婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99好中意拎埋晒d垃圾返屋企,當係寶,有入無出,佢兩個仔都唔敢掉佢d垃圾,只係有時會話兩句,我就更加唔敢掉啦,間屋實用五百幾尺,有六成空間以上比d垃圾住,間屋原黎唔係比人住的。d垃圾包括十幾個唔知係邊執返黎既舊式電飯煲,風扇,各類大大舊 超舊款電器(因為好多佢都用袋入住,唔太確實係咩垃圾)仲有舊式熱水壺,梯煲等等,皆因佢有個收垃圾既朋友,一發現「寶物」就問佢要唔要,佢一定話要!真係有用唔緊要,我都唔介意用二手野,但佢從黎唔拎出黎用,好似收藏家一樣就算有咩用到一滴都無既沐浴露樽,咩樽咩樽都唔掉,愈積愈多,就算你掉左,佢會每日都炒下屋企垃圾桶,睇下有咩可以執返

因為我由細到大住私樓,雖然屋企唔大,但屋企從來都係乾淨企理,屋企人亦由細細個要求我做家務整理到屋企整齊企理。黎到99屋企住,唔知點解因為佢哩個行為(愈黎愈嚴重)令到我好大壓力,因佢地屋企好少儲物空間(即係無咩儲物櫃之類)我剛黎到住都會執拾下,等感覺上整齊d,點知佢一返屋企見到d野唔係原黎既位,問都唔問就鬧人掉左佢d野(我邊敢掉佢d寶貝呀,只係執好)又話唔見哩樣唔見果樣,漸漸地發現自己原黎係人心目中好似做多錯多,不被讚賞不但只,仲要怪你(簡直就係違反我以為識做家務就係半個好新抱既常理)自此之後,雖然我好睇唔過眼,心入面愈來愈就此好多埋怨,但我都係忍左佢,唔出聲,唔執佢d野,唔執出面廳既野,最後只要出去廳每行一步都會cake到野,連食飯枱上下都塞滿野,坐既時候,連對腳都唔知放去邊!只要收工同放假係屋企,我只可以離埋係間房,因為自己間房都尚算有空間但好細。我敢肯定無幾多個正常女人會頂得順超過三個月。

唔知點解我好在意呢壇野,覺得咁樣根本唔係屋企,明明五百尺係香港話細唔細,點解要搞成咁?點解要咁樣生活,一見到堆垃圾我就好燥好炆,就好似一個計時炸彈,睇下幾時會忍唔住發癲(可能我唔正常啦,可能同係娘家住好大差別)

我諗過好多可行既方法嘗試去解決,例如出錢買個大櫃返黎,將佢d野塞晒入去(向高發展總好過放晒出黎攤係度),又試過叫我c6好好地同99傾下,至少唔掉都唔好再執野返黎,甚至近排再次的起心肝再執拾整理,但通通都唔work,事關99太固執唔覺得果d係垃圾,亦唔覺為屋企人帶黎咩唔方便。

所以我林,改變唔到人唯有改變自己,搬出去,但我老公唔想,想儲錢,又安慰我佢會解決呢個問題。其實都講左好多次會解決,但時到今天,問題依然係度,遲下會生Bb, 自己間房細已經無咩位,一定放唔到bb野,例如bb車,bb床,bb日用品,我愈諗就愈大壓力,愈來愈擔心前路。

唔知有無jm會感同身受(有類似既環境可能先會明,又或者試諗下你間屋企勁多雜物,好亂,但又唔比你掂唔比你執,唔知你會唔會覺得好抑鬱,而且係無了期落去)

真係人都癲,跪求jm們提供可行既解決方法

男爵府

回覆:有個中意收集垃圾既99

遲下會生bb 既意思係bb快出世?抑或你計劃懷孕?

Bb若就出世,冇得搞!只可以搬!冷靜平和同老公講唔搬,就會返娘家住!你老公唔會攪得掂呢個問題架!係處理到就一早處理左啦!

若計劃懷孕,就停一停!諗一諗!建議搬左先再計劃!有左你就更加冇退路!衰d講句,你老公攪唔掂呢個問題,你又攪唔掂你老公,要離開的話,你都係淨係攪掂你自己就得!少d顧慮!

男爵府

回覆:leungclai 的帖子

我並非想令你難堪,但理智d ! 你其實明白你99唔會為你或孫而改善!唔好再委屈自己啦!

我有朋友曾經講過,做女人,最慘就係嫁左既生活仲衰過做女既時候!

同埋,你99呢個係病黎架!佢一定唔會睇醫生,所以一定冇改善既餘地!

