自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

老爺為左吸塵一事話要自殺呀!好煩!請比意見。

我同老爺奶奶同住,有一兩歲bb,日間由奶奶全力照顧,家中大小事務都由奶奶負責,bun bun幫手。
奶奶是個愛清潔之人,經常保持屋企乾乾淨淨,bb經常在地上碌,又可能她有中度至嚴重鼻敏感,因此十分著重吸塵,無奈屋企特別大塵,因此要bun bun每日吸兩次塵,分別是早上的大清潔(需時約1個鐘),及下午約五點左右再吸一次地下(需時約10分鐘)

問題是老爺唔覺得屋企有塵,唔需要吸塵,更何況每日吸兩次,因為佢覺得吸塵好嘈,好煩,其實早上bun bun大清潔時老爺去左飲荼,根本見唔到bun bun吸塵。佢提議只要用濕布抺就可以, 老爺平時不需要做家務,無經驗d塵有幾煩,奶奶同我都有經驗用濕布抺只會把塵抺埋一堆,根本抺唔走d塵。早上吸完塵一陣又見到有好多塵,特別是sofa同地下。

好喇,奶奶無聽老爺話唔吸塵,繼續維持每日兩次,老爺日日見到眼火爆,特別是下午那次吸塵他通常在家,奶奶老爺差不多日日為左吸塵而鬧咬。他說家唔似家,好煩,要找地方躲,特別在早上,知道bun bun在家吸塵,就算飲完荼都唔敢返屋企,覺得好似無屋企咁。佢話好激氣,激到想去自殺死。

,好煩,其實我支持奶奶,屋企乾淨d,人都舒服d,真唔明點解老爺咁諗。同佢傾過好多次,佢都只堅持自己睇法。我都唔知點,唔該大家比d意見。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 珍妮詩 於 08-6-26 01:32 發表
老爺為左吸塵一事話要自殺呀!好煩!請比意見。

我同老爺奶奶同住,有一個兩歲bb,日間由奶奶全力照顧,家中大小事務都由奶奶負責,有bun bun幫手。
奶奶是個愛清潔之人,經常保持屋企乾乾淨淨,bb經常在地上碌,又可能她有中度 ...

你老爺都幾臭脾氣喎,唔洗佢做都咁多意見,有bb就更加要乾淨啦,個老婆有鼻敏感當然最大敵人就係塵,由得d塵周圍係到時成日睇醫生人又辛苦不單止仲要洗好多錢,只係就下d時間比人做左清潔又有幾難呢?

又話家不成家又話自殺,睇來係你老爺情緒有問題就真,男人好小為家務來嘈架,不如你地留意下佢情緒仲好啦,男人更年期之後都會脾氣大變架.
<br><br>

伯爵府

用除塵拖把囉, 都有 d 作用, 減至一日一次吸塵囉, 趁佢出左街先吸, 會唔會好 d 呢 我諗你 62 都係 60歲左右, 佢未收火, 無計, 大家就吓啦.

[ 本文章最後由 88328mama 於 08-6-26 07:57 編輯 ]

公爵府

畀面勳章

係囉下午用紙拖把/用濕布夾係掃把, 張塵掃去中間再抺走, 你老爺覺得你地唔尊重佢, 轉牛角尖啫, 一人讓一步啦

侯爵府

用除塵拖把得唔得呀?佢覺得冇塵可唔可以試下抹完比團塵佢睇下有幾咁勁?你奶奶有中度至嚴重鼻敏感喎,你老爺咁都唔體諒?? 老人家係就好似小朋友咁"tum"下佢先得架

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁就要自殺,解決到呢次,
下次又唔知為咩小事又話要死.......
不如先處理好你老爺D脾氣先仲好啦

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩睇睇下先知你一個topic出咁多次

侯爵府

我自己都好怕 吸塵機既聲, 真係好煩... 但我都 agree 有 BB 一定要乾淨...

