婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

麻煩PM 中醫資料給我, 謝!

別墅

我胃病好多年,可否pm中醫師資料給我。謝。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

版主按: 請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作

禁止訪問

大宅

我用緊精油,有次我朋友問我有冇可舒緩胃既精油,我話有呀!
佢叫我幫佢買支試下,佢用完超work喎!
之後佢先同我講話佢胃痛、胃氣漲好多年,
用精油後,好多氣URR出嚟,胃舒服左好多,
胃痛亦係,佢話佢之前有胃酸倒流,之後係痛到醒左,
每日都瞓得唔好,用左果隻胃既精油,好左8-9成。
佢話胃酸倒流未完全好晒,但每日都可以瞓到朝早7點幾都好感恩。
最搞笑係佢本來唔肥,但係個肚好漲佢以為自己肥左,
佢話佢搽埋肚位,原來係啲腸有好多氣,放晒出嚟後肚腩都細左。

大宅

我都有胃病,睇開個中醫醫脾胃好得,屯門旺角炮台山都有診所

子爵府

回覆 sprite2541 的帖子

可否PM中醫資料比我, 屯門區! 不勝感激

大宅

kaiyui_BB 發表於 15-11-19 13:36

可否PM中醫資料比我, 屯門區! 不勝感激

已pm

大宅

我都有胃炎,時不時會胃唔舒服,睇左一排中醫好左好多了。而家好少再發作。有時個人太濕滯就會胃氣漲,食幾劑中藥會舒服好多。需要既話可以pm我睇個醫師資料俾你

男爵府

回覆:sprite2541 的帖子

我就係睇左中醫(後幾個回覆有提到),好番哂,呢個貼半年前架啦,係jm 爬文搵番出黎

別墅

可否給中醫資料給我, 屯門也可以, 謝謝!

大宅

zachu 發表於 15-11-12 13:59
我用緊精油,有次我朋友問我有冇可舒緩胃既精油,我話有呀!
佢叫我幫佢買支試下,佢用完超work喎!
之後佢 ...

可以pm 精油資料比我嘛? tks, 我都係照過晒胃, 腸,腹都冇事, 但d氣多到真係訓唔到, 頂得好辛苦, 有時頂到會痛, 唉~~

大宅

引用:我就係睇左中醫(後幾個回覆有提到),好番哂

原帖由 老婦仁 於 15-11-19 發表
我就係睇左中醫(後幾個回覆有提到),好番哂,呢個貼半年前架啦,係jm 爬文搵番出黎

...
我都有胃發炎的現象,可否pm中醫資料給我?Thx

大宅

回覆:老婦仁 的帖子

你好,其實我想問下大家胃氣問題,我哩年食道喉嚨位置成日會無端端有野頂住抖唔到氣、要咳幾聲至順返,另外無時無刻都會有噯氣、我以前係唔會有𠺢,我成曰凝住自己有事但唔知乜事,去過政府照過胃鏡,軽微發炎,又睇左好耐中醫、中醫又只話我冇氣補下氣就0K。

男爵府

回覆:msyenyen 的帖子

可能胃功能出左問題,又或者情緒問題

大宅

Pm 中醫俾我唔該😄

複式洋房

我之前也有胃病的問題,胃酸倒洗,胃脹氣,所以好明白有胃病的痛苦

我去左睇中醫一段頗長時間,睇中醫同時其實也要注意自己生活和飲食習慣,另外也要盡量令自己relax

以下是自己打,希望能幫到你

1.要早睡早起
2.只可吃七分飽,不要過飽
3.飲食一定要清淡,多飲用湯水,個人覺得易吸收,戒凍飲,濃茶,咖啡,因為這些會傷胃,而且會降低睡眠質素,其實唔止患胃病,而係所有有患病既人都需要有優良的睡眠比自己身體休息,排毒,放鬆自己,最好11點瞓覺

此外,也需忌吃辛辣,酸,甜,太咸,太油,太熱,太凍,難消化的食物

當時我好多食物也不能吃,以為正常的食物吃了也有反效果,例如吃橙,香蕉也有反效果,所以我不停上網搵資料,那些可以吃,那些不能吃,要慢慢試邊d食物吃了沒有反效果,緊記要均衡飲食,適量,不要吃消夜或太夜才吃晚餐

4.多做運動,運動有益身心健康,也有助減壓,胃病其實多壓力也有關,所以要放鬆自己

5.治療胃病要慢慢調理,不能操之過急

大宅

引用:我之前也有胃病的問題,胃酸倒洗,胃脹氣,所

原帖由 Swissleung 於 15-11-25 發表
我之前也有胃病的問題,胃酸倒洗,胃脹氣,所以好明白有胃病的痛苦

我去左睇中醫一段頗長時間,睇中醫同時其實 ...
同意,一過時食飯或食錯野就即刻發作,所以戒口同定時食野好緊要
開頭我飲中式綠茶如鉄觀音先會立即胃痛,到宜家連橙汁都唔係好受得

男爵府

回覆:Swissleung 的帖子

我就是看了中醫,做其他器官檢查排除其他可能性,做運動,戒口,令自己情緒精神健康,8月時完全康復,呢個post係我6月出

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:胃病, 好辛苦同沮喪, 有冇JM可以分享?

見到此帖文,希望同大家分享,因我爸爸以前個胃經常唔舒服,阿媽不停用此物煲湯水給他喝,現在已無事了。
猴头菇性平、味甘。利五脏,助消化;具有健胃,补虚,抗癌,益肾精之功效;主治食少便溏、胃及十二指肠溃疡、浅表性胃炎、神经衰弱、食道癌、胃癌、眩晕、阳痿等病症。并对治疗肠癌有辅助作用。年老体弱者食用猴头菇,有滋补强身的作用。

首頁

尾頁

跳至