懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

美 國 賓 夕 凡 尼 亞 大 學 一 項 研 究 發 現 , 孕 婦 增 磅 過 多 , 會 增 加 嬰 兒 成 長 後 體 重 超 標 的 風 險 。 研 究 人 員 分 析 了 10,000 對 母 親 與 孩 子 的 體 重 資 料 , 發 現 在 懷 孕 期 間 體 重 增 長 過 速 的 孕 婦 , 其 子 女 在 七 歲 時 超 重 的 比 率 , 比 同 齡 小 孩 高 出 48% 。 專 家 解 釋 , 母 體 內 過 高 的 血 糖 水 平 或 過 度 刺 激 胎 兒 的 胰 島 素 分 泌 , 令 嬰 兒 日 後 較 易 出 現 血 糖 失 控 及 癡 肥 問 題 , 研 究 人 員 建 議 體 重 正 常 的 婦 女 , 懷 孕 期 間 只 應 增 加 15 至 25 磅 。

大宅

我之前都諗唔會比自己重over30磅,睇黎而家要變25磅

大宅

要維持15 至 25 磅, 有d難度喎~~
我身邊d朋友, 個個起碼都重40-50磅架

上次產檢, 果陣21w5d, 已經重咗17磅
到而家27w, 都未上過磅...........mouth:

大宅

其實好難KEEP住15 至 25 磅....
我而家37W...都重左成4X磅

禁止訪問

睛靈勳章 BK Milk勳章

民房

其實有少少懷疑係咪真係咁?

一個正常中碼bb出世都有成7磅啦, 加埋胎水胎盤等既重量, 分分鐘已有13-14磅, 如果只能重15磅為標準, 咁個媽咪咪完全無重過? 陀bb期間孕婦需要大量營養以供給胎兒, 有冇可能唔重呀?

我33wk, 已經重左30磅.

大宅

原文章由 Wing_Chi 於 08-6-26 18:19 發表
其實有少少懷疑係咪真係咁?

一個正常中碼bb出世都有成7磅啦, 加埋胎水胎盤等既重量, 分分鐘已有13-14磅, 如果只能重15磅為標準, 咁個媽咪咪完全無重過? 陀bb期間孕婦需要大量營養以供給胎兒, 有冇可能唔重呀?

我33 ...

我都同意呀...
因為懷孕期間身體內o既水份同血液亦都會多過平時好多, o個d都有一定磅數la...

別墅

我本身已好重,由剛知道有bb時162磅,到家下28周竟然奇蹟地.......只係重左10磅(但次次去醫生度照,阿b既成長都好match佢既周數),或者係d肥膏已足夠俾bb吸收而無需額外製造,哈~~初時我不知幾擔心at least重到200磅唔知點收科呢......

[ 本文章最後由 joey-yan 於 08-6-26 23:13 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至