跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓有無0701bb仲未識放手行?? 點樣可以練大d個膽?
行行雖然係1月最細嘅b(31日), 但到依家都仲未識行, 之前好擔心架, 仲睇埋醫生, 不過醫生話24個月再唔識行先去搵佢播...
我知道佢應該無問題, 之不過無信心啫, 因為本月頭同佢去日本, 係disneyland, 面包超人館...果d shop, 佢就可以扶住d架唔洗我拖, 同埋工人同我講bb有離手行過3-4步喎, 可能佢係依賴我, 同埋唔夠膽....各位媽咪, 有咩方法呢???
ps: 行行好lazy架, 13個月先識爬...

男爵府

原文章由 wuleung 於 08-6-26 12:56 發表
想問吓有無0701bb仲未識放手行?? 點樣可以練大d個膽?
行行雖然係1月最細嘅b(31日), 但到依家都仲未識行, 之前好擔心架, 仲睇埋醫生, 不過醫生話24個月再唔識行先去搵佢播...
我知道佢應該無問題, 之不過無信心啫, 因 ...

應該識行架啦, 我個仔之前14 個月行到幾步咋, 而家17個多已經在家跑黎跑去, 進展得好快, 之前都覺得佢好遲先行到, 成日爬, 但出街係行慢D 架, 唔咁跑, 你個仔係咪好肥呀??

別墅

我媽咪都叫我落多d樓下lobby行吓..因為阿b知道係home可以爬, 落多d街行吓會好d喎..
行行唔算好肥, ok啦, 上week磅有25.2磅

原文章由 lawpoohpooh 於 08-6-26 13:37 發表

應該識行架啦, 我個仔之前14 個月行到幾步咋, 而家17個多已經在家跑黎跑去, 進展得好快, 之前都覺得佢好遲先行到, 成日爬, 但出街係行慢D 架, 唔咁跑, 你個仔係咪好肥呀?? ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

你帶多d佢落公園玩呀 ..
我思思都係岩岩肯放手行一個week度咋 ..

我一唔落雨就帶佢落公園玩 ..佢唔肯放手拖住佢行下當做運動都好呀 .. 佢見到其他小朋友唔使拖佢就會想試自己行架啦 ..

之前成日係屋企都要"蚊"我地拖住佢行黎行去 ..
呢個week自己行喇 ..

儘量比佢行多d ..
阿女而家肯上落樓梯, 雖然未係好夠力, 不過都好好架啦 ..

大宅

彤彤大行行3日
佢都好遲先識行, 14個月先識行, 但係佢而家已經係屋企跑黎跑去
不如你試下用玩具引下佢睇下得唔得
有時佢放手, 你就要讚下佢
如果佢趺, 你唔使好緊張咁, 鼓勵佢自己起身再行過

原文章由 wuleung 於 08-6-26 12:56 發表

男爵府

醒目開學勳章

不如試下比張小朋友坐的木圓櫈佢推住玩,我個女就係推推下,拿起張櫈行,行行下就自己放手行 攞住啲嘢有安全感

公爵府

牛年勳章

原文章由 jl118 於 08-6-26 23:03 發表

不如試下比張小朋友坐的木圓櫈佢推住玩,我個女就係推推下,拿起張櫈行,行行下就自己放手行 攞住啲嘢有安全感

我果個都係推左好耐櫈都唔肯自己行, 後尾有次佢拿住兩舊積木, 唔覺唔覺佢就行喇!

大宅

原文章由 彤彤mami 於 08-6-26 22:51 發表
彤彤大行行3日
佢都好遲先識行, 14個月先識行, 但係佢而家已經係屋企跑黎跑去
不如你試下用玩具引下佢睇下得唔得
有時佢放手, 你就要讚下佢
如果佢趺, 你唔使好緊張咁, 鼓勵佢自己起身再行過

...