所以我用除塵拖把 and pro-Logic

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

問題既然存在,就要正視同面對!

老人家真係估佢唔到架!

同你奶奶傾下啦!

既然有工人,米叫工人係62出左街個陣聲打掃,
下晝佢係屋企就用除塵拖把,再用布抹啦!

我估你奶奶都唔想因為咁少事冇左個老公架!

唔好唔理呀,唔係到時真係搞出事就無謂啦!

既然佢都開到口,可能真係對佢好困擾呢!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

買對耳塞俾佢試下

大宅

原文章由 RonicaKwok 於 08-6-26 09:48 發表
我自己都好怕 吸塵機既聲, 真係好煩... 但我都 agree 有 BB 一定要乾淨...

AGREE. 問你一句, 你老爺緊要d, 定掃地緊要d????

我都是一個幾怕嘈既人, 你唔明白, o個d聲真係會令某d人頭痛/ 產生不安, 呢d 叫做人會對某d聲頻有所反感, 你老爺其實可能已經作出最大讓步(早上飲荼避開). 點解你地下午o個十分鐘, 唔可以用第二d方法去拖地呢??

單單呢件事入面與其話你老爺想埋一邊, 不如調轉想想係咪你地唔肯為人設想好過過啦.

大宅

我覺得每天早上已"大清潔"一次,到五點幾時,
就聽老爺話用濕布吧!其實濕布係可以抹走d塵,
但抹完之後,因為面濕左,好快就"痴"返上去啫.

如果令到屋企人關係變差,就唔值得.
大家遷就一下.

而且每朝早都有清潔lor,
塵.....係永遠都存在.
有時過份緊張,亦唔係一件好事.

侯爵府

好媽媽勳章

塵o既野真係無論你係吸定抹都好,都係轉頭又有架啦,既然你99鼻敏感咁嚴重,你地有冇用空氣清新機呀?我幾同情你老爺,因為我都認為吸塵機o既聲係幾討厭,更會令我頭痛,抹塵有咁多方法,何必簡一樣佢最討厭o既黎做?佢開到聲咁強烈反對你地都當耳邊風,真係唔係好尊重佢架....

大宅

老人家, 年妃大左, 就會好似細路仔, 要氹架~~

試下用其他方法囉, 互相就下囉

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

同意呀
原文章由 stone940828 於 08-6-26 10:08 發表
我覺得每天早上已"大清潔"一次,到五點幾時,
就聽老爺話用濕布吧!其實濕布係可以抹走d塵,
但抹完之後,因為面濕左,好快就"痴"返上去啫.

如果令到屋企人關係變差,就唔值得.
大家遷就一下.

而且每朝早都有清潔lor,
塵. ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

你奶奶有鼻敏感..乜你老爺唔知既咩...

佢未必係淨係怕嘈,因佢地已經有上午一次係趁佢不在家先吸, 佢要頂都係下午果一次...

你地要由細微處著眼, 諗下會唔會老爺岩岩有乜生活大轉變, 例如退休, 失眠, 要照顧小朋友等等....大家將將就就生活就易過架啦... 大家玩鬥氣, 後生好辛苦架..mouth:

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-6-26 12:13 編輯 ]

男爵府

同意! 既然有bun bun, 上午老hea出左去, 吸飽佢. 下午用濕布抺一次, 再用乾布跟一次. 閒時用除塵紙周屋印(我個賓最鐘意用腳踩住一塊除塵紙周屋行). 我估個效果同用機吸塵唔會太大分別

原文章由 RonicaKwok 於 08-6-26 09:48 發表

大宅

老家人係咁~少少野就拎黎嘈
不如轉部水濾吸塵機又靜又乾淨
可以考慮一下
等佢朝早無得搵藉口唔痴家
我同我媽咪既屋企都用緊 ~
唔錯架 !

[ 本文章最後由 Kakalok 於 08-6-26 12:33 編輯 ]

伯爵府

你老爺太誇張
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至