爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

如想約車主睇車,先要問車主啲咩?架車性能好不好?需唔需要大修的?呢啲說話可以問的嗎?

大宅

回覆:如想買二手車,首先要點做?

問下可唔可以揾人驗

男爵府

引用:如想約車主睇車,先要問車主啲咩?架車性能

原帖由 jodiechan1981 於 15-06-04 發表
如想約車主睇車,先要問車主啲咩?架車性能好不好?需唔需要大修的?呢啲說話可以問的嗎?

...
你從網上約嗎?當中係私人放賣還是車行? 我通常會了解手數,里數,整過啲咩,車呔新淨程度等。仲有,我會問定可否搵車房/上架驗車,因為我實要驗。近期週年驗車大排長龍,可能要掛兩個月。你最好問埋幾時又再要驗車。舉例,如果淨下幾日牌費,甚至過咗牌費,咁你好輪盡。

子爵府

醒目開學勳章

我會問多樣, 泊室外或室內

大宅

回覆 jodiechan1981 的帖子

你問車主,要睇吓佢係咪誠實。。。一般都只可以聽住先。
主要睇牌簿係咪零字(係就代表佢係架車既第一手用家,如果係1字或2字,即係之前仲有幾個人用過),咪數唔好過低(較低過,有機會本身係粗咪)或過高(中港或用得好密,勞損度高, 一般以一年行10000公里為指標),行貨(如果賣家有定期返原廠驗,可以check到同可靠啲)定水貨(水貨有機會外國俾人渣過,水浸或撞過,你未必知)。

約出黎睇車,最好搵識車既人望手望吓(睇吓車身及車頭蓋咁)及試吓(睇吓渣落部車精唔精神,有無啲奇怪野)。無問題就再去車房上架,睇吓有無大撞生銹或要大執。如果無朋友識車,可以搵啲驗車公司(hkxi 或ipxc), 佢地都會同你睇同驗。

純粹分享,呢度好多ching都熟車,可以俾到好好意見。

大宅

謝謝你們的詳盡分享

侯爵府

我們唔識睇架。車主也不會說事實。咪叫佢駛到自己相熟車房check.ok 先買

別墅

引用:回覆 jodiechan1981 的帖子你問車主,要睇

原帖由 tsarin_li 於 15-06-04 發表
回覆 jodiechan1981 的帖子

你問車主,要睇吓佢係咪誠實。。。一般都只可以聽住先。
一年10,000公里咁少?我老婆車小朋友返學放學,每日行30公里左右,星期六、日去街,行多少少,50公里左右,一年行12,000至13,000公里左右。

大宅

回覆 yankees111007 的帖子

一年一萬都係大約,即係話7年車,行咗70000公里左右應該係正常,太多(100000) 或太少(40000),就要問清楚。
唔係話太多就一定唔好,因為車主保養得好,粗咪都可以係靚車。少咪又唔一定係撥錶,可能係假日車先渣得少。總之咪數只用黎參考。

洋房

可以上港_網check 左價錢先,
再叫二手車主去D自己熟既車房度檢查一次先囉

男爵府

tsarin_li 發表於 15-6-5 19:15
回覆 yankees111007 的帖子

一年一萬都係大約,即係話7年車,行咗70000公里左右應該係正常,太多(100000) ...
冇錯。 其實仲要睇埋內籠天花/安全帶/波棍或其他人手會掂到o既地方, 都可以估到有冇撥表。
而且都可以睇到上手鍚唔鍚車

我之前揸06cefiro , 想換teana, 約左架2010 車睇, 外觀ok, 不過一入車箱。安全帶黑又披口, 波棍皮又爆、一句到尾內籠仲殘過我o個架。 咁我就知車主唔鍚車, 我連試都冇試就走。

首頁

尾頁

跳至