自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

回覆:naigai 的帖子

我試過去悉尼,搭夜機,俾個BB嘈到成程瞓唔到。呢d情況唔怪得人燥,因為冇權叫個BB唔好嘈。
只可以講有BB既最好唔好搭長途夜機,你搭日機人既忍耐力其實都好勁的。

水晶宮

naigai 發表於 15-5-28 19:41
因為暑假準備帶仔仔(3歲)去加拿大探親,所以特別留意呢類帖,我發現有位姐妹對小朋友&家長十分呵刻!令 ...
互相包容下啦, 我有冇BB都唔會MIND個BB喊而嘈到自己, 不過我一定會留意父母行為, 如父母唔理, 由佢喊, 仲覺得小朋友係咁GA啦, 就唔得, 但如果係父母已經盡力又知道自己好唔好意思既但小朋友都係咁, 我就會原諒!

伯爵府

回覆 naigai 的帖子

其實我自己覺得如果家長已經出盡法寶安撫小朋友但都控制唔到, 呢個情況我會包容同體諒, 但有D家長真係話之你由得個小朋友係度大叫係度嘈走來走去, 又唔理佢甚至同個小朋友一齊嘈果D家長我真心覺得好討厭!

MoMoPanda    發表於 15-5-29 13:15

琥珀宮

回覆:naigai 的帖子

我覺得家長有權帶不停哭閙既小朋友坐飛機,但其他乘客都有權表示不滿!

各有各做,又無得制止對方!

家長叫人包容小朋友,咁點解家長唔可以包容下被自己小朋友影響既人所表示的不滿!

我都有子女,若他們在公眾地方影響其他人,我只會勁唔好意思,唔會反怪人家表現不滿煩躁!

小詠    發表於 15-5-29 14:40
Ocean11    發表於 15-5-29 13:37
MoMoPanda    發表於 15-5-29 13:16
mataitaitai    發表於 15-5-29 12:25
linglaulau    發表於 15-5-29 11:06
WChan    發表於 15-5-29 11:00

珍珠宮

長途機有好多外國人手抱BB,長期KEEP住,同機人一般會體諒.
我反而怕大嬸/阿伯講野大大聲咪仲煩.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:小朋友搭飛機,有感而發

其實點叫唔包容呢?

大家已經係飛機上焗聽小朋友哭叫聲?禁仲唔包容?

幾時見過有乘客不滿小朋友哭鬧而要指責,指駡家長及小朋友呢?沒有呀,就係因為其他乘客都包容緊呀。

去旅行都還好,如果一落機就要開工乘客真係好慘,但佢地都只可以忍忍忍。

不過,我衷心欣賞某部份媽媽開post問解決方法,並不是單方面叫人包容,小朋友一定哭鬧,你不喜歡,就唔好出街。

父母也好,乘客也好,多站對方角色睇,應該會諒解更多。

MoMoPanda    發表於 15-5-29 13:17

子爵府

naigai 發表於 15-5-28 19:52
我之前一個人帶仔(當時2歲)去朗豪X買鞋,點知行唔穩跌親,我立即抱住阿仔,但仍然不停大喊
之後我行左去 ...

我總認為鍾意睇書既人會有修養D
但"則"人真係好無禮貌
可能個女仔未做人父母唔明白

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實長途機遇著個不停哭鬧既小朋友真係會好痛苦, 我覺得家長真係要做足準備先好帶年幼既小朋友坐長途機.

我囡細個既時候, 果時未有IPAD, 我會買定好多款小玩具, 顏色, 圖畫薄, 朱古力咁, 總知佢一有唔耐煩, 我就會出一樣新野比佢玩, 咁佢又可以安靜一, 兩小時. 依家有埋IPAD 應該仲易解決啦!

