爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢種位我之前聽人講係可以上落客,只要唔係停喺巴士站個虛線方格入面或影響巴士埋站。因為有另一種,條黃線係直頭貼住條行人路咁劃,嗰隻就真係唔停得。

而家有單咁既案例,真係有啲迷失。

王國會長

王國會長

tsarin_li 發表於 15-6-1 20:22
呢種位我之前聽人講係可以上落客,只要唔係停喺巴士站個虛線方格入面或影響巴士埋站。因為有另一種,條黃線 ...
不過果度又係出入口位, 可能唔同講法

大宅

其實呢個情況10個都唔會抄一個,不過有人話有巴士投訴,你唔好彩搵你左祭旗

大宅

今年區選,各政客都積極搶分,呢個位d 居民嘈左好耐, 政客找正義人士做大龍鳳。聽講正義人士駐守左幾日交代... 選舉年都係小心d好..

大宅

skylet 發表於 15-6-2 12:12
其實呢個情況10個都唔會抄一個,不過有人話有巴士投訴,你唔好彩搵你左祭旗 ...
但實際上是10個有9個人都唔會次次都入停車場才上落車㗎。而且嗰度係有禁區牌,明明就真係有寫假日除外。今次真係俾佢地疑惑哂!以前都見過警車停此處,警察都只是趕車走就算數。所以此次中招,我都當唔好彩啦!

水晶宮

e98k 發表於 15-6-2 17:39
但實際上是10個有9個人都唔會次次都入停車場才上落車㗎。而且嗰度係有禁區牌,明明就真係有寫假日除外。今 ...

我覺得, 有得拗,....., 單憑 "禁區是假日除外".

大宅

我諗其實你肯求求情, 做下死狗, 大部份阿sir同咖啡仔都會算數, 你一句話唔知, 佢可能覺得你串佢, 更加無情講, 但係都唔排除, 呢個阿sir心情差

大宅

我想請教,其實係咪所有道路停車上落客或泊車警察都有權抄,不論禁區與否?

水晶宮

tsarin_li 發表於 15-6-2 19:33
我想請教,其實係咪所有道路停車上落客或泊車警察都有權抄,不論禁區與否? ...

據我認識, 泊車....係, 而停車上落客....不是. 所以樓主的情況, 我認為有得拗.

大宅

樓主你可唔可以正確指出當時你停車上落的位置? 及你有冇行車記錄? 你不要理會有幾多人及有冇人在這停車, 最重要係你當時情況有冇犯交通條例, 冇一定要投訴到抵.

大宅

fufu2726 發表於 15-6-3 10:35
樓主你可唔可以正確指出當時你停車上落的位置? 及你有冇行車記錄? 你不要理會有幾多人及有冇人在這停車, 最 ...
師兄,我就停車在上面頁11#的Map圖的士所停的位置,當時覺得冇違例,而家仍是疑惑係。近期最好都是不要停此處上落了。上面都有師兄的圖片顯示有個白髮者乃新寶城法團主席連同民X黨人仕做野,反正選舉前都係避一避。可能日後坐的士者也不能在此上落了,或許要到地鐵站的另一面的士站上落吧!此擧大家又何苦呢?

大宅

回覆:e98k 的帖子

明白了, 只可解釋停在緊急通道前, 所以阿sir 抄你。

大宅

e98k 發表於 15-6-3 17:33
師兄,我就停車在上面頁11#的Map圖的士所停的位置,當時覺得冇違例,而家仍是疑惑係。近期最好都是不要停此 ...

分享下......同一日兩個時段都開工

https://www.youtube.com/watch?v=kIyuXRQahTc

https://www.youtube.com/watch?v=Cf609V1BOGE

男爵府

回覆 tsarin_li 的帖子

呢D巴士站位如果d車停晒係個虛線格前後, 咁d巴士其實都埋唔到站, 仲有個疑似消防通道出入口, 有投訴就做野囉, 我覺得平時唔抄係人情.

大宅

回覆:Streetboy 的帖子

可能真係唔係抄停單黃,宜係抄巴士站上落客

洋房

你最重要嗰樣野無提及抄你乜野違例事項是什麼?

禁止訪問

大宅

更新一下:
到E家已經廿幾天,仍然未收到信!可能真是只作出口頭警告!冇事掛。
不過最近有經過該位置,也見到有3次抄牌,最夜個次睇錶見已過晚上十一時,D差人真是好勤力。
最後還是提醒大家小心啦!

水晶宮

e98k 發表於 15-6-26 11:40
更新一下:
到E家已經廿幾天,仍然未收到信!可能真是只作出口頭警告!冇事掛。
不過最近有經過該位置,也 ...

抄牌(即係 即場出了告票), 無論有冇收信, 告票都要交罰款.

如果, 即場沒有告票, 你根本沒有被抄牌.

你到底有冇被抄牌?

大宅

回覆 nkp8 的帖子

確實,當時我也不知道差人抄乜,因我入哂虛線內,有人落車好快就走,又唔係停在巴士站個長方格,以前幾年間也遇到好幾次差人只是驅趕就算,從未試過被抄。事後才知道區議員為當區居民改善違泊問題!可是也影響到某些居民搭巴士以外的車上落啦。唔通真是次次都要入停車場?

首頁

尾頁

跳至