自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

大豬既老婆 發表於 15-5-28 12:30
係美國,去超市都要揸車,如果無保險,根本負擔唔到醫療費用。公立醫院服務,香港對比起來,實在係好好多。 ...
我都係外國住過, 如果叫救傷車, 邊有香港咁好十幾分鐘就到, 隨時等到失救而死

伯爵府

我成日都想退休後去Taiwan定居, 不過唔知到時咩世界了

禁止訪問

公爵府

54heima 發表於 15-5-28 07:47
其實有屋收租,退休有固定收入,香港都幾好,日日同老友飲下茶玩下孫得閒去下旅行,又係自己地頭幾自在⋯⋯ ...
行得走得嘅時候,住邊都冇問題,如果仔女喺晒外國,我會一半時間喺香港一半時間住近仔女。我反而比較擔心老到照顧唔到自己嘅時候,點算呢?呢幾日單虐老新聞,睇到都心酸,我喺度諗,將來老到咁嘅時候,即使有錢可以請工人照顧,你估工人會唔會一樣虐待我呢?

我有朋友喺美國,佢媽媽住喺老人屋,我去探過伯母,環境不錯,伯母而家能夠自理,自己住一個一房單位,定時有人來清潔家居,唔想煮飯可以落去 canteen 食,每日有幾種唔同食物可以揀,定時有 van pool 車老人家去教會/睇戲/shopping,等等,又定時邀請唔同嘅人來開講座,安排節目,老人屋有護士長駐,定時有醫生來,亦定時車老人家返醫院/診所復診,睇來照顧得唔錯。我問朋友,如果到有一日伯母不能自理時,點安排,佢話到時會轉 assisted living,唔使搬,會有護士 on site 照顧,好似住醫院咁,直到終老。聽起來比香港嘅老人院好好多,不過我知呢 d 老人屋都唔平,朋友話伯母幾年前搬入來時,entrance fee 都成三十萬美金,然後再每個月四千美金月費,不過咁睇,伯母有間屋,老左自己住唔方便,仔女都唔放心,賣左間屋,用呢筆錢比老人屋嘅費用,其實可以自給自足,仔女唔使點負擔,我覺得唔錯,而家儲定錢,老左都可以考慮呢個方案

水晶宮

老左退休响自己地頭好啲, 去陌生環境從頭適應咪即係搵自己笨

natjosejim    發表於 15-5-29 15:51
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

珍珠宮

畀面勳章

回覆:其實, 會唔會考慮去外國退休

都係香港好!

公爵府

引用:想退休去portugal買番間屋但唔識葡文 +

原帖由 emmiedustie 於 15-05-28 發表
想退休去portugal買番間屋
但唔識葡文
我都想,葡萄牙好靚。最多住里斯本,普遍都識英文架啲人

男爵府

國外退休唔係想去就去
年紀大,醫療保險都是問題
唸下唔駛錢就唸啦!

大宅

回覆:Evilgrin 的帖子

Sad but true

子爵府

其實每個人都有唔同想法,不過睇下心中那把天秤放邊姐....

因為我記得買個骨位...我朋友買個骨位都十幾萬...(給父母的)
但去某D東南亞國家...廿萬都一間屋

噤到底那十幾廿萬,買死後的骨位值,定買生前一間屋來住值呢?

我自己心目中就台灣啊泰國都唔錯
台灣, 除左台北外的二三線城市生活費唔會太貴
儲200萬香港未必夠退休... 去那兒應該可以慢慢用
泰國可能再便宜...

仔女我又唔太擔心喎...
唔好話到時,現在科技發達...
都係FB、whatsapp (到時唔知有用 XDD)
視像都好便宜
而最重要有得上網!
無上網的地方唔考慮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

會,已經計劃左亦買埋屋,暫時只當holiday home,退休時就搬過去。

子爵府

要睇到時身體、心境同心態

珍珠宮

mugtaitai 發表於 15-5-28 12:48
行得走得嘅時候,住邊都冇問題,如果仔女喺晒外國,我會一半時間喺香港一半時間住近仔女。我反而比較擔心老 ...

香港都好似有類似咁既老人屋苑, 前幾年有新老人屋苑, 入住要比300萬, 再每月比2千幾管理費. 如果老咗無仔女, 但有錢, 入住老人屋苑都係可以考慮既.

公爵府

RelaxHippo 發表於 15-5-28 13:29
香港都好似有類似咁既老人屋苑, 前幾年有新老人屋苑, 入住要比300萬, 再每月比2千幾管理費. 如果老咗無仔 ...
我都有聽聞,但唔知詳情。香港嘅老人屋服務如何?有 on site nurse 嗎?如果不能自理時,仲可以繼續住嗎?到時有護士照顧?

我地呢一代,即使有子女,都係自己計劃退休啦,唔好靠佢地了,有孝心嘅,得閒打個電話來傾下計,同我出去飲餐茶,我已經好開心了,佢地有自己嘅家庭同事業要顧,將來搵食一定艱難過我地而家,我都唔想再增加佢地負擔啦

子爵府

回覆:我愛Corina 的帖子

珍珠宮

mugtaitai 發表於 15-5-28 13:38
我都有聽聞,但唔知詳情。香港嘅老人屋服務如何?有 on site nurse 嗎?如果不能自理時,仲可以繼續住嗎? ...

好似樓下有護理安老院, 有特需要既老人都會照顧到, 環境設施都唔錯, 不過真係一位難求.

長者住屋詳請
http://www.hkhs.com/sen_20040903/chi/jolly_place/news/news_tko.htm

男爵府

我鄉下順德,最近因公返去個幾禮拜,,感覺好好,新城區規劃好好,綠化,不擠迫,外來人口不多, (所以較純樸及講粵語同聲同氣), 兩個鐘船返到尖沙咀中港城,房價 800 呎六十零萬新樓,好吸引!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+emmiedustie+於+15-05-28+發

男爵府

冇醫療保障

禁止訪問

引用:Quote:大豬既老婆 發表於 15-5-28 12:30 係

首頁

尾頁

跳至