在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我考慮唔要工人,工人主力清潔煮飯,日常都係我自己照顧一個4歲一個2歲(未返學),覺得冇工人自在d,又慳d(聽講慳好多),不過ok嘅工人難求,宜家好難決定。
jm們可否分享吓?謝謝

別墅

我都係自己湊兩個,一個小一,一個歲半,我都係唔想屋企多個人,老公中午返工前會負責煮飯買餸送小朋友返學,相對嚟講我都算輕鬆d

大宅

引用:我都係自己湊兩個,一個小一,一個歲半,我

原帖由 arlene1016 於 15-05-27 發表
我都係自己湊兩個,一個小一,一個歲半,我都係唔想屋企多個人,老公中午返工前會負責煮飯買餸送小朋友返學 ...
我仲要帶住個細揸車去送大女返學

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

想試咪即管去試。

一個人湊兩個,時間分配得好,儘量 multi tasking 同埋善用機器就得。

水晶宮

引用:我考慮唔要工人,工人主力清潔煮飯,日常都

原帖由 shuhaha 於 15-05-27 發表
我考慮唔要工人,工人主力清潔煮飯,日常都係我自己照顧一個4歲一個2歲(未返學),覺得冇工人自在d,又慳d( ...
我唔想捱到殘,經濟無問題,所以一定要工人清潔做家務,四大長老亦會幫手睇2個女,我係FTM

子爵府

回覆:一個凑兩個冇工人冇長輩

又要湊兩個,又要清潔煮飯,其實幾辛苦咖!

複式洋房

回覆:shuhaha 的帖子

我一個湊3個不嬲都自搞掂哂,冇長輩更加冇工人,係真係好辛苦既事好彩既係3個都反全日舒服小小咁,黎緊放暑假我驚跳樓都唔掂,最怕長假期

APIGMA    發表於 15-5-30 11:58

複式洋房

我都係3個,真係好忙碌

男爵府

畀面勳章

引用:我考慮唔要工人,工人主力清潔煮飯,日常都

原帖由 shuhaha 於 15-05-27 發表
我考慮唔要工人,工人主力清潔煮飯,日常都係我自己照顧一個4歲一個2歲(未返學),覺得冇工人自在d,又慳d( ...
我都係咁做左18年。
縱使手忙腳亂,日子一定會過得到,但記得要對自己寬容d, 因為總有事情漏做或做唔切。最初我每遇到這情況,就急到“盟”,好燥,後來才慢慢學懂放鬆。
將要做的事情分清楚屬邊類,你就知點分配時間:
1 必需及急需
2 必需但唔急
3 非必需但好急
4 非必需亦唔需

放心,一定得。

珍珠宮

arlene1016 發表於 15-5-27 19:58
我都係自己湊兩個,一個小一,一個歲半,我都係唔想屋企多個人,老公中午返工前會負責煮飯買餸送小朋友返學 ...
你老公好好

大宅

我一個湊2個冇人幫手超辛苦,又吾夠瞓有時做到見暈,如果你負擔得到最好keep住用工人,吾洗做家務煮飯差好遠,吾想見到工人叫佢入房或洗佢落街買野,佢happy時你又輕鬆好多。

大宅

到你遲下又再請返工人,好多工人見太太係ftm同2個小朋友,好多都吾肯做,除非oversea 0經驗,同埋你老公會吾會覺得冇工人都得,點解又要再請番?!

大宅

其實我老公唔多讚成,我自己怕捉蟲,知道好工人難請,不過工人真係工作量唔大,因為我唔比佢幫細路做咁多嘢,差唔多細路d嘢都係我督促細路做,d細路扭計樣樣都我處理,工人唔識安撫佢哋,所以我仲忙過個工人。

大宅

另外都驚少少透氣都冇,會難控制自己情緒

伯爵府

我老婆係,晚晚兩點先有得瞓

大宅

好媽媽勳章

無野係唔得,我返全職,一個小三,一個k2, 7點送小三嗰個上校車返學,跟住返工前送k2嗰個,放工接兩k2放學,跟住去補習社接大嗰個,然後買餸,當然簡單餸,做家務。係好辛苦,就因為忙佢地好多野都會自己做,大嗰個好乖我接佢前已經做好功課及溫書,細嗰個最近已學識自己沖涼,大嗰個又忙我教細嗰個做功課。

禁止訪問

畀面勳章

回覆:shuhaha 的帖子

大宅

引用:無野係唔得,我返全職,一個小三,一個k2,

原帖由 yee618 於 15-06-03 發表
無野係唔得,我返全職,一個小三,一個k2, 7點送小三嗰個上校車返學,跟住返工前送k2嗰個,放工接兩k2放學 ...
好勁呀!

大宅

回覆:leungcnine 的帖子

謝謝你意見,冇工人真係要預咗辛苦!

首頁

尾頁

跳至