0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

希望大家體諒吓我比我係度呻吓,我真係個心情好辛苦!
我唔係好明,我上網揾咗好耐,都發覺冇一隻防肚風奶粉係可以比從new born開始食,全部都係6個月起!我好煩!因我bb係colic baby, 一食奶粉,用樽就喊到痴,餵奶就餵成一個鐘,因為一食一两口就一路喊一路唔食,但又好想食,只係食唔到,因太多肚風!
睇咗醫生,醫生話好正常,好多bb都有哩個問題,因為佢哋腸道未成熟!等到3個月佢哋就會好好多!所以最後開咗肚風水比我bb
我已好努力盡量幫bb減低入風機會,用哂dr brown奶樽,但佢一喊就好快又好勁,所以不停咁又入返啲風。
我本身人奶先,但3星期後就top up奶粉因我係窮媽一名,但一食奶粉咗一個星期就咁樣,好辛苦,又難受,每次聽到佢喊得咁辛苦都好心痛!但自己就冇事可以再做!所以變成又要埋身餵返,又冇得休息返,兼佢又食唔夠番!
所以我每日都好攰,已經有個超好姐姐幫我,但就係我心理好難受,日子咁等都好辛苦!我唔知可以再點做。我從來冇諗過我自己個bb會有咁多煩事,公司啲人又日日咁揾我!我坐月都坐得好差!唉.....我想要啲正能量!有冇JM好似我咁樣,不如同我share吓!

複式洋房

回覆:純呻(少長):有關我的肚風bb同個人心情!

我bb 41日。 有時食奶又係因為有肚風所以勁喊,又要喊又要張開口想食甘。 都係用Dr brown 樽。 我唯有佢一路食一路掃風。90ml要掃4,5次。 甘佢就好少少。 同埋晚上幫佢按摩肚仔。你可以上YouTube search bb I love u 按摩法。

我都係要一路坐月一路做公司野。 但自己休息係大前提。講真公司又要計足勞工署既產假同3/4 人工時,我地又洗咩甘賣命。 自己訓夠,照顧好啊b 先,公司打黎唔想聽就唔聽。 再問多2句就話自己發燒唔舒服,之後就可以幾日唔聽電話ga la

坐月坐唔好。蝕底係自己啊。

加油加油

大宅

回覆:plii 的帖子

I我終於揾到同我一樣嘅人!我b3x日人仔!都係食90ml, suppose 佢哋而家可以食110 ml 但我bb真係食唔到!
而家因為食返埋身,佢唔食dr brown啦!好想死!我而家要用返TT樽先得,因為佢奶咀真係close to nature. 所以我一陣天光後去買TT有隻又係有reduce gas tube嘅樽,睇吓會唔會有改善!
我bb係真係超多風,好煩!我今日已經又牙肉痛,又頭痛!唉!

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 畀面勳章

BB都唔想有肚風,佢真係唔舒服先喊。作為媽媽聽到BB喊那種愛莫能助同無奈,我都好明白。我BB宜家3個半月,都會不定時因為肚風喊,仲要有好大滴眼淚,見到好心酸。宜家佢喊,我會一邊幫他肚仔按摩,一邊唱歌安撫佢,直至佢笑返。既然你已經有個超好姐姐幫你,你就多休息(可以找佢幫忙按摩)。你休息夠,心情就唔會低落,聽到佢喊都有力量面對。

牛奶花媽媽,加油加油!!

大宅

牛奶花媽媽~!打左五分鐘留言比你按錯制DEL左~!想再打多次BB又要扭食奶奶...

我BB唔係COLIC BABY,TOUCH WOOD 佢到而家三個月大都無肚風問題.不過都可以SHARE下..頭一個月我都同你一樣係窮媽要補奶粉,到後來我放棄人奶轉飲奶粉BB就開始便秘,之後我就開始一條龍服務, 食奶前15分鐘換片>BB油按摩肚仔5分鐘>食奶奶. 我仔通常按肚仔1-2分鐘就開始放屁,同埋而家便便好定時. 每日食5餐每次都咁做..(有時偷懶...)你都可以試下幾管齊下~~時間好快過架咋 呻下係好事黎架~屈屈埋埋人都癲~ 加油~!

大宅

樓主你放鬆 D 心情先啦.
BB 會FEEL 到你唔開心, 咁佢都會唔開心架.

