懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位jm, 想問下可否用base / bb cream ?
同埋是否不能用美白?

伯爵府

回覆:懷孕期,護膚產品/化妝品

美白驚有水銀所以唔用得,無美白成份既我都照用呀

水晶宮

jcm908 發表於 15-6-7 09:13
同埋是否不能用美白?

睇番成份。孕婦一般最緊要避免維他命A類成份,如retinol, retinyl palmitate,高濃度水楊酸salicylic acid(一般家用護膚品水楊酸濃度通常ok但你想小心啲的話可以唔用,換膚產品就一定唔好)等。太濃精油,香味都最好避免。

化妝品我就只要冇以上成份都照用。

當然有啲人會選擇好小心好多嘢都唔用,咁就睇你有幾緊張。情況就好似有啲人戒口戒到足,有啲人只照西醫戒口一樣。點都好,孕婦真係要做好防曬。如果擔心可以選用物理防曬,即有效成份為zinc oxide或titanium dioxide嗰啲,因為呢種會留喺皮膚表面唔會吸收。

複式洋房

引用:Quote:jcm908+發表於+15-6-7+09:13+各位jm,

原帖由 EstrellaDamm 於 15-06-07 發表
睇番成份。孕婦一般最緊要避免維他命A類成份,如retinol, retinyl palmitate,高濃度水楊酸salicylic acid ...
多謝妳的資料。。。
有沒有用開邊隻牌子?

水晶宮

jcm908 發表於 15-6-7 10:14
多謝妳的資料。。。
有沒有用開邊隻牌子?
我冇話懷孕時轉牌子,因為我唔太緊張,又覺得冇需要浪費。化妝咩牌子都有用。Skincare就比較簡單,用開醫生推薦嘅Physiogel cream保濕同Aquanil洗面(要另外落妝),兩隻都係藥房買簡單嘢。防曬喜歡用Curel。

大宅

回覆:懷孕期,護膚產品-化妝品

某品牌,我之前問左sales用唔用得,兩間舖都話得,點知我查下其中一種成份,竟然係唔適合媽媽同bb! 只係唔想浪費,所以想問清楚,用埋先,但是咁樣俾人呃,好過分!冇責任!

複式洋房

引用:某品牌,我之前問左sales用唔用得,兩間舖

原帖由 xxxyyyzzz 於 15-06-07 發表
某品牌,我之前問左sales用唔用得,兩間舖都話得,點知我查下其中一種成份,竟然係唔適合媽媽同bb! 只係唔 ...
咁過份
會不會用D 係無添加/有機成分個D 品牌會好D

大宅

回覆:jcm908 的帖子

我都唔知邊隻好...其實我唔係太緊張的,但只求心安,所以都信左sales繼續用,只是咁岩有catalogs在手,又有成分表,咪求其check下囉,點知...我下星期約左皮膚科醫生,會順便請教下...

複式洋房

引用:我都唔知邊隻好...其實我唔係太緊張的,但

原帖由 xxxyyyzzz 於 15-06-07 發表
我都唔知邊隻好...其實我唔係太緊張的,但只求心安,所以都信左sales繼續用,只是咁岩有catalogs在手,又有 ...
我同你一樣,都係想安心D。

如果有醫生意見就仲安心

公爵府

引用:各位jm, 想問下可否用base / bb cream

原帖由 jcm908 於 15-06-07 發表
同埋是否不能用美白?
美白既唔可以用…其它普通滋潤既BB油就可以搽下

大宅

回覆:EstrellaDamm 的帖子

請問防曬要落妝嗎?如要,你用哪個牌子?謝謝~

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

我咩都冇塗

水晶宮

xxxyyyzzz 發表於 15-6-7 22:20
請問防曬要落妝嗎?如要,你用哪個牌子?謝謝~
最好落妝。我用開MAC cleansing oil,之前懷孕時一直有用。Again, 我唔太講究,因為落妝產品唔會留喺面,個人覺得唔駛太緊張。落完我用Aquanil洗一次, 再喺微濕面搽Physiogel保濕。

水晶宮

xxxyyyzzz 發表於 15-6-7 10:59
某品牌,我之前問左sales用唔用得,兩間舖都話得,點知我查下其中一種成份,竟然係唔適合媽媽同bb! 只係唔 ...
其實有時sales根本冇足夠知識答你某種成份適合孕婦與否。如有疑問,永遠都係最好自己搵成份表睇,有需要的話問埋醫生。

大宅

有機無限內有條日本line有孕婦岩用的base, 不過都唔平,唔使用卸妝產品,用返普通洗面奶清洗就得。

大宅

回覆:wk4335 的帖子

http://beyorgbeauty.com/tc/banner1.php
係呢個,調色粉我都有用,幾好。好自然

別墅

我都係用organic 入面既化妝品同護膚品~

伯爵府

引用:我都係用organic 入面既化妝品同護膚品~

原帖由 Beyondmama 於 15-06-08 發表
我都係用organic 入面既化妝品同護膚品~
請問你用邊隻防曬?係邊度買?tks

Ruph出世啦,2010

別墅

回覆:may273815238 的帖子

因為我會化妝,所以會用有防曬既化妝品,用緊beyond organic 日本line make up, 有d油,但算係咁

伯爵府

引用:因為我會化妝,所以會用有防曬既化妝品,用

原帖由 Beyondmama 於 15-06-08 發表
因為我會化妝,所以會用有防曬既化妝品,用緊beyond organic 日本line make up, 有d油,但算係咁

...
tks

Ruph出世啦,2010

首頁

尾頁

跳至