddy CD, 一隻碟聽兩三個星期,聽到一歲幾聽晒20隻,之後冇再聽。playgroup我亦冇上,一來聽聞好流,二來太遠小朋友唔方便去。到兩歲半左右開始睇埋DVD, 又睇書,小朋友好鍾意,但佢鍾意我讀多過自己用點讀筆。佢會記得內容,亦學到生字,不過我冇俾佢玩閃卡,只用了書和CD. 有隻跳舞嘅DVD, 小朋友好鍾意睇和跟住跳舞,又會唱果啲歌。

呢套教材,內容和質量都不錯,但唔值呢個價錢。除番一個故事要近一千元,真的不值,但起碼令我女唔抗拒英文(平日聽開粵語,一句英文都唔識),又令我認識杜曼、七田真等教育家的學說。

首頁

尾頁

跳至