爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天星期日路邊停車落客,被抄牌事件:位置在單黃缐左邊入避車位後落客,路邊已知有個禁區牌上午7至午夜12
但假日除外,這個位置平時也有很多車停落客。
但我昨日就不幸遇到警察,叫我取身份證及車牌即抄,佢問我知否不能上落車,我老實回句不知,佢就立即落薄說等個官判,這樣表示我中硬嗎?會否扣分?
我走前問佢我應該在那落車,佢叫我入停車場,我都唔知講乜好。
請各位指教。

大宅

地點?

別墅

引用:昨天星期日路邊停車落客,被抄牌事件:位置

原帖由 e98k 於 15-06-01 發表
昨天星期日路邊停車落客,被抄牌事件:位置在單黃缐左邊入避車位後落客,路邊已知有個禁區牌上午7至午夜12
...
不用扣分

子爵府

唔太明,俾個 Google 街景來望下。

大宅

入停車場咁寸咀?

不如返屋企樓下先落啦.....

禁止訪問

男爵府

引用:昨天星期日路邊停車落客,被抄牌事件:位置

原帖由 e98k 於 15-06-01 發表
...
如果叫入停車場先落,雖則冇錯,但完全串到冇朋友。
但我估到你呢個情況,呢個好多時炒牌食糊位。佢捉到你基本上都唔比你走。

大宅

地點發生在將軍澳銀澳路新寶城側,如下地圖內紅的位置

https://www.google.com.hk/maps/@22.314307,114.266824,3a,75y,276.09h,80.47t/data=!3m4!1e1!3m2!1sxG90bTWO9aNEfjSh7-hE4w!2e0?hl=zh-TW

大宅

這裡平時好多車停車上落客的,所以我昨天此處落客跟本沒意識會規例。

大宅

大宅

https://www.google.com.hk/maps/@ ... 7-hE4w!2e0?hl=zh-TW

子爵府

回覆 e98k 的帖子

我既理解係:如果你在黃線之內上落車,就不應愛個條禁區線管制。如果在外就算犯規。
不過如果你好似架白色 ALPHARD 咁入唔晒都可以叉你。
不過我就真係睇唔到再前面地上寫咩字,唔知有冇關。如果無關你可以投訴佢抄錯牌。你最好自己到現地 CHECK 清楚。
https://secure1.info.gov.hk/police/eforms/unjustified_issue_tc.htm

係網上做都好方便,佢兩個月內有答覆俾你,你既投訴成立與否。
我都最近因為俾佢告我係禁區上落收左張,而家投訴處理緊。

大宅

你知平時好多人咁停應該都經常去啦, 呢個位DOUBLE PARKING 非常嚴重

新巴士線係呢個位開左2個月, 巴士經常埋唔到站, 估計係巴士公司投訴, 最近呢兩星期日日都見有架警車停係GOOGLE MAP 上MAZDA MPV 個位, 早幾日仲有幾塊警察藍色告示牌放左係到, 呢期都會捉得好緊

大宅

sf013hk 發表於 15-6-1 16:02
回覆 e98k 的帖子

我既理解係:如果你在黃線之內上落車,就不應愛個條禁區線管制。如果在外就算犯規。
我都同你咁理解,都入哂黃缐內才開車門,到而家仍不明他抄的理由,莫非該凹位只適合避車,不宜上落。老老實實,全港好多類似的路邊凹位,冇理由次次上落客都入停車場架,若泊低部車走咗去,佢唔見司機立即抄牌都冇得講啦!我發覺D警察都係專蝦良民!
記得有次都見過哪吒議員部車都停過那裡。

大宅

kwai5 發表於 15-6-1 16:38
你知平時好多人咁停應該都經常去啦, 呢個位DOUBLE PARKING 非常嚴重

新巴士線係呢個位開左2個月, 巴士經常 ...
這裡平時確實有很多車停此,但警車經過一般都是叫D車開走,但昨天就打右燈想即刻開走都唔得,叫熄匙丶攞車牌丶lD卡落簿都成十分鐘才走人

大宅

e98k 發表於 15-6-1 17:57
這裡平時確實有很多車停此,但警車經過一般都是叫D車開走,但昨天就打右燈想即刻開走都唔得,叫熄匙丶攞車 ...
真係只可以講你唔好采, 亦都無得SAY
道路使用守則 - 切勿把車輛停留在巴士站附近

伯爵府

呢到有一半係巴士站,一半係路口位,你好難投訴WOR

水晶宮

支持抗辯, 因為我都停過確處.

子爵府

回覆 e98k 的帖子

丫,不過如果好似岩岩有人講,警察戙左一個臨時不準停車牌係前面,你後面唔覺,咁中招都有機架。又或者你停得太前,影婚到巴士埋站都有機俾佢抄。

王國會長

王國會長

bbqyou 發表於 15-6-1 11:42
入停車場咁寸咀?

不如返屋企樓下先落啦.....
因為樓主吋咀問應該在那落車先

首頁

尾頁

跳至