基督家庭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆:想請教,如果信左主,係唔係就要受洗?點先可以受洗?

公爵府

不同教會有不同的受浸要求,有的要求受浸前要上教會安排的初信班、造就班、浸禮班就可以; 有的要求信徒在教會恒常上崇拜、主日學一年以上就可。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

引用:多謝答覆,同意心靈和生活的改變是最重要的

原帖由 hanxunv 於 15-05-23 發表
多謝答覆,同意心靈和生活的改變是最重要的,如你說受浸只是做戲,那我不需要受浸也可以了。

...
連耶穌都受洗,點解你會覺得你可以唔洗受就ok???

受洗在聖經入面,記載左好多次,有好重要的地位。例如保羅受洗,外邦人哥尼流一家受洗。

連新約中,都解釋出埃及記過紅海,是預表受洗。

記著,記載得在聖經既事,神一定覺得有價值。

有人會覺得洗洗是儀式,做比人睇,自己心中信就ok.

但唔好忘記,耶穌受洗,聖靈立即降在其身上,神說:這是我的愛子,我喜悅他。

我不是話我地要做第二位耶穌,但既然我們信主,聖經中又應該我們得神兒女的名份。
因此,受洗,做神喜悅的事是應當的。

而且,受洗是向黑暗勢力以行動宣告,我已決意跟從主耶穌基督,不再受其困綁。
坦白講,教會中好多弟兄姊妹在近浸禮前就會有好多奇怪的事發生,令到佢地唔可以專注去準備浸禮的事。例如家人生病,自己身體出現問題,工作要出trip,家人原本不反對返教會但就突然強力反對受浸等,來阻止弟兄姊妹。
我會咁睇,如果受洗在屬靈上係毫無義意既,魔鬼仇敵為何要阻攔?

姊妹「信而洗洗必然得救」。阻攔你的事可能是外在來自別人,可能是你內心的一啲謊言。浸左,對你人生生活實際上有負面影響嗎?我信無。
但浸左,我信,(當你的用心是正面的) 必得以同神更親近。

當然有人用心不正確,咁浸唔浸都一樣既。但係,我信,呢啲人總會有日被神感動呼召的。記住,我們每一個人的人生時間表都在神手中,就算某人受浸的動機不良,但最終佢都能夠因為受洗左而在末日得救,乜唔係件好事咩?多一個靈魂被救。耶穌來是要叫人「得生命」嘛!「並且得的更豐盛」豐唔豐盛是講今生的生命,唔被主更生既,就只停在「得生命果句度囉。
難道佢受浸動機不良,「唔比佢浸,等佢將來落地獄」是基督徒應有的思想嗎?

我成日都想,有人信,想浸,適逄教會有浸禮,點解要拒絕人,要人夠attendance先可以浸呢?我們每一日生命有氣息不是必然既。萬一某人被拒絕了受洗,有一日生命不再有氣息,佢的靈魂如何,是咪教會中的人能夠負上呢個責任呢?

哥尼流一家立即受浸。連保羅之前大力逼迫基督徒,只要生命上遇上耶穌,亞拿尼亞都立即為他受洗。

別墅

其實你係邊到受洗都得,只要有另一個受左洗既基督徒幫你
我有朋友係係河裡面同浴缸受洗
不過天主教應該係要去教堂

大宅

引用:多謝答覆,同意心靈和生活的改變是最重要的

原帖由 hanxunv 於 15-05-23 發表
多謝答覆,同意心靈和生活的改變是最重要的,如你說受浸只是做戲,那我不需要受浸也可以了。

...
我想,上一位回答你的意思是,受浸背後的意義比形式重要,不是不需要受浸。

其實你返的教會應會有詳細講解,或者你向牧師了解一下。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至