論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

菲菲姐姐第四個contract。我覺得他越來越懶。屋企三個大人一個小孩。小孩小二年級,大人有兩人要上班,其中一個大人weekend 才會在屋企。工人姐姐平日6時半起床,預備小朋友和佢自己早餐。早餐多數麵包或公仔麵/杯麵。7時15分帯小朋友上學,然後買餸。回家做小小家務,多數只洗衣服。中午餐隨便弄點東西吃,和屋企老人家吃。之後午睡2小時。3點多接小孩放學去補習班,然後回家準備晚餐。晚上7點多吃飯,然後洗碗,一般8點左右便回房休息。
平常我放工後會去補習社接小朋友回家,點知今天要OT,而小朋友被補習老師罸留堂,要帶飯去補習社,於是我打電話回家叫工人姐姐拿飯給他。屋企去補習社行路15分鐘,踏單車5分鐘。剛巧我回到家看到老人家泊車,工人姐姐從車出來一,居然工人姐姐叫屋企老人家駕車車佢去!
我看見了立即話佢不可以這樣做,佢可以踏單車去。其他工人去送飯都是自己去,沒有主子車去的!
之後佢在fb度話自己辛苦又累,好多野做,自己不是機器。我都係因為自己唔得閑才叫他去一次,佢就咁話呢話路!

我覺得呢個工人姐姐開始懶,每日只係洗衫惊衫。一個月都不會吸塵一次,每日没有拖地,只求其掃地,浴室一個月都唔知有冇清潔,叫先肯做。
我要求很高嗎?每日比佢午睡2小時wo! 我比埋wifi 佢上網。
我自己都一樣時間起床出門口上班,放工仲要去接仔,之後直落。

呻下....

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
Hello everybody~~!

男爵府

回覆:想討論一下工人姐姐的工作

第4張約,咁上下
講醒,我果個都真係幾醒
但都係咁上下懶
我都要返工,邊得閒樣樣睇到足

子爵府

好媽媽勳章

原來不只我一個係咁,唉
Hello everybody~~!

首頁

尾頁

跳至