懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

下禮拜四要飛轉上海,剛剛28w了,公司已經買左cathay機票,想問有無邊個醫生比較易book可以幫我寫懷孕證明呀?

大宅

回覆:Minicakester 的帖子

最好係你自己睇開果個

公爵府

我都系覺得你最好系睇開果個比較好,因為對你既情況比較了解

大宅

引用:我都系覺得你最好系睇開果個比較好,因為對

原帖由 eTTe 於 15-06-06 發表
我都系覺得你最好系睇開果個比較好,因為對你既情況比較了解
我睇開果個book唔切了

大宅

引用:最好係你自己睇開果個

原帖由 adrianema 於 15-06-06 發表
最好係你自己睇開果個
頭先又打左去問,佢話醫生不嬲都唔會出呢D證明比我地 >_< 點算....!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係通常都喺去自己睇開既醫生度架

大宅

引用:但係通常都喺去自己睇開既醫生度架

原帖由 我要做媽媽 於 15-06-06 發表
但係通常都喺去自己睇開既醫生度架
姑娘話呢個醫生從來唔會出呢D證明,只可以出張預產紙比我.......

大宅

回覆 Minicakester 的帖子

其實香港 (或者係CX) 係咪真係會 check 得好嚴?我 6-32W 幾都不停飛,從來冇俾人 check 過任何證明。啱啱早幾日32W幾飛返黎有攞 can fly letter 但係都冇人 check 我。如果你而家要攞醫生信只能逐間打去問,不過我都聽過好多香港醫生唔肯寫嗰封信。萬一你真係攞唔到信又會照飛,你著件外套加條頸巾遮住,企喺行理車後面等老公幫你搞手續,應該唔會俾人發現,又或者企到前一前等佢睇唔到你個肚,過到 counter check-in 之後就唔會有人 check 你,因為淨係得櫃位 check-in 嗰個人負責呢樣野,攞到 boarding pass 就得架喇!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:攞懷孕證明搭飛機

我28w飛長程機準備左都無check到,唔需要拎都得。

大宅

引用:回覆 Minicakester 的帖子其實香港 (或者係

原帖由 immatstar 於 15-06-06 發表

其實香港 (或者係CX) 係咪真係會 check 得好嚴?我 6-32W 幾都不停飛,從來冇俾 ...
我之前一路都有飛,25w個肚35\"無遮無掩都無人check, 系而家剛剛踏入28w真系怕上唔到就麻煩。我而家都系唸住著鬆鬆地,希望過到骨。

大宅

引用:我28w飛長程機準備左都無check到,唔需要拎

原帖由 Jvanvan 於 15-06-06 發表
我28w飛長程機準備左都無check到,唔需要拎都得。
希望系啦 =P

公爵府

出預產期既紙應該都可以證明既

男爵府

我28週飛過,冇問題,問都冇問。

別墅

夠左28週要醫生証明fit for fly, 証明要係出發日期10日內發出,另外最好帶埋有預產期既信,如果個肚好大,而你又話自己未夠28,咁有機會check 預產期信
唔係有boarding pass 就得,空姐起飛前有機會問,如果有人問你交唔出,會請你落機。
有準備點都好過冇,試下去其他婦產科度問出唔出信

大宅

引用:回覆 Minicakester 的帖子其實香港 (或者係

原帖由 immatstar 於 15-06-06 發表

其實香港 (或者係CX) 係咪真係會 check 得好嚴?我 6-32W 幾都不停飛,從來冇俾 ...
最後都系無人問過我,而家乖乖地等起飛
(原本既策略系做好曬online check-in, print埋boarding pass, 然後叫朋友幫我check-in 行李。最後我地班機cancel, 逼住我要去櫃檯改早一班機,但都無人問過我攞proof)

大宅

引用:Quote:原帖由 immatstar 於 15-06-06 發表

原帖由 Minicakester 於 15-06-11 發表
最後都系無人問過我,而家乖乖地等起飛
(原本既策略系做好曬online check-in, print埋boarding pass, 然後 ...
有心要收埋bb其實係收得到,哈哈!

複式洋房

sambbb 發表於 15-6-7 08:12
夠左28週要醫生証明fit for fly, 証明要係出發日期10日內發出,另外最好帶埋有預產期既信,如果個肚好大, ...

agree, 本人都係做航空gei, 為保障安全, 在乘客登機時, 我們都會check乘客中有無要special care gei, 如果覺得孕婦超過法定週數, 係有責任要孕婦出示證明, 如未能提供, 空姐為保障孕婦安全, 係有權offload. 為以防萬一, 有證明穩陣. 順順利利上機, 對mummy同bb都舒服.

大宅

只會問你幾多週,肚過大才看預產期紙

首頁

尾頁

跳至