婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我兩個月前開始胃氣脹同胃酸倒流, 就唔痛, 睇過好多醫生, 中西醫, 但都唔好, 頂到心口透氣辛苦, 又有噁心感覺, 但冇真係嘔, 跟住5月16日去照胃鏡, 只係發現輕微胃炎,同幾MM兩粒超細息肉增生, 即場割埋, 冇幽門螺旋菌, 息肉良性, 比左3個星期抑胃酸藥, 但個人好倦, 反反覆覆胃脹到又透氣好辛苦, 打返去果做胃鏡診所, 佢地話可能隻胃藥( omeprazole 20 mg)唔岩我(已經食到第3個星期), 就叫我停左佢唔好再食, 再複診醫生再開過第二隻藥, 但我唔想,一來貴,二來怕食第二隻胃藥一樣唔work同食左唔舒服(我本身唔係幾鍾意食西藥), 我想問JM :

1. 我想明天轉睇中醫調理下, 可以嗎? 定要隔一兩日之後?
2. 有冇JM食過
omeprazole 20mg, 又係有唔舒服, 胃氣脹? 我問過佢地唔直接答有冇副作用, 但上網check 過有既
3. 輕微胃炎, 都會好似我以上所講咁辛苦? 我怕自己有其他問題而自己唔知

Thanks

Charlotte_mom  請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作  發表於 15-10-15 09:17

子爵府

回覆 老婦仁 的帖子

我早排又系咁,睇咗幾個醫生,又照胃鏡,食咗幾星期胃藥都唔系幾得,後來醫生再開咗 pantoprazole 40mg食咗兩星期就好好多。跟著我有睇開症府外科比啲藥佢睇,醫生話啲胃藥冇咩負作用,佢仲開俾我食。

男爵府

clkv 發表於 15-6-1 21:31
回覆 老婦仁 的帖子

我早排又系咁,睇咗幾個醫生,又照胃鏡,食咗幾星期胃藥都唔系幾得,後來醫生再開咗 p ...

靚靚, 謝謝你回覆

子爵府

回覆 老婦仁 的帖子

已pm了,希望幫到你

大宅

回覆 老婦仁 的帖子

我幾年前胃氣多, 睇左幾個中醫, 幫吾到先去照胃鏡. 胃炎(吾知係嚴重定輕微胃炎), 食左3個月西藥. 而家都有時胃吾C服的. 不過食野要小心D, 吾好食太多或太急, 定時食野...你的問題會吾會息肉影響?

男爵府

引用:回覆 老婦仁 的帖子我幾年前胃氣多, 睇左幾

原帖由 pandacmlg 於 15-06-02 發表

回覆 老婦仁 的帖子
醫生又冇講係關息肉事,個兩粒野其實細到肉眼睇唔到(我曾經問佢攞個裝住息肉個樽黎睇),但係胃鏡放大之後就睇到,但都好細(睇報告張相),做胃鏡手術前後 我本身都係有胃脹,佢地話我隻藥唔岩我食,要同我換藥。我有介口,少食多餐,但間中仲有胃脹,時輕微時西利,西利時頂到壓住透氣辛苦。

大宅

我受胃氣脹困擾廿多年,好痛苦,成日都好飽,中西醫都睇過,冇乜幫助,但近呢兩年我經常飲檸檬水,竟然有效,你試下用一個檸檬榨汁沖一公升水唔好加糖,飲左好舒服架

複式洋房

我阿媽之前又係話個胃好唔舒服, 照過胃鏡又係話有少少發炎, 跟住轉過好多次藥都唔得, 攪咗好奈先發現係胰臟癌! 因在胰臟無神經線, 好難知道有問題, 到發現時己為期己晚! 你最好check 埋胰臟會安心D.

男爵府

引用:我阿媽之前又係話個胃好唔舒服, 照過胃鏡又

原帖由 melindalsl 於 15-06-03 發表
我阿媽之前又係話個胃好唔舒服, 照過胃鏡又係話有少少發炎, 跟住轉過好多次藥都唔得, 攪咗好奈先發現係胰臟 ...
我都擔心,都照左超聲波,周邊既器官包括胰臟都冇事,但我呢兩日停左西藥(個診所叫我停),轉左中醫,兩日好好多,個胃冇咩唔舒服啦,謝謝提醒

複式洋房

如果大便唔暢通或常便祕都會多胃氣及有頂住的感覺

男爵府

melindalsl 發表於 15-6-3 15:43
如果大便唔暢通或常便祕都會多胃氣及有頂住的感覺
我大便很暢順, 冇便秘, 我停左果隻西藥兩天都沒事, 可能真係唔岩我食

大宅

引用:我受胃氣脹困擾廿多年,好痛苦,成日都好飽

原帖由 library 於 15-06-02 發表
我受胃氣脹困擾廿多年,好痛苦,成日都好飽,中西醫都睇過,冇乜幫助,但近呢兩年我經常飲檸檬水,竟然有效 ...
請問檸檬怕唔怕酸影響個胃?
我先生個胃有時都會脹脹...
慢性胃炎😓😓
所以想請教下JM平時可以沖d咩俾佢養下個胃..... 😉😉

男爵府

PPKS 發表於 15-6-3 23:46
慢性胃炎😓😓
我本身腸胃都麻麻地, 就係自從學人日日飲檸檬水,因為聽聞可以防癌 ,但個胃就嚴重左, 我唔知關唔關事

大宅

PPKS 發表於 15-6-3 23:46
慢性胃炎😓😓
檸檬水落到胃變梘性,每個人對食物反應都唔同,我就唔覺傷胃

大宅

幾個月前我都係咁,上網睇原來食香口珠會吸啲空氣入胃&可樂都有氣,之後冇食,有胃脹胃痛啦

男爵府

引用:幾個月前我都係咁,上網睇原來食香口珠會吸

原帖由 L.C.Y.2012 於 15-06-05 發表
幾個月前我都係咁,上網睇原來食香口珠會吸啲空氣入胃&可樂都有氣,之後冇食,有胃脹胃痛啦 ...
如果長時間係咁,就要照胃鏡

大宅

回覆:胃病, 好辛苦同沮喪, 有冇JM可以分享

照胃鏡痛嗎?我依幾日真的痛+好脹,
現安排這個月到私家醫院照
但好驚囉

男爵府

私家做,有靜脈注射,令你訓左教,完全冇知覺之下做,醒番你已經做完都唔知做過乜,唔痛,我割埋息肉都唔痛,不過唔知你怕唔怕打針,佢落藥係拮手背,我就唔覺痛,可能姑娘手勢好,唔駛擔心,唔會唔舒服同痛

男爵府

希望123 發表於 15-6-6 22:06
照胃鏡痛嗎?我依幾日真的痛+好脹,
現安排這個月到私家醫院照
但好驚囉
私家做,有靜脈注射,令你訓左教,完全冇知覺之下做,醒番你已經做完都唔知做過乜,唔痛,我割埋息肉都唔痛,不過唔知你怕唔怕打針,佢落藥係拮手背,我就唔覺痛,可能姑娘手勢好,唔駛擔心,唔會唔舒服同痛

大宅

引用:私家做,有靜脈注射,令你訓左教,完全冇知

原帖由 老婦仁 於 15-06-06 發表
私家做,有靜脈注射,令你訓左教,完全冇知覺之下做,醒番你已經做完都唔知做過乜,唔痛,我割埋息肉都唔痛 ...
謝謝, 希望冇事啦

首頁

尾頁

跳至