跳至

首頁

尾頁

大宅

田始, 置始, 南官.. 呢3間學校, 有無媽咪小朋友讀緊? 功課, 老師等方面有無些可以分享.

仔仔16/17入小一, 開始要好好準備了.. 先謝謝大家意見

別墅

回覆 oncidium-y 的帖子

咁你仔仔入左邊間?

禁止訪問

引用:田始, 置始, 南官.. 呢3間學校, 有無媽咪小

別墅

回覆 IloveJJ 的帖子

第一次聽有人話田始功課小

禁止訪問

引用:回覆 IloveJJ 的帖子第一次聽有人話田始功

別墅

IloveJJ 發表於 15-6-5 18:29
當你同聖彼得比較,人地考試前係10樣8樣,田始係2、3樣,咁你話田始係咪算少?

...
人地問緊田始、置始、南官…

禁止訪問

引用:Quote:IloveJJ 發表於 15-6-5 18:29 當你同

別墅

IloveJJ 發表於 15-6-5 18:48
咁我咪答田始少功課囉!無話同置始、南官比少功課喎!你唔識中文架?

...

咁正常係咪應該用返人地問果3間小學黎衡量比較中肯呢?

用果3間學校黎比較的確係田始功課最多 (就算用整個 18 網官津小學黎比較,話田始係最多功課亦不足為過…)

我唔咁問、你唔咁覆,人地鬼知你原來咁打耳用 st peter 黎比較?

樣算唔算誤導?

究竟係我唔識中文定閣下理解能力有問題?

禁止訪問

引用:Quote:IloveJJ 發表於 15-6-5 18:48 咁我咪

複式洋房

回覆:田始, 置始, 南官..

田始三測三考,一開學就開始要黙書;置始兩測兩考;南官一年班上學期無考試測驗,下學期一測一考

別墅

回覆 kylaiwwlf 的帖子

置始都係三測三考

大宅

多謝大家幫忙俾意見, 我打錯左年份..囝囝16/17才升小一.. 等我改番先
15/16係我的心態... SORRY

子爵府

回覆:oncidium-y 的帖子

我三間都有朋友讀緊, 南官應該係英文最深, 因為佢地個套教材係跟星加坡教法。 至於三間都係好谷既學校, 所以其實都係睇你自己近邊同埋意願。

大宅

hkitty09 發表於 15-6-8 17:18
我三間都有朋友讀緊, 南官應該係英文最深, 因為佢地個套教材係跟星加坡教法。 至於三間都係好谷既學校, ...

置始都谷嗎? 我以為田始先谷
想知南官的學生讀得開心嗎? 之前開放日參觀過,感覺老師比較嚴肅。

子爵府

回覆:waterwitch 的帖子

置始都谷架, 我朋友個小朋友讀緊, 其實佢讀得麻麻地開心。 就算小朋友在學業上有明顯進步, 老師都好唔太讚, 因為老師覺得小朋友未係去到最好。
但係我相信每間學校都有呢o的case, 唔可以作準。 所以要睇小朋友受唔受谷唔, 同埋你想既小朋友,係邊類型既學校讀書。
我自己早兩年冇選置始, 係因為學校地點唔方便。
至於南官, 我朋友兩個仔讀緊, 佢地又ok, 冇見佢地話讀得唔開心。 不過, 係好谷, 好多野做。

大宅

回覆:hkitty09 的帖子

多謝你的資料hkitty09, 既然三間都谷,計派位成績好似應該田始/南官二揀一喎。

子爵府

回覆:waterwitch 的帖子

我印象中佢地兩間既派位都好架。
其實你又可以唸下跨區選灣仔或中西區, 因為將來既中學校網會再好o的。
利申:我個小朋友而家只係讀緊南區某小學, 當時我冇同佢選南區top 3學校, 係因為小朋友自己參觀完有心水學校。 So far, 番左兩年, 佢都係開心快樂,老師同家長關係好緊密。而且見99鄰居既仔女讀完都派得幾好,所以我最後選擇而家呢間。
你慢慢再唸下啦, 仲有幾個月時間, 最緊要係睇下你自己小朋友係邊類型, 先慢慢決定。 有時候最top 唔代表係適合小朋友架。
你有冇參加街坊會一年一度既學校巡禮呀~ 親身參觀下去係最好架。

別墅

引用:我印象中佢地兩間既派位都好架。其實你又可

原帖由 hkitty09 於 15-06-09 發表
我印象中佢地兩間既派位都好架。
其實你又可以唸下跨區選灣仔或中西區, 因為將來既中學校網會再好o的。
利 ...
請問街坊會大約幾時會有小學巡礼?

大宅

回覆 hkitty09 的帖子

跨區唔諗啦,小學已經全日制,唔想長途跋涉。你講得啱,都要睇小朋友適唔適合,我會去南區小學巡禮,唉,不過就算揀左都未必中。Kasheeta, 南區小學巡禮每年8月舉行,呢排留意下香港仔坊會公佈。

大宅

南區小學巡禮我都好想參加, 希望有位啦...呢排留意下香港仔坊會公佈。
有消息大家通知下

首頁

尾頁

跳至