自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已經有2-3個月,每隔2-3星期我會修剪下(忍痛),但係今次真係好痛落晤到手,側面D肉又紅又腫,掂到都痛!
去診所搵醫生整得晤得呢?會晤會用麻醉藥?貴晤貴?

子爵府

回覆:腳指公生倒甲問題?

你可以打指甲內嵌 search 不同的牙決方法, 不嚴重可以先去上海剪甲要佢地幫你剪。

男爵府

好,多謝提點?

大宅

回覆:kkf2210 的帖子

我試過要食抗生素,之後去修甲舖俾人剪,每月去,自己唔剪啦,冇再復發

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

試過一開始生就搵野**了** 都有茶藥膏 **了**左好多次後好番

男爵府

我細個試過, 倒甲看普通clinic 幫唔到,腫而有膿,最後政府醫院做左個小手術,係打麻醉針痛,好快搞掂,十幾年都無再有倒刺喇,以前次次自己剪,生長返少少又會刺住。

大宅

回覆 kkf2210 的帖子

我亞仔痛咗2年, 期間一直睇普通醫生, 同搵修甲師, 返學鞋都要買超闊頭的, 最後比朋友點醒, 睇專科(st paul 門診打電話去問}, 做手術, 先斷尾. 要睇外科醫生, 醫生係自己診所做, 2年幾前佢收6 千左右, 佢話如果保險公司一定要去醫院做, 就約萬五蚊.

大宅

我之前 都係咁 去左東區做手術 小手術 又入手術室 n個護士圍住我果種
連等攪左半就 聯了兩針 返去健康院 洗了兩個禮拜傷口 醫生話會斷尾 點知番發
我走左出去出面的診所 專醫腳毛病的 古xx
成十年 好似千幾蚊 小手術 果程同東區一樣 半小時走得 自己係屋企洗傷口 覆一次診 而家十年冇番發
我另一隻腳本來諗住做冇做到 而家都冇事
我自己因為剪腳甲剪太短/入 著窄頭鞋 加腳汗大 當腳甲生出來先會入左肉變倒甲 所以我而唔剪咁短 到而家都冇事

大宅

回覆:kkf2210 的帖子

留長D就冇事,我以前痛到行唔到,有個朋友教我留長佢,到現在十幾年都冇痛過

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都有呢個問題!真係好很痛…

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:留長D就冇事,我以前痛到行唔到,有個朋友

原帖由 chole98 於 15-06-02 發表
留長D就冇事,我以前痛到行唔到,有個朋友教我留長佢,到現在十幾年都冇痛過

...
請問點留長呀?著鞋會難嗎?我成日著波鞋的!

大宅

我排街症再轉介足部護理專科,佢幫我剪左再修埋,仲教我點預防!好好人!如屯門醫院仲好!因部門有鬼佬、鬼婆!超細心!

大宅

引用:留長D就冇事,我以前痛到行唔到,有個朋友

原帖由 chole98 於 15-06-02 發表

...
我都係用呢個方法, 有bb時可能個肚大頂住, 所以球其剪, 之後就頂甲勁痛, 睇完醫生都無幫助, 後來我就一路留長唔剪, 成個月要著拖鞋返工, 到佢長咗出嚟好明顯見到塊甲係向入屈, 呢個月係會好痛, 之後就剪咗突出嚟果d, 跟住就無反發過, 不過以後就唔好剪咁入

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:我排街症再轉介足部護理專科,佢幫我剪左再

原帖由 bb82hk 於 15-06-02 發表
我排街症再轉介足部護理專科,佢幫我剪左再修埋,仲教我點預防!好好人!如屯門醫院仲好!因部門有鬼佬、鬼 ...
咁好,我都系睇街症,淨系比支藥膏就算數,依然好鬼痛

大宅

回覆:23april23 的帖子

係,唔洗睇醫生,呢個方法好得

大宅

回覆:pampamlam 的帖子

我都著波鞋,無影響

大宅

回覆:sarahwong420 的帖子

要唔要留院?

大宅

我都系睇街症,轉介去醫院做小手術, 做完十幾年了, 無事

男爵府

引用:要唔要留院? +

原帖由 rc88 於 15-06-02 發表
要唔要留院?
當然唔會留院喇, 復疹都唔需要,等拆線就搞定!!!

男爵府

咁我試下忍耐多一段時間, 等佢生長d...

首頁

尾頁

跳至