大宅

小朋友第一次坐飛機3歲, 本身佢坐車都好定, 一係瞓覺, 一係望風景。
不過搭飛機始終有點不同, 機程3小時, 我都準備好多0野上機。
2-3架玩具車, 填色簿, 蠟筆, 零食等等, 好彩來回程都好乖, 回程直程瞓足全程。
作為父母真係要多作事前準備, 盡量減低對其他乘客0既影響, 咁旅程都會開心D。而其他乘客如遇到有小朋友喊, 希望多包容, 父母已經難受, 就唔好當面話個父母唔啱, 無人想自己仔女大庭廣眾喊0架嘛。

子爵府

回覆:小朋友搭飛機,有感而發

我個細囡搭過三次機, 不過都短程, 第一次1歲, 一喊就俾奶佢。
第二次歲半, 去程夜機, 全程訓。 回程晚機, 同哥哥姐姐玩, high 到不得了, 不停 叫不停笑, 好難搞。。。

第三次就迫佢地坐好看電視 , 有時都會大笑

我老公話, 最好都係夜機, 訓晒唔駛煩, 又唔會吵到人。。

我就覺得 , 哭比high 容易處理。。 high 左叫佢靚佢會更 high

禁止訪問

引用:我覺得家長有權帶不停哭閙既小朋友坐飛機,

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

引用:我試過去悉尼,搭夜機,俾個BB嘈到成程瞓唔

原帖由 bookwormsx2 於 15-05-29 發表
我試過去悉尼,搭夜機,俾個BB嘈到成程瞓唔到。呢d情況唔怪得人燥,因為冇權叫個BB唔好嘈。
只可以講有BB既 ...
你甘講一陣又會俾人叫你去包機, 去火星, 吾包容兼話埋搭飛機吾系為左瞓覺

公爵府

當您一邊話人自私唔包容, 咁您唔何嘗係自私要人包容?

以前無咁多小朋友坐飛機, 所以長途哭聲較少, 而家10次, 有10次都有小朋友, 10次, 10次都會有哭聲, 根本無法避免. 只希望家長作好準備, 盡量安慰小朋友, 減少對其他人的不變. 但好多時, 父母都唔理.

我上次從nz回星加坡轉機, 全程後面的3-4歲小朋友不踢櫈, 又玩張枱....我忍了4個鐘, 見佢父母從無阻止....最後我企起身回望佢, 做出不要再攪的手勢, 小朋友才沒有再攪.

複式洋房

其實小朋友太細個,是唔好帶佢出遠門。家長、小朋友都好辛苦。

大宅

引用:當您一邊話人自私唔包容,+咁您唔何嘗係自私

原帖由 koko2000 於 15-05-29 發表

以前無咁多小朋友坐飛機, 所以長途哭聲較少, 而家10 ...
事實就系甘, 上次我開過post仲被某d家長死咬吾放, 話我活喺自己世界, 叫我吾好出街, 講極吾明............真系救命
我真系吾明白今時今日某d家長點解可以甘自私, 系咪因為甘所以有小學雞既出現

大宅

回覆:sfmeow 的帖子

坐前面個太太好衰
佢仔仲衰,大人事將時到細路仔插嘴

大宅

引用:坐前面個太太好衰佢仔仲衰,大人事將時到細

原帖由 pigletbear 於 15-05-29 發表
坐前面個太太好衰
佢仔仲衰,大人事將時到細路仔插嘴
將>幾

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:因為暑假準備帶仔仔(3歲)去加拿大探親,

原帖由 naigai 於 15-05-28 發表
因為暑假準備帶仔仔(3歲)去加拿大探親,所以特別留意呢類帖,我發現有位姐妹對小朋友&家長十分呵刻!令 ...
長途機只要準備充足冇有怕
我們一年飛2次加拿大多倫多
囡囡2歳飛左4次長途
有需要pm我比個list for long haul flight to u

笑下又一日。放鬆下啦大家!

大宅

引用:當您一邊話人自私唔包容,+咁您唔何嘗係自私

原帖由 koko2000 於 15-05-29 發表

以前無咁多小朋友坐飛機, 所以長途哭聲較少, 而家10 ...
我覺得成三四歲係可以聽教年齡,如果家長無試話阻止佢,我覺得自己出聲無問題
但兩歲以下既bb,真係唔易控制

首頁
34567...10

尾頁

跳至