婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

一家三口,bb兩個幾月大,同62 99姑9住。一齊住左半年,我已經無數次想搬出去,原因係99係個超小氣嘅人,我講兩句佢唔啱聽嘅說話就會發脾氣,但佢啲仔女點話佢鬧佢都冇事。
好似今日咁,大家都知初生bb要好寧靜先訓到教,小小聲都醒,99今日放假就話洗厠所,我話唔洗洗啦,你訓下啦,今晚返工。(佢返夜班,仲要話尋晚bb嘈到佢冇教好訓,平時口口聲聲話幾錫b) 點知佢話唔訓啦,唔會嘈到bb嘅。結果又洗厠所又洗廚房,嘈足4,5個鐘,間房山左門都係零隔音。又跌野,又搬野,又倒水,結果嘈到bb喊,佢話bb未訓咩?我忍唔住話咁嘈點訓到呀,間房都冇隔音!佢又發脾氣啦。
每日都內心爭扎緊,究竟搬唔搬出去??老公搵20000一個月,我係ftm,如果搬出去就儲唔到錢,唔搬就要受氣,唔開心,環境擠迫(三個人一間房仔),有冇朋友可以傾下?宜家屈係間房仔度抑鬱中……

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:應該搬出去嗎?

搬啦,一有磨擦個心有條剌,做左咩野大家都會唔妥大家,再係好似我咁避得就避,返下娘家出下街,儲下錢再搬!

男爵府

育兒性格勳章

搬到就搬啦,不過我想講唔好比bb習慣要好靜先訓到,唔係有排你受呀.

JFL    發表於 15-5-31 10:29

大宅

搬就實要搬, 係睇幾時, 但, 我覺得為大家感情同健康著想, 盡快

大宅

畀面勳章

我都好想搬bb 還未出世,我已預見好多問題

大宅

回覆:yeew 的帖子

靠老公一個人20000收入,忍多陣先。

子爵府

引用:一家三口,bb兩個幾月大,同62 99姑9住。一

原帖由 yeew 於 15-05-22 發表
一家三口,bb兩個幾月大,同62 99姑9住。一齊住左半年,我已經無數次想搬出去,原因係99係個超小氣嘅人,我 ...
好難要全家人就曬你,咁多人喺間屋肯定會有聲音發出,你99只係做家務執屋啫。
你緊係最好搬出去住啦,相見好同住難講到口都臭。

jn2013    發表於 15-5-25 01:58

大宅

引用:搬啦,一有磨擦個心有條剌,做左咩野大家都

原帖由 cream090909 於 15-05-22 發表
搬啦,一有磨擦個心有條剌,做左咩野大家都會唔妥大家,再係好似我咁避得就避,返下娘家出下街,儲下錢再搬 ...
之前已經試過冷戰左幾日,之後大家扮冇野,避得一時,唔避得一世,點都會見到,同埋湊住阿b唔方便周圍去奈何租金貴,又唔想幫人交租,至忍到今日

大宅

雖然我都覺得唔好攪到BB要有絕對靜至瞓到, 但你99就話個B嘈住佢, 佢又嘈住你個B, 作息時間咁唔夾. 單係呢點就已經要搬喇.

琥珀宮

搬啦,我驚你儲到錢到時都唔會開心,咁儲到有咩用喎?最緊要開心,你老公又負擔到,咁就搬啦,唔係鬱鬱埋埋唔開心病咗儲到錢都無用啦

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:一家三口,bb兩個幾月大,同62+99姑9住。一

一家三口,bb兩個幾月大,同62 99姑9住。一齊住左半年,我已經無數次想搬出去,原因係99係個超小氣嘅人,我 ...
洗廁所,點解會好嘈既?

講真,我洗廁所,最嘈咪系水聲,擦馬桶又唔會有聲既。

點會嘈到bb訓唔到,有時小朋友瞓覺,可以開小小音樂聲、電視聲或收音機聲,等小朋友可以習慣輕微的聲音。(當然唔系開到好似我地平時睇電視咁大聲啦。)

有時一齊住,難免要大家相就。

老公揾2萬,租埋樓,雜費、生活費、老公返工的開支,全部都系支出要用的錢呀。

大宅

引用:搬到就搬啦,不過我想講唔好比bb習慣要好靜

原帖由 birdisfreedom 於 15-05-22 發表
搬到就搬啦,不過我想講唔好比bb習慣要好靜先訓到,唔係有排你受呀.
我都明,但係bb真係嘈就完全訓唔到,我又怕佢唔夠訓。我都明一個家庭唔可能完全冇聲。最憎係佢講一套做一套,成日話bb訓唔到教唔得架,要靜靜地俾佢訓下。點知最嘈果個係佢,最慘係呢個人超小氣,又躁底,我好怕講錯野。每日都屈住屈住咁過

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-05-22 發表一家三

原帖由 guigui82 於 15-05-22 發表
好難要全家人就曬你,咁多人喺間屋肯定會有聲音發出,你99只係做家務執屋啫。
你緊係最好搬出去住啦,相見 ...
我都好明白唔會完全冇聲,但都可以配合小小啦,我地住緊嘅係三十幾年樓齡嘅公屋,沖厠所聲超大,明知係咁好心去厠所山門,盡量減少啲啲聲浪啦。(我地間房係厠所隔離)況且有冇人會去厠所唔山門架

子爵府

引用:Quote:原帖由+guigui82+於+15-05-22+發表好

我都好明白唔會完全冇聲,但都可以配合小小啦,我地住緊嘅係三十幾年樓齡嘅公屋,沖厠所聲超大,明知係咁好 ...
早上同下午返外家
夜晚先返男家

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搬啦,相見好同住難,以家以經咁多問題,BB 愈大愈多問題架

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

引用:雖然我都覺得唔好攪到BB要有絕對靜至瞓到,

原帖由 Onlybb 於 15-05-22 發表
雖然我都覺得唔好攪到BB要有絕對靜至瞓到, 但你99就話個B嘈住佢, 佢又嘈住你個B, 作息時間咁唔夾. 單係呢點 ...
係呀,佢今朝果句“阿b嘈到佢冇教好訓”真係好銀耳,平日話最錫係個孫。就算係都唔洗講出口架,我都好唔好意思,嘈住大家訓,但我控制唔到架嘛!點抱點哄都係喊,有咩辦法姐

大宅

引用:搬啦,相見好同住難,以家以經咁多問題,BB

原帖由 kitwong 於 15-05-22 發表
搬啦,相見好同住難,以家以經咁多問題,BB 愈大愈多問題架
同意,bb兩個幾月,已經為湊仔出現嚴重分歧,當然我冇全部講出口,忍得就忍,過份嘅先出聲,例如去完厠所唔洗手就抱b

大宅

引用:靠老公一個人20000收入,忍多陣先。

原帖由 姬絲丁Ding 於 15-05-22 發表
靠老公一個人20000收入,忍多陣先。
唔知可以忍到幾時,又唔敢同娘家講,怕佢地擔心我

子爵府

你情況同我之前好似。我地後來都住半年就搬出來租。雖然個個月無錢存,但是有錢儲住到不開心,憂鬱,訓唔到。成個人好似死人甘。有錢儲有咩用。幾時住豪宅都無用。

子爵府

回覆 huilai88 的帖子

即使

首頁
12345...9

尾頁

跳至