跳至

首頁

尾頁

洋房

你哋多數 pack 咩 lunch 比小朋友 (primary school) 在學校食?有冇人在 winter 時會帶飯?

伯爵府

回覆:Lunch at school

我日日蛋治。我小朋友差唔多食咗成年都係蛋治。

伯爵府

我見身邊同學亞媽要返工,星期日做定20份三文治放freezer ,小朋友每日自已取一份。佢有4個。

所以我的小朋友食咗成年都重幾滿意每天新鮮炒的蛋治。

男爵府

2018復活節勳章

宜家冬天一星期帶一日sandwich,其餘用暖壺帶飯炒麵,有時sushi. 凍,小朋友想食熱食。sushi就請下同學食

大宅

我仔Yr 5时第一个学期日日火腿三文治,第二個學期開始日日飯團,盡量吾同款(肉鬆、prosciutto 、青瓜)。
由於不用返工,我每日新鮮整,所以佢都鍾意食。

大宅

其實學校會唔會有限制帶乜野返去食呢?我諗住好似香港咁,朝早早啲煮,然後放入暖壺俾佢帶返學校食。

洋房

其實我有時諗帶飯會唔會好怪?會唔會比d鬼妺鬼仔笑?

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我仔身邊全是西人,所以佢日日sandwiches or wrap, sometimes pie or sausage roll. 好抗拒帶飯或面1pasta都唔肯。不過壽司佢接受。e家大左,有時比佢在學校order lunch.佢好鐘意的

伯爵府

引用:其實學校會唔會有限制帶乜野返去食呢?我諗

原帖由 creamychoy 於 15-05-25 發表
其實學校會唔會有限制帶乜野返去食呢?我諗住好似香港咁,朝早早啲煮,然後放入暖壺俾佢帶返學校食。

...
唔可以帶有果仁的食物,我仔學校唔比帶朱古力,cookie 等唔健康的食物。

其實佢地得十分鐘食,之後掛住玩。又冇枱椅坐,食飯都幾煩。大部份小朋友都係三文治,佢地食飯會怪。

男爵府

2018復活節勳章

babybbmm 發表於 15-5-25 21:47
其實我有時諗帶飯會唔會好怪?會唔會比d鬼妺鬼仔笑?

起初都有同樣諗法。帶過之後又冇咩。宜家咁凍,有暖野食,同學仔仲好羨慕添。帶sushi個個走過來食。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 creamychoy 於 15-05-25 發表

原帖由 1mocha 於 15-05-26 發表
唔可以帶有果仁的食物,我仔學校唔比帶朱古力,cookie 等唔健康的食物。

其實佢地得十分鐘食,之後掛住玩 ...
系呀,企地有20分鐘,我女今年讀prep, 都系带sandwiches, 有時食唔哂,最叻放學同我講 the bell rings

男爵府

想生BB熱投

回覆 lovemy2kids 的帖子

可能佢個心係話 save by the bell

公爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-05-26 發表唔可

原帖由 lovemy2kids 於 15-05-26 發表
系呀,企地有20分鐘,我女今年讀prep, 都系带sandwiches, 有時食唔哂,最叻放學同我講 the bell rings :ba ...
我仔都系咁講

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至