自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:szeyee1999 的帖子

10歲唔細啦,唔放心咪唔好去囉,個仔哭就怪學校

翡翠宮

2018復活節勳章

去大陸真係唔放心

珍珠宮

回覆 szeyee1999 的帖子

我女小學時, 學校都有搞去深圳或東莞的小學交流3日2夜, 跟老師去, 又有家長義工隊, 又有好多同學參加, 我女好開心, 又有美好回憶~ 近近地同埋平嘛~~

但之後又搞去北京, 成5仟一個人, 我就冇比佢去啦, 負擔太重了~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 szeyee1999 於 15-06-08 發表

原帖由 redhot 於 15-06-09 發表
同意!讀書就讀書啦,搞咁多野!我朋友個仔某男校,舊年六年級去台灣,成班仔玩到痴晒都算,比人打荷包又有 ...
咁係間學校d仔既問題多d喎,我女學校年年都有出外,個個都好乖好聽話…

子爵府

引用:有咩好唔放心?10歲已經好大個喇

原帖由 家文 於 15-06-08 發表
有咩好唔放心?10歲已經好大個喇
我諗樓主係擔心“大陸”,個到唔見左人1d都唔奇,比著係我其他地方都可以考慮,大6一定NO WAY!!!!!!!!!

幾時先上到車.....

公爵府

回覆:好憎學校搞咩交流,遊學。

足球交流返大陸……有乜好交???!

珍珠宮

引用:俗话讲:读万卷书,不如走万里路,游学也是

原帖由 bull2015 於 15-06-08 發表
俗话讲:读万卷书,不如走万里路,游学也是一种形式,多出外走走,多接触外面的世界,开阔视野,头脑更灵活 ...
認同

水晶宮

亞仔學校每年去黃埔軍校,過夜添,冇得唔去,除非健康原因⋯

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

B6医療又差,去D医療設備好地方有保障,我一定唔會比我仔去

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

堅持唔比去大陸

翡翠宮

其實,做父母唔放心可以理解,同埋家長絕對可以選擇比or唔比自己小朋友去,但就唔應該將責任歸咎於學校,更加唔應該話憎學校搞呢類活,因為問題不在於學校,你唔鍾意姐可能其他家長鍾意,無理由你自己唔想比個仔去就要學校唔好搞,令其他小朋友都無得去~

bull2015    發表於 15-6-9 13:22

子爵府

引用:足球交流返大陸……有乜好交???!

原帖由 麻煩貓 於 15-06-09 發表
足球交流返大陸……有乜好交???!
咪係,大6足球好叻咩

子爵府

學校又無迫人去, 你可以選擇唔俾, 喊係你仔自己問題, 唔係學校問題

伯爵府

我亞女小學五年級都去內地(廣東河源交流),其實我都唔放心,但見佢好想去,唯有千叮萬囑佢要小心,唔好四圍走,跟住老師,現在上到中學(今年中一),佢學校去南京交流,都比佢去,都係個句,要小心,唔好四圍走。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

唔放心可唔可以唔去?
Praise the Lord!  

禁止訪問

引用:今次去深圳某小學,足球交流。我仔十歲,講

子爵府

引用:今次去深圳某小學,足球交流。我仔十歲,講

原帖由 szeyee1999 於 15-06-08 發表
今次去深圳某小學,足球交流。我仔十歲,講真我好唔放心,唔俾佢去就喊到咩咁。點解學校要去大陸,香港其他 ...
我都唔會比住

伯爵府

BK Milk勳章

引用:我都吾放心,其實去3日2夜D camp一樣可以訓

原帖由 lambing 於 15-06-08 發表
我都吾放心,其實去3日2夜D camp一樣可以訓練獨立,係香港安心得多!
去咁遠,有乜意外後悔一世。

子爵府

引用:係呀!有咩事,邊個陪返個仔比我?大陸真係

原帖由 szeyee1999 於 15-06-08 發表
係呀!有咩事,邊個陪返個仔比我?大陸真係唔得。
咪係,

公爵府

有時小朋友跟同學仔出去,同家長同佢出去係唔同架.
我女跟學校去climbing,去溜冰完全冇問題.
但我同佢去,佢就好hea.

首頁
23456...7

尾頁

跳至