自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:工廈劏房似係業主責任多過政府責任喎,陳茂

原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-23 發表
工廈劏房似係業主責任多過政府責任喎,陳茂波講過佢地唔符合體,體恤安置,唔可以俾佢地“插隊”上樓,否則 ...

子爵府

好媽媽勳章

他們自己製造的結果,當然要自己去承擔

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:睇緊新聞透視……

其實應該重重重罰業主,例如充公單位兼監禁10年,否則佢哋會繼續犯法,為社會製造問題

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

減齡達人勳章

罰得甘輕,對啲業主梗本冇阻嚇性,應該第一次就罰50萬,第二次就100萬,第三次就釘契。

伯爵府

Phoebe_snufkin 發表於 15-5-23 19:24
工廈劏房似係業主責任多過政府責任喎,陳茂波講過佢地唔符合體,體恤安置,唔可以俾佢地“插隊”上樓,否則 ...

業主擅自改變土地用途,已經係違法在先(由工業用途改為住宅用途),税收,消防條例都唔容許。
而租客明知單位係違法改建得來,仍選擇租住,租客自己都有不可推卸的責任,更枉論要政府安置。入住時已明知犯法,何來有”殷恤”??

katiema    發表於 15-5-23 23:27

珍珠宮

原帖由 Phoebe_snufkin 於 15-05-23 發表
同意

大宅

我都覺係業主問題,就係知道而家排緊公屋嘅人真係有好多同好耐,根本供不應求,所以如果俾呢啲人插隊就真係超唔公平,有啲等左好耐可能仲要單親之類咪仲無奈?!真係連保母都請唔起

但另邊箱我都係寄予同情佢地某啲case....但就唔係咁樣要政府俾你插隊囉。。。

I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

琥珀宮

畀面勳章

咩都係政府責任,佢地都係有jet so 先住個度啫,都賺左咁耐啦

子爵府

會哭的小孩有糖吃!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+inotenten+於+15-05-23+發表

我老公一路睇一路鬧
我地都一路睇一路鬧!

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Phoebe_snufkin 發表於 15-5-23 19:2

原帖由 sumbaby2011 於 15-05-23 發表
佢地話“唔知”囉,咁住得工廈梗係怪怪的,唔知咪問囉,根本唔係借口

伯爵府

Phoebe_snufkin 發表於 15-5-23 22:31
佢地話“唔知”囉,咁住得工廈梗係怪怪的,唔知咪問囉,根本唔係借口

咪當聽嗰個係白痴啦!
1. 根本嗰幢大廈係住宅,定係工業大廈,一眼望,一踏入去,就清楚晒啦!

2. 工廈劏房租金,一定比住宅劏房平一大截。

邊度可以話“唔知”,就推卸自己有錯在先的責任呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這些戲都是做出來駁同情分,不看也吧,既然訪問了佢地,要持平是否訪問一下排緊公屋的人,他們都在交貴租,只有他們有住屋問題,其他沒有?7點至7:30鍾已不再睇81台了,因為全是一面倒罵政府,睇得多就被會洗腦了。

珍珠宮

搞到今日咁,跟本就係批太多低質b6黎香港

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

咪係

男爵府

引用:搞到今日咁,跟本就係批太多低質b6黎香港

原帖由 loved 於 15-05-23 發表
搞到今日咁,跟本就係批太多低質b6黎香港
落黎香港佢地已經都知道另一伴,住居環境係點啦,無奶由依家係都嘈生曬,點會唔知個老公住向劏房呀!佢地未有單程証時,已經攞住雙程証來港會夫啦,點會咩到話無諗過會住向劏房囉!

loved    發表於 15-5-24 17:49

侯爵府

大廚勳章

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

全部講野唔正既 唔好黎貢多B6,一定少好多人輪候

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

首頁

尾頁

跳至