1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

半年前已經成日同佢講, 大個仔, 唔要片片, 要著底褲, 佢自己都知道著片片搞到pat pat痕, 但每次提意不如唔著片片, 就好似殺咗佢全家咁, 同我死過, 爆喊, "典"地, 試過沖涼前半個鐘除咗佢條片, 只著面褲, 佢喊足半個鐘...... 9月就入K1喇! 唔通著住條片返學咩?

大宅

咁佢係去廁所定痾係片?其實唔使刻意話佢知,我就同阿仔學識去廁所,有尿尿便便要識講,過左1個月識完全無濕片先靜靜地換底底,有時佢問點解唔著片,只係同佢講媽咪都係著底底,好舒服架,片片唔好,好熱,他又無咩反應特別。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

夏天到直接唔同佢著片

別墅

回覆:2.5歲囝囝仲未肯戒片!

唉…我個仔都係咁,試過直接唔同佢著片,但係佢就係到忍,忍幾個鐘都唔痾,又唔賴,一同佢著返片片,就即刻痾落片到,頭都痛埋,一入厠所就爆喊,硬功軟功,樣樣都試過,都唔可以點

公爵府

叻叻勳章

夏天開始喇.

大宅

我特登買咗個thomas男童尿兜俾佢, 又成日叫佢跟埋爸爸入去, 睇吓爸爸點屙尿, 佢自己有時都隔住條褲扮屙尿, 玩! 但一除佢條片叫佢試吓屙落個尿兜度, 佢就死到唔屙, 仲大叫: 「唔試, 要著片片!」 (x N次)

好無奈!

翡翠宮

依家要開始幫佢戒片喇,試下慢慢嚟,訓練佢去廁所尿尿

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你話姐唔同佢講,日頭暫時唔著片,先戒日片。到佢賴喇,你再同佢講,VIVI要同媽媽講,去廁所喇。

複式洋房

在職媽媽, 我都好煩惱點同佢戒好, 99 幫唔到, 自己得星期六,日 , 抹地洗褲洗到傻.

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:lwylwck 的帖子

我之前都有試過同我仔戒片,不過唔成功,我就知道硬迫係無用嘅,我就由佢自然發展,佢係幾個月前開始表現出唔中意換片,同佢唔中意用potty,到而家就兩歲半佢自己戒左夜片,係佢自己要求除片,日頭都係,會識得忍,到急就會嗌著片,每次我只會提醒佢唔好賴尿尿呀,賴尿尿好醜怪嫁,偶爾都會賴,我安慰佢賴左唔緊要,個個bb都賴尿尿,唔怕嫁,我等佢再大小小就直接教佢用大人廁所

別墅

回覆:lwylwck 的帖子

睇下佢鍾意咩公仔。。我個囝就超鍾意車王。。買左車王介片褲佢着。。着完同佢照鏡話靚靚。。叫佢唔好整濕。。好快就介到日片。。

大宅

我仔都係啊!日頭姐姐湊,姐姐都唔肯同佢介, 又唔帶佢去廁所,算啦,我等返學,學校幫手再同佢介啦

公爵府

叻叻勳章

無讀n

大宅

我都苦惱中... 平日婆婆湊, 佢地又點會肯成日要抹地呢... 成日問佢有無尿尿有無BUBU, 佢一定答我無... 間唔中痾左落片先講, 但我都會讚佢, 講佢知, 咁樣話比媽媽知都好叻, 但如果可以早D就最好喇... 又同佢講大個仔, 唔使著片片... 但都無用...

男爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章

我囡都差唔多2歲半
上星期開始戒片
頭一兩日都成日講遲左
之後好好多喇
希望一直好落去:)

男爵府

我仔仔都2歲半喇 唔肯自己同我講去尿尿 每半個鍾一個鐘問佢一次去唔去廁所 佢識答 講好多次都唔肯自己同我講 我比佢著學習褲介 我怕佢去痾便便落底褲 佢一出街就好似掛住玩唔肯去 我都苦惱中。。

珍珠宮

畀面勳章

換隻差d嘅尿片

越差越好,佢好快就會提出唔著片

我姪仔係錦戒

大宅

回覆 myaisha0435 的帖子

其實我都唔係用咩靚片, 佢都成日話pat pat痕架! 我就乘機同佢講: 係呀! 著片片會搞到pat pat痕, 著底褲就唔會啦! 媽媽都係著底褲既! 大個仔唔要片片喇! 要著底褲! vivi 就要去廁所屙, 好似爸爸咁!
佢聽完我講, 諗咗一陣, 跟住大叫: 要著片片, 唔著底褲!

大宅

回覆 Bonbonho 的帖子

我都打定輸數, 今個夏天戒唔到片, 惟有9月返K1幫佢著學習褲, 到小息去廁所時, 俾同學仔笑吓佢, 俾D群眾壓力佢, 希望到時係佢話唔想用片片!

別墅

我個女21個月我媽係咁要戒,但我個女叫尿尿都唔識、應該話佢唔知急同唔知咩係痾尿。半個鐘帶去坐廁所邊坐邊自己口講o殊o殊,但係冇痾。一起身無耐就痾。

我諗係咪未到時候,因為佢好似唔知咩事同試過玩地下既尿= =

首頁

尾頁

跳至