夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從個女出世後,同c6多左好多磨擦.... 好似今日同個女去睇醫生,個女個半月大,佢好堅持唔拎bb車,話搭車要收車又要搬搬抬抬上晚士好麻煩,咁咪順佢意啦,上到巴士佢抱住個女仲想上去上層坐,我當然出聲stop佢啦,點知佢仲話返我轉頭,我即刻覺得好委屈,之前等車站滴水叫佢行埋d,已經話我煩..... 出到去又話肚餓想食野,想講抱住個女好難食到野啫,佢又話我點解唔得...

仲有好多野.... 我都係為左個女既安全同健康... 次次出聲都話我,仲話我令到佢壓力大... 其實我做媽媽壓力都好大... 唉.... 勁唔開心

瑪瑙宮

兩個人出可以帶車鴉, 要用車有車, 唔用就收, 而家 D 設計好方便, 點解佢咁固執架?

別墅

回覆:自從個女出世後..... 好想搵人呻...

其實設身處地諗吓
假如你抱B出街你99同行不停提點呢樣個樣, 就算佢岩, 你有咩感覺?
佢抱住BB, 俾人提黎提去, 縱使你既提醒係無錯, 但感覺似係話佢唔夠細心, 無為BB諗..試想想佢真係冇諗嗎? 咁點解佢會抱BB?

當然上上層係危險, 但佢係咪停定先開始上落呢? 你既角色可以係 一開始就反對 或者 係前係後幫佢留意 睇位做輔助?
我抱B坐巴士都好想上上層, 無咁多人係你側上企同上落, 唔駛霸關愛座, 光線好啲, 不過我出入係一個人咋, 唔敢, 2個人可以更安全啦

食野咪一個食一個抱囉, 其實簡單啲會輕鬆啲架 無話一定唔得既

IPodnano    發表於 15-5-22 23:40

男爵府

上巴士上層坐有乜問題?

大宅

其實我覺得佢無咩問題,只係你太緊張,放鬆啲啦

大宅

回覆:Peggyanyan 的帖子

其實我覺得妳緊張左,雖然女人細心0的,但0個個都係佢個囡,過於危險或真正影響到個囡既我諗你老公唔會做。我做法反而同妳都係調轉。
我去到bb三個月我都係手抱出街,雖然好累,但我覺得自己抱住反而有安全感,禁細個放落bb車,雖然有安全帶,我唔捨得佢\"浪下浪下\"。
我都鐘意同bb坐上層,雖然上落樓梯好唔方便同有危險,但我坐上層原因因為上面空氣一段比下面好,下面好多人既時候真係好焗!最多停定先上落車同坐後中間位。
出街帶住bb食野我都會好開心,0係屋企辛苦禁耐,雖然出街好多人但有得同老公出街就算輪住食我都開心啊。
我講禁多我意見係想講每人都有自己見解意見,你地三個係一個人,而唔係得妳同女,比佢參與下啦😊

複式洋房

我同你一樣身同感受,生完之後,老公對我既態度變得好差,我都有反醒過係唔係自己有問題,平心靜氣傾偈,可以突然之間發好大脾氣,一走了之,我都就嚟情緒崩潰!!

別墅

我吾覺得樓主有問題,抱住bb除非下層無位,如果吾系最好都吾好坐上層,落樓梯時差錯腳咁點算?抱住b系見吾到自己隻腳踏去邊架...點解樓主老公吾体諒自己老婆緊張bb既心情?何況樓主吾算是過份緊張啊(起碼她無堅持要帶bb車)有老婆緊張自己比水滴親都厭老婆煩,比我會吾睬佢,等佢知錯

子爵府

其實一個太緊張,另一個就顯得不在乎。輕鬆d,咁大個人一定有分數。剛剛迎接新成員,唔好搞到氣氛緊張。應該開開心心面對新生兒的挑戰。

翡翠宮

樓主,唔好怪我講得白,我驚我咁講你會介意~

我睇左一次你講的罰,再睇埋其他人的回覆,然後我再重覆彩多次你講的野,我嘗試將自己代入你老公的角,就係我抱住bb,但我老公就係側邊依依哦哦,一陣又咁一陣又咁,總之我做乜講乜,我老公都反對左先,連我話肚餓都因為抱住bb而叫我唔好食~

坦白講,如果我老公咁樣,我堅想爆粗囉!!

翡翠宮

引用:樓主,唔好怪我講得白,我驚我咁講你會介意

原帖由 小manman 於 15-05-22 發表
樓主,唔好怪我講得白,我驚我咁講你會介意~

我睇左一次你講的罰,再睇埋其他人的回覆,然後我再重覆彩多 ...
講的罰=講的野

翡翠宮

引用:其實一個太緊張,另一個就顯得不在乎。輕鬆

原帖由 TiffChan 於 15-05-22 發表
其實一個太緊張,另一個就顯得不在乎。輕鬆d,咁大個人一定有分數。剛剛迎接新成員,唔好搞到氣氛緊張。應該 ...
我同我老公就係咁,我係比較輕鬆,而我老公就比較緊張,成日又咁又咁,我做乜講乜佢都反對左自,真係好煩,我個時成日同佢講「我咁大個人有分數喇!!」

男爵府

𠵱𠵱哦哦最討厭,以為自己好醒。

伯爵府

信唔过人自己做晒佢

男爵府

回覆:Peggyanyan 的帖子

我老公同你一樣,講真,真係好煩,有時候忍不住都爆返佢

大宅

引用:我吾覺得樓主有問題,抱住bb除非下層無位,

原帖由 gylbaby 於 15-05-22 發表
我吾覺得樓主有問題,抱住bb除非下層無位,如果吾系最好都吾好坐上層,落樓梯時差錯腳咁點算?抱住b系見吾 ...
同感

禁止訪問

男爵府

引用:自從個女出世後,同c6多左好多磨擦.... 好

原帖由 Peggyanyan 於 15-05-22 發表
自從個女出世後,同c6多左好多磨擦.... 好似今日同個女去睇醫生,個女個半月大,佢好堅持唔拎bb車,話搭車 ...
身同感受自大囡出世後就好似咩都係我問題!!

男爵府

引用:其實初生用bb車出入無甘方便,bb車又重又大

原帖由 yayukicheung 於 15-05-23 發表
其實初生用bb車出入無甘方便,bb車又重又大部,除非搭地鐵。個陣我都係bb一歲後先用多左bb車,因bb已超過20 ...
我都認同初生用BB車出入無咁方便。一歳之前我多數用揹帶周圍去,除非目的地係商場或者我要買好多野先帶車(用車載貨)。揹揹下就練成揹住B食野,又或者兩公婆輪流食。

我好少上上層,怕上落一時叉錯腳,但有時下面人太多又焗又嘈,有人陪的話我都會趁停車去上層。

兩夫妻貴在互相尊重互相溝通,相比好多jm埋怨老公唔幫手,你老公都好involve丫!試下放鬆自己,下次有咩想話佢之前諗清楚係咪必要先開口(例如滴水呢D真係少事,但抱B上落樓梯咁若有合理擔心咪講下⋯)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公都唔鍾意用bb車,只要佢抱我完全覺得有問題,我亦唔會咦咦哦哦,因為佢認左頭肯抱就得啦。除非佢唔要用車但又唔肯抱要你抱,我就覺得好大問題。樓主,relax,你擔心既咪叫佢用揹帶囉,用時托住bb條頸,咁樣點都安全d

首頁

尾頁

跳至