係阿, 如果你係佢跌抵時太大反應, 太快去扶起佢, 甚至大聲叫出黎, 佢會好驚跌同唔敢行架

終合各位媽媽既經驗, 有3個好方法 :

(1) 推櫈
(2) 用玩具/佢鍾意既東西引佢
(3) 跌抵時不要太大反應or 即時扶起佢

努力啊各位媽媽同阿b

martse

別墅

真係好多謝咁多位媽咪意見呀, 我會照你地嘅經驗黎train up 行行, 希望可以好快有成績啦

原文章由 martse 於 08-6-27 10:33 發表

係阿, 如果你係佢跌抵時太大反應, 太快去扶起佢, 甚至大聲叫出黎, 佢會好驚跌同唔敢行架

(1) 推櫈
(3) 跌抵時不要太大反應or 即時 ...

別墅

原文章由 martse 於 08-6-27 10:33 發表

(1) 推櫈

完全同意,我個仔都係14個月時仲要拖住人行,一放手就爬,不過15個月,佢突然自己行,開頭都係推圓登,有時俾包紙巾佢揸住可行一段,而家好好,自己行,仲唔使你拖,你拖佢佢fing 開你.好攪笑,唔使心急,你今日見佢唔敢行,佢1,2日后自己突然行.真係趺到唔好大反應,開頭全家好緊張,一趺10把聱一點齊叫,佢就會大喊,后來我發現佢我地唔今跨張,反而佢無喊,仲拍拍地下話打打,then 自己起反身,過程真係你睇到會好會心微笑

公爵府

牛年勳章

(1) 推櫈

我宜家會過去睇下佢有冇跌親,拍拍佢手仔拍拍佢膝頭仔(通常都係呢d地方痛痛),問佢有冇事呀?媽媽呵返(順勢輕輕抱抱佢),咁佢就冇野繼續去玩 <--撒嬌咋

別墅

哈哈, bb嘅成長真係令媽咪好回味...希望行行多加訓練後會有好成績啦.....奸巴爹

原文章由 Carol999 於 08-6-27 22:48 發表

我宜家會過去睇下佢有冇跌親,拍拍佢手仔拍拍佢膝頭仔(通常都係呢d地方痛痛),問佢有冇事呀?媽媽呵返(順勢輕輕抱抱佢),咁佢就冇野繼續去玩 <--撒嬌咋 ...

男爵府

我個女澄澄同你個仔同一日出世o家...
佢好早就識行喇...12個月左右啦...
而家跑得好快添呀...我都捉佢唔住o家...
我個女同你個仔都差唔多重咋...上個月磅有27磅...
我覺得唔好太protect佢, 由佢鐘意點行, 好快就學識...
唔好見佢跌一跌就唔比佢四圍郁囉...

別墅

long time no see, pekkle....
嘩, 你個女咁叻叻, 我呢幾日train到阿b可以行5-6步啦, 希望努力d, 行快d啦

原文章由 pekkle1120 於 08-6-28 10:42 發表
我個女澄澄同你個仔同一日出世o家...
佢好早就識行喇...12個月左右啦...
而家跑得好快添呀...我都捉佢唔住o家...
我個女同你個仔都差唔多重咋...上個月磅有27磅...
我覺得唔好太protect佢, 由佢鐘意點行, 好快就學識 ...

公爵府

牛年勳章

行到5-6步都係大進步黎架喇~ 要讚下先~

別墅

哈哈, 呢兩日好開心呀, 行行可以由梳化行到飯檯啦(around 8-9步), 不過我要扮睇唔到佢先會自己行, 可能佢太依賴我啦. 依家我唔理佢, 由佢自己玩. 不過我之前可能太緊張.

原文章由 Carol999 於 08-7-5 22:39 發表
行到5-6步都係大進步黎架喇~ 要讚下先~

大宅

martse

原文章由 wuleung 於 08-7-7 09:53 發表
哈哈, 呢兩日好開心呀, 行行可以由梳化行到飯檯啦(around 8-9步), 不過我要扮睇唔到佢先會自己行, 可能佢太依賴我啦. 依家我唔理佢, 由佢自己玩. 不過我之前可能太緊張.

...

公爵府

牛年勳章

扮睇唔到~~~

公爵府

牛年勳章

扮睇唔到~~~

別墅

係呀, 時運高, 睇你唔到, 我睇你唔到. wakakaka....

原文章由 Carol999 於 08-7-7 11:36 發表
扮睇唔到~~~

首頁

尾頁

跳至