樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Budget有限,私樓可選擇較細尺數,未必夠住但交通方便一點,而居屋尺數可大一點,夠住但位置較吊腳,首次置業邊個比較好?有小朋友,將來可能會換屋!謝謝!

大宅

回覆:㨂細既私樓定揀二手居屋?

私樓

KPH732

大宅

引用:Budget有限,私樓可選擇較細尺數,未必夠住

原帖由 veeyuyu 於 15-06-05 發表
Budget有限,私樓可選擇較細尺數,未必夠住但交通方便一點,而居屋尺數可大一點,夠住但位置較吊腳,首次置 ...
要知尺数差幾多,價錢差幾多,地點差幾多先比較到。。。

侯爵府

大同方便

大宅

回覆:ainnai 的帖子

私樓可能25x-300尺,居屋可以買300尺樓或上,私樓可以地鐵步行15分鐘內,居屋一定轉車先到,樓齡相約的話⋯⋯不過真係好多人爭!學位又爭,買屋又爭,好悲哀

大宅

仲要又冇盤,有盤又冇得睇因為有租约,只可以睇相,或者睇其他盤再靠自己想像⋯⋯幾百萬好似買菜咁!!難得有盤睇,好多人爭睇又帶票⋯⋯買新樓咁!

男爵府

可以的話
當然買私樓
居屋大部分居民
來自較基層的公屋户
買得起私樓的
家底大多會厚一點
同區相同樓價
純想住大點 。。居屋
想環境好點 。。私樓

大宅

鐵路沿線既居屋其實好多,管理費又平D...差餉又平D...慳埋慳埋可以用黎將來換新樓

大宅

我係賣左層私樓300呎,轉買居屋800呎。
原因係有一個小朋友,想再生多個就唔夠住,私樓離火車站既距離同依家居屋一樣 。住私樓啲人可能真係有錢啲,但都cool啲,住左4年,隔離左右見到面都唔打招呼。入住居屋第一日,對面, 隔離屋既人已經主動來打招呼,感覺親切好多,有人情味好多。以上純粹個人感覺,不喜勿插^^

男爵府

居屋補地價, 個個屋苑唔同, 有D補50%, 好唔抵

禁止訪問

大宅

引用:我係賣左層私樓300呎,轉買居屋800呎。原因

原帖由 choling 於 15-06-07 發表
原因係有一個小朋友,想再生多個就唔夠住,私樓離火車站既距離同依 ...
300呎變800呎,好正!
我都係為左小朋友剛剛買左個地鉄上面私人住宅,但美中不足買吾到3房,就算生多個都只可兩個小朋友暫時同房。

男爵府

引用:我係賣左層私樓300呎,轉買居屋800呎。原因

原帖由 choling 於 15-06-07 發表
原因係有一個小朋友,想再生多個就唔夠住,私樓離火車站既距離同依 ...

男爵府

引用:居屋補地價, 個個屋苑唔同, 有D補50�好唔

原帖由 horlickbaba 於 15-06-07 發表
居屋補地價, 個個屋苑唔同, 有D補50%, 好唔抵
買已補地價的就和買私樓的無分別

大宅

choling 發表於 15-6-7 13:03
我同你個case係完全一樣,由私樓轉去自由市場居屋,私樓嘅人真係唔打招呼,而家住緊嘅居屋,同隔離左右真係啱傾好多,個個都好nice,最好嘅係…居屋實用率高好多(現時住緊有83%實用率),私樓就無咁高嚕…

大宅

引用:私樓可能25x-300尺,居屋可以買300尺樓或上

原帖由 veeyuyu 於 15-06-07 發表
私樓可能25x-300尺,居屋可以買300尺樓或上,私樓可以地鐵步行15分鐘內,居屋一定轉車先到,樓齡相約的話⋯ ...
如果係咁。。。我choose居屋:
1-300尺太細
2-行15分鐘,都幾甘

大宅

回覆:ainnai 的帖子

15分鐘係計拖住小朋友黎行好慢,正常10分鐘內,不過真係細,300尺叫正常,24x ~27x尺真係好細,有小朋友真係爭D。居屋好D,但咁既價$居屋,交通一定吊腳D,方便D已經貴好多!

男爵府

未補地價居屋只適合自住,如果日后諗住一開二或者出租,就一定系私樓,揸住間未補地價居屋,基本上除咗自住就乜都做吾到!

複式洋房

回覆:veeyuyu 的帖子

買私樓住住先。唔夠住,就出租比人,租居屋。

大宅

Daeng 發表於 15-6-8 00:25
未補地價居屋只適合自住,如果日后諗住一開二或者出租,就一定系私樓,揸住間未補地價居屋,基本上除咗自住 ...

樓主應該買唔到未補地價居屋喎!

首頁

尾頁

跳至