自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:憎咪唔好去,自己個仔喊又怪學校?唔通因為

原帖由 oooasis 於 15-06-08 發表
憎咪唔好去,自己個仔喊又怪學校?
唔通因為你個仔唔去要大家都無得去咩!

...
同意!

男爵府

大陸團我都無咩信心,