大宅

回覆:羊太太 的帖子

我有左。我同老公之間無咩大問題,我都覺唔會解決得到,唉,但我老公唔多願意搬出去,唔想我返娘家,唔係我都唔洗咁煩

大宅

回覆:羊太太 的帖子

我理智上同你一樣咁諗,問題老公唔support我既解決方案,好為難,唔想因呢d野令兩公婆感情受到影響

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實係病,要睇醫生

http://jmc.hksyu.edu/ourvoice/?p=3161

大宅

回覆:mickey2013 的帖子

的確係一個病,而且我都就黎比佢既病逼到我都有病

大宅

咁落去唔係辦法噢…你老公慣左同啲雜物住係一齊就話者,但你同bb唔係呀嘛。
就算間房放得晒bb野,但個廳都唔適合bb活動啦。
唔通你同bb永遠留係房到咩~

男爵府

唔係想同唔想的問題,係真係對b唔好的問題,叫c6面對現實搬啦

大宅

希望收集大家多d意見然後比我老公睇,希望佢聽下其他旁觀者清既意見

子爵府

說服你老公搬出去,99應該唔會為你地改變現狀。習以為常,唔覺得有問題才是問題。

子爵府

大肚婆同就來出世的BB,都需要一個安全,整潔的環境。

大宅

咁多雜物,就算有幾千尺,間屋既衛生環境都會差,因多雜物自然就多塵多細菌多昆蟲!呢個環境一定唔適合初生bb!
奶樽洗完放邊度乾淨?
同bb一齊訓?好多新聞都係初生bb與父母同床而死!
你老公真係愛你?真係愛你唔會唔理會你既精神健康!
生完bb後媽媽情緒會唔穩定d,你依家已經咁辛苦,生完產後抑鬱仲慘!

琥珀宮

你99有強迫症,你因為佢嘅儲物僻而感到有壓力,你應該清楚同你c6講如果再咁落去連你都會有病,現在情況係一係返外家直至情況有改善,一係搬出去,我唔係同我99住尚且頂唔順佢嘅儲物狂,情緒遲早會被佢困擾影響你日常生活,你不能長期遷就佢的,我就係人版,我每次去到我99到都有種坐唔定想走人嘅感覺,老公問我點解我話99屋企好多野,連坐都冇定坐,佢話佢唔覺有問題,我答佢佢由細到大都係嗰度住已經習慣左,佢當然唔覺有問題,我突然間去到個垃圾崗咁梗係頂唔順,而家連我個姑仔都有埋儲物僻,樓主你一定要你老公認清個問題,唔理佢唔代表冇事發生

複式洋房

如果大肚婆係呢啲垃圾

複式洋房

如果大肚婆係呢啲垃圾環境下Cake親咁點,到時後悔都太遲,而家就搬返娘家先好了
我99屋企都係垃圾崗

禁止訪問

子爵府

引用:你老公根本就係hea住你先你又信佢架喎我係

原帖由 ky0416 於 15-05-23 發表
你老公根本就係hea住你先
你又信佢架喎
我係你個問題未解決我根本唔會諗去有bb
咪係,咁嘅環境緊係死人都唔好陀b住啦,迫佢搬走先陀b,而家你跟本無籌碼講數,如果係我我會唔理老公自己返娘家安胎囉

大宅

多謝大家意見同咁著緊,實際上無果條link show出黎果張圖咁嚴重既,因為d野未堆到上天花板。

你地講出黎既point都係常人會諗到,例如對大肚婆安全唔好,情緒會之後更加困擾更加差等等,所以我早早已經靜心同我老公傾過,亦都試過好炆發晒脾氣咁講過,有位jm講得岩,因為佢地由細已習慣呢種環境,佢地(佢d仔)根本就唔覺得係d咩咁大既一回事,又點會覺得係咩問題wor,所以我點講點有道理,佢地只會覺我我小事化大,甚至我老公都認同99有病,亦都好嬲咁同佢媽傾過話過佢,可惜99都係一意獨行。

所以我堅決認為呢個如大家所說,係一個無得解決既問題,除非我老公「強逼」99改變,忍心掉左佢d野(至少掉一半)然後再買過個過儲物櫃返黎,放晒佢d寶貝入去。如果之後再執返黎見一件掉一件(呢個係我c6講出黎既解決方法,但唔見佢有實行到,因為c6細佬唔同意,覺得咁樣逼個呀媽唔好,話等佢改,唉)中間有太多問題。

至於bb果度我希望大家唔好話我,因為曾經bb係36週無左心跳引產左,我用左一年時間身心先好返,重要同c6努力左足足兩年先再有,所以有bb係我地好想既事,亦都好珍惜。

我c6 hea住我先係一個事實,我都感受到,而家99未知我有左,因未夠3個月唔敢講,夠3個月就會同佢講,如果到時佢都唔掉d野,我真係唯有大住個肚返娘家住,無聲抗議,返娘家不知幾好,兩老又錫我,又成日敦湯比我飲,唉,我而家簡直係作賤自己。

禁止訪問

引用:遲下會生bb 既意思係bb快出世?抑或你計劃

首頁

尾頁

跳至