懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

回覆 cici527 的帖子

我有個喺外國出世既朋友真係話佢阿媽以前係喺雪櫃拎啲人奶出嚟就咁俾佢飲,我聽完都打左個"突",不過佢冇講果陣佢幾大係咪初生。不過你個陪月咁做根本似"抵賴"多啲,我諗一般人都好少會俾凍奶bb(仲要係初生!)
自己懶俾人發現仲要死撐!冇得唔炒啦!

大宅

引用:出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。本身諗

原帖由 cici527 於 15-06-07 發表
出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。
本身諗住無人幫手,都要忍下佢。
但今日佢居然冇整返熱啲人奶就餵BB, ...
佢講得冇錯
我女頭2個月都系飲凍奶,有次坐熱左俾佢飲,佢覺得好飲過凍,從此番唔到轉頭......
外國好多人都系直接飲凍奶,bb唔會有問題...
問題系佢未問過你就咁做你嬲姐

大宅

引用:Quote:原帖由+cici527+於+15-06-07+發表出

原帖由 MrsGemmaR 於 15-06-08 發表
佢講得冇錯
我女頭2個月都系飲凍奶,有次坐熱左俾佢飲,佢覺得好飲過凍,從此番唔到轉頭......
外 ...
我妹夫係德國人,佢都話要At least room temperature。全個地球咁多人,各處鄉村各處例,我唔否定有人鐘意比BB飲凍奶。但呢度係香港,陪月嚟陪我坐月,唔係同我講鬼佬果套呀嘛?咁我炒佢都岩啦,鬼佬邊使坐月。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

大宅

回覆:岩岩炒咗個陪月,而家好無奈

如果係跟鬼佬嗰套,咁就唔請陪月啦,個陪月都痴根架

男爵府

我的育兒心得勳章

點會全部飲凍奶呀,難道暖奶器淨係賣俾香港咩?

子爵府

short short 地既, 外國冇陪月啦, 佢自己用外國黎比勁好笑囉

複式洋房

你點解唔埋身餵?你想多D奶量,要給BB吮多D或泵密D,另外還可飲多些上奶魚湯。

大宅

引用:你點解唔埋身餵?你想多D奶量,要給BB吮多D

原帖由 敏姨 於 15-06-09 發表
你點解唔埋身餵?你想多D奶量,要給BB吮多D或泵密D,另外還可飲多些上奶魚湯。 ...
係個陪月要我用泵嘅,咁泵出口水

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

複式洋房

你有沒有在健康院或醫院學埋身餵奶,如可以就試下。
要領一︰自己的姿勢要很舒服並放鬆,多利用枕頭、靠墊、椅子把手腳凳等,使肌肉放鬆不費力。
要領二︰要讓嬰兒靠近你,面對著你的乳房、臉、胸部在同一平面上,鼻子及上唇正對著乳頭,不需扭轉、彎曲或伸展他的頭。
要領三︰等到嬰兒嘴張得很大時,再將嬰兒貼近乳房,而不是移動你的乳房去靠近他。嬰兒出生頭一個月時不僅要托著嬰兒的頭和肩膀,也要托著他的臀部。

餵哺前要先洗手,可熱敷或按摩乳房(不要超過三到五分鐘,避免敷及乳頭和乳暈),舒緩痛楚及幫助出奶,然後用乾淨溫開水清潔棉清潔乳頭清潔乳頭。餵哺後要排空乳汁。
在嬰兒吸完奶後再擠一些奶水出來,均勻塗抹在乳頭上自然乾燥,清洗乳房以輕輕擦拭清洗方式,不要使用梘液或以毛巾用力擦,過度清洗會除掉皮膚上自然的油,容易造成疼痛。

大宅

引用:出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。本身諗

原帖由 cici527 於 15-06-07 發表
出院唔夠一個星期,個陪月問題多多。
本身諗住無人幫手,都要忍下佢。
但今日佢居然冇整返熱啲人奶就餵BB, ...
你有子宮肌瘤,唔好食補血的補藥,奶奶同媽咪有冇經驗?叫佢地幫下手先。如果唔知點補去揾個中醫睇下,佢地一定比陪月更加識調理。依家啲陪月質素真係好參次。。。

大宅

回覆 cantbelieve 的帖子

要睇下係邊到外國wor..人地外國人十幾度都著夏天衫啦,...

大宅

加油呀!如果可以,試下埋身餵啦,出奶會好D,而且D奶包保暖笠笠,更可促進親子關係。可否叫媽咪/99幫下手。
我2個兒子均全人奶埋身,大仔食到1歲半,有左細仔先介人奶。

男爵府

發覺陪月真係一份好工,做得好,會有內部轉介,唔怕無人請,分分鐘個個出高價爭住請~

做得唔好都唔緊要,起駛返左幾多日工都會有人工收,而且好多時D JM又唔開名,所以佢地一個華麗轉身搵另一家人又行騙過~

複式洋房

我個人好喜歡陪月呢份工作,它可以比到我好大滿足感同使命,我也有兩個仔,猶記得佢地出世既時候那種徬徨無助,深深體會明白新媽咪的感受,媽咪生完BB,自己都好需要人照顧同休息,她們還要不分日夜去照顧剛出世的BB,奉勸那些魚目混珠不交心的陪月行家,你們都是媽咪,也有孩子,唔好單從金錢出發,交個心出來,唔好禍及新媽咪同BB....

如有得罪,在此致歉!

別墅

回覆 敏姨 的帖子

講得好啱呀!

大宅

初生飲凍奶@@......

我陪月都完左有空檔,有需要可以比CONTACT你...

複式洋房

你住邊區?如有需要可以介紹陪月比你,真的要可pm我啦。take care ar

別墅

引用:回覆+cici527+的帖子我有個喺外國出世既朋

原帖由 cantbelieve 於 15-06-08 發表

我有個喺外國出世既朋友真係話佢阿媽以前係喺雪櫃拎啲人奶出嚟就咁俾佢飲,我聽完都 ...
睇多啲書,其實係真係飲得凍奶架。。

大宅

健康院本書仔真係寫住,冷凍母乳可直接飲用,因為加熱會破壞營養。

首頁

尾頁

跳至