自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

回覆:腸癌3期剛完成化療,卻發現疑似轉移

加油,有親友70歳前烈缐\0癌,做手術也擴散,現吃標把藥,如控制不好也可能要化療,但家人怕他頂不順化療副作用!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+pm1202+於+15-06-07+發表謝謝

原帖由 Boysister 於 15-06-07 發表
是~
親人 女 82歳
2012年初確診腸癌三期
我爸也是三期,剛確診,你家人是睇浸大劉醫師嗎?是男的嗎?我也想帶他去睇!你家人有做化療嗎?

Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

引用:+本帖最後由+webjen+於+15-6-7+13:58+編輯+

原帖由 webjen 於 15-06-07 發表
我爸都是3期,但已即時做了切除手術!現等近化療。你家人是在公立做化療嗎?副作用很多嗎?很擔心

禁止訪問

大宅

治療癌症需要無比意志,積極心態
多鼓勵,關心媽媽,陪她走過
你自己都要加油啊!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽媽發現時已經是 腸癌 三期尾。
做手術, 盡割, 但醫生話已擴散, 有 d 癌細胞痴左係肚皮, 割唔到。 最後, 醫生好好甘同我地講, 唔見議做化療, 因驚我媽咪死於療程。最後, 醫生轉介睇廣華醫院中醫腫瘤科

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

侯爵府

祝伯母早日康復

大宅

引用:我媽媽發現時已經是+腸癌+三期尾。做手術,

原帖由 mickey0721 於 15-07-26 發表
做手術, 盡割, 但醫生話已擴散, 有 d 癌細胞痴左係肚皮, 割唔到。 ...
睇邊位吖

子爵府

2024年龍年勳章

做手術, 盡割, 但醫生話已擴散, 有 d 癌細胞痴左係肚皮, 割唔到。 ...
請問你媽是幾時知道癌細胞在肚皮還是呢?是照C丅見到嗎?是手術前已知道嗎?請問你媽多小歲呢?

子爵府

2024年龍年勳章

請問你們是看那個醫生?我爸70,好想揾多個醫生看看意見。

珍珠宮

引用:我媽咪63歲,2014年10月發現腸癌3期,完成

原帖由 pm1202 於 15-06-06 發表
我媽咪63歲,2014年10月發現腸癌3期,完成手術,再半年化療,CEA 一直微升,但醫生只說繼續做,終於捱完了 ...
只是小小細點,即使轉移都可能好早期,絕對有得醫,最緊要保持心情開朗,聽醫生吩咐,加油呀!祝福伯友!

珍珠宮

引用:老老實實,家中風水如何?是否新居?我上司

原帖由 venusnjoo 於 15-07-07 發表
老老實實,家中風水如何?是否新居?

我上司師傅話呢啲病,風水有影響的。如果有留意吓毒果新聞,有case呀 ...
呢樣野我都信,但自己都唔識,唔計劃到咁多,只好隨緣!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

pm1202 發表於 15-6-6 23:11
我媽咪最大寄託係我16m bb, 好錫好錫佢,日日玩得好開心,好希望媽咪睇住bb大

...
你和你媽咪都要加油,珍惜每個相處時刻,她喜歡做咩食咩都由得佢,去下旅行,開心d,正面d

珍珠宮

wln 發表於 15-7-26 00:48
我爸都是3期,但已即時做了切除手術!現等近化療。你家人是在公立做化療嗎?副作用很多嗎?很擔心

...
在東區醫院做,那裡的護士好好,手術後的化療比想像中易捱,係人比較易攰和無咩胃口!
加油,家人的支持好重要!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wln 的帖子

謝國材

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 pm1202 於 15-06-06 發表我媽

原帖由 redhot 於 15-07-26 發表
只是小小細點,即使轉移都可能好早期,絕對有得醫,最緊要保持心情開朗,聽醫生吩咐,加油呀!祝福伯友!

...
謝謝支持。

原來個post被推了上來。

時隔一段時間,最近 ct scan 的確發現轉移了去肺,小點但分散,不能做手術,建議再化療。

媽咪好堅強,好積極,雖然醫生認為唔會痊癒,希望可以開心舒服過日子,話唔定有奇蹟呢

活在當下,愛得及時

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:pm1202 發表於 15-6-6 23:11 我媽咪

原帖由 bkfans123 於 15-07-26 發表
你和你媽咪都要加油,珍惜每個相處時刻,她喜歡做咩食咩都由得佢,去下旅行,開心d,正面d ...
thx jm!

佢好樂觀積極,現在知道轉移了,也準備再次化療,可能比上次更辛苦,期盼順利

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:我媽媽發現時已經是 腸癌 三期尾。做手術,

請問睇中醫效果好嗎?

祝auntie身體健康

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:去泰山功德會睇睇

原帖由 vickyleehom 於 15-07-10 發表
去泰山功德會睇睇
謝謝分享,早前有去過,感覺不錯

活在當下,愛得及時

首頁
45678...9

尾頁

跳至