婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

朋友一家(c6同個仔)最近同佢c6父母,叔仔同佢老婆+仔去日本自由行,番黎一肚氣,機票酒店每家人自己出,但去到所有餐飲車費個個老馮旨意佢同C6俾哂,之前有無講明夾番,6299大把cash,又有兩子付五位數字家用,老人家唔會叫佢地夾,但叔仔同佢老婆高薪厚職,兩個除左佢地自己shopping,公家費用無出過錢。
朋友問佢c6點?因去左五,六日,食飯同車費都駛左萬幾兩萬,佢C6話會同佢細佬講.

其實一家人去旅行,兄弟姊妹應該公平出發前講清楚,先至玩得開心!

所以我唔會同C6屋企人去旅行,因為佢地都唔公平唔識做.

大宅

回覆:OKC 的帖子

如果同6299去,預左飲飲食食都係仔女比。

不過叔仔唔夾,可以叫佢地夾返。最好係6299面前講明係2兄弟夾啦,公平d。

公爵府

回覆:你會同男家去旅行(自由行)嗎

傻的嗎?其實應該一早知叔仔為人啦,冇理由去旅行先知!我啲姑仔叔仔又係老馮,我連喺香港同佢地食飯都唔願,絕對唔會去旅行,蝕錢,仲要蝕假,我喺屋企hea下仲自在!

大宅

唔會同男家人去…本身都冇乜話題,去旅行梗係想relax 開心下,邊會想唔自在甘吃喝玩樂

男爵府

其實真係好睇對方識唔識做,好似我娘家出街食親飯都輪流埋,如果大數目嘅,或者一個俾完其他會立即夾錢。夾錢定義唔係淨係開口問幾錢,銀包唔見嗰隻,係自動自覺拎錢去夾。我哋一家去旅行,都係一人攞一份錢出嚟當阿公數。當然,有人會俾多有人會俾小啲,但都係一人一份夾。我媽媽都會出聲話要有一兩餐佢請,因為想一齊開心。

我C6家人......99例牌洗C6,其實請6299應該嘅。但對上大嗰個夾錢永遠用把口夾,銀包唔會攞出嚟,對落細佬就會夾番自己,所以我都唔會選擇同男家自由行,甚至旅行都唔會想。

子爵府

唔明,樓主係唔係話會同朋友缩骨既男家去旅行呀??

伯爵府

回覆:你會同男家去旅行(自由行)嗎?

會一齊去旅行
通常臨出發會夾好阿公錢

子爵府

唔會。一定唔會。

公爵府

breadcheung 發表於 15-5-25 22:31
唔明,樓主係唔係話會同朋友缩骨既男家去旅行呀??
我意思係見到朋友一肚氣番黎,俾我就唔會同我C6屋企人去,因佢地都老馮同唔公平!

侯爵府

去過啦,無問題發生,我錢就係帶咁多,我老公要使幾多係佢父母,兄弟姐妹身上,我從來唔管,唔理,我地玩得好開心。如果係要計較得清楚,就應該一早旅行夾定錢,唔好事後黎計,佢地兩個面皮厚,你朋友老公係脆皮底,就註定俾人食到啪啪聲。

子爵府

引用:唔會。一定唔會。

原帖由 TiffChan 於 15-05-25 發表
唔會。一定唔會。
打死都唔會!

Hi

子爵府

引用:朋友一家(c6同個仔)最近同佢c6父母,叔仔同

原帖由 OKC 於 15-05-25 發表
朋友一家(c6同個仔)最近同佢c6父母,叔仔同佢老婆+仔去日本自由行,番黎一肚氣,機票酒店每家人自己出,但去到 ...
唔係錢嘅問題,而係冇誘因令到我想成日對住個99。真係請我都唔會去

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:朋友一家(c6同個仔)最近同佢c6父母,叔仔同

原帖由 OKC 於 15-05-25 發表
朋友一家(c6同個仔)最近同佢c6父母,叔仔同佢老婆+仔去日本自由行,番黎一肚氣,機票酒店每家人自己出,但去到 ...
應該一早夾D公數$,可以出就出咗公數先,唔夠再夾

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

一定唔會,試過和6299, 姑仔一家三口返鄉下,6299嗰份我甘願俾,但姑仔一家三口連高鐵票都冇俾返錢,更何況酒店和食飯錢,成家好似老馮甘。
佢地仲話明年跟我們一家去外國旅行,我即話你自己book左機票先再講。

大宅

我系打死都吾會同男家啲人去旅行,點都吾屈服,盞貼錢買難受

大宅

當面問返佢拎,呢啲無講明都唔代表係奉旨要比埋。

水晶宮

就算6299請埋我去環遊世界,我都唔會去,同佢哋去旅行慘過死,我寧願留喺香港做井底之蛙

男爵府

試過八大一小去澳門,餐餐老馮我c6比,就連去coffee shop hea 都冇人肯主動埋單。兩日一夜都洗五六千,怕怕了。

大宅

一定唔會再同男家去旅行,連在港食飯都唔想,試得太多要比晒全家,多謝都無一句,好討厭

公爵府

引用:就算6299請埋我去環遊世界,我都唔會去,同

原帖由 貧窮媽媽 於 15-05-26 發表
就算6299請埋我去環遊世界,我都唔會去,同佢哋去旅行慘過死,我寧願留喺香港做井底之蛙

...
我啲假都好珍貴的!

首頁

尾頁

跳至