我B 係2X 日人仔時都試過有一晚有肚風 ( 我地懷疑係),
成晚抱住佢行, 係咁暗佢都要哭, 做媽媽既,真係會好心痛.
之後我就上網搵資料, 見到話肚風其中一個原因係掃唔夠風.
所以之後我一得閒就同佢掃風, 有時明明無食奶, 掃下掃下都掃到佢 ER 架.
之後佢就無再試過哭唔停了 ( TOUCH WOOD )

複式洋房

回覆:牛奶花 的帖子

Bb有正常重磅就得啦。慢慢會愈食愈多。放心放心。我都仲維持90ml ,b女8磅多d

有時bb喊到你都好忟時,就自己深呼吸多幾下再哄過。掃下風,肚仔打圈輕按下。

牙肉痛飲多d水訓多d,泵定奶出黎工人姐姐餵。

我都係窮媽。最多泵到120ml,餐飲餐食餐餐清

有時補下奶粉不是罪過。唔好甘大壓力。 加油! 出去買奶樽時,順便買下衫俾自己啦。心情會好好多ga

大宅

我都係,掃唔到風都唔知點

大宅

初生BB肚風問題可以試下用生油,首先倒少少少生油在雙手磨擦到好熱再放在BB肚臍位幾秒,重複幾次,BB會好舒服及會放好多屁 (不好在餐前及餐後)

大宅

引用:Bb有正常重磅就得啦。慢慢會愈食愈多。放心

原帖由 plii 於 15-06-05 發表
Bb有正常重磅就得啦。慢慢會愈食愈多。放心放心。我都仲維持90ml ,b女8磅多d

有時bb喊到你都好忟時,就自 ...
Pump都冇乜用啦!我b今日好反覆,一比奶樽佢佢就喊唔停,我老公餵到講粗口,最後,又係要我埋身餵先得!始終可能暫時人奶最少風同最易令bb吸收!我唔怕辛苦,但求多啲人奶比到佢,佢夠食就好!
唉,原先想多啲時間休息都唔得啦!希望bb啲腸胃快啲develop好啦!咁我哋成家唔洗咁辛苦,老公又成日忟!

大宅

引用:BB都唔想有肚風,佢真係唔舒服先喊。作為媽

原帖由 hahahajessica 於 15-06-05 發表
BB都唔想有肚風,佢真係唔舒服先喊。作為媽媽聽到BB喊那種愛莫能助同無奈,我都好明白。我BB宜家3個半月, ...
我b按肚唔係好work, 只係掃風先得!按肚可能太慢,佢會keep住喊!

別墅

回覆 牛奶花 的帖子

我阿B 7日人仔, 連埋身都有肚風, 食到一半又唔比人幫佢掃風, 不停咸, 轉頭又ER返D 奶出黎, 我都好頭痛!

大宅

引用:回覆 牛奶花 的帖子我阿B 7日人仔, 連埋身

原帖由 pandakwok 於 15-06-08 發表
回覆 牛奶花 的帖子

我阿B 7日人仔, 連埋身都有肚風, 食到一半又唔比人幫佢掃風, 不停咸, 轉頭又ER返D 奶 ...
睇嚟大家現在都係剛餵完奶!人奶有風係因為佢之前喊!掃唔到媽媽就辛苦多少少,我自己就就先把bb斜抱10-20分鐘,之後試吓掃,都唔得就再直抱15-20分鐘用嚟等佢過隔先,咁可能會好啲!你試試!

我現在都非常眼瞓!大家加油!

禁止訪問

別墅

引用:Quote:原帖由 pandakwok 於 15-06-08 發表

原帖由 牛奶花 於 15-06-08 發表
睇嚟大家現在都係剛餵完奶!人奶有風係因為佢之前喊!掃唔到媽媽就辛苦多少少,我自己就就先把bb斜抱10-20 ...
謝謝你!!!

大宅

真係試下bb按摩, 等佢肚仔舒服d

別墅

瞓得好勳章

https://www.youtube.com/watch?v= ... =PL9E33EDDE837842E8

大宅

我囝同你B情況一模一樣!我仲冇姐姐!比個心理準備你,到左3個月係好DD,但我B依家4個半月仍不時返發,唔食奶又好想食又吞唔落,狂發脾氣,有時仲肚痛添!經常一日飲得十二安(佢4個月大喇喎),雖大部份B会自然好,但亦有小部份的B係繼續!仲有唔好以為全人奶埋身就冇事,我試過一排,只可以說BB較願吃奶,但一樣有肚風食唔落問題!
我前後睇左4個醫生,個個都話係甘係甘,知唔知我仔日日又餓又忟?終於第4個醫生叫我轉豆奶,佢解釋就算冇乳糖敏感,唔代表我B的腸胃適合或好消化到,而人奶亦有乳糖!
的確轉左豆奶後好左!但因為我仔仍未戒到埋身人奶(我半人奶、奶粉),所以佢仍有肚漲問題,不過冇甘勁!
所以我完全體會你心情

男爵府

引用:希望大家體諒吓我比我係度呻吓,我真係個心

原帖由 牛奶花 於 15-06-05 發表
希望大家體諒吓我比我係度呻吓,我真係個心情好辛苦!
我唔係好明,我上網揾咗好耐,都發覺冇一隻防肚風奶 ...
我想問下bb有肚風會唔會食奶?

別墅

前排我bb試過一次肚風(都係自己衰,太懶無換平時呀b食奶隻奶樽)搞到佢果日明明好餓但又食唔落奶!結果我媽咪係咁幫佢掃風,掃到佢'errr'左3次,再用古法(生油搓熱手心,蓋住bb肚臍位再按摩),bb表現得好舒服,再放左個屁,好彩地之後食哂成支奶已經無事。

首頁

尾頁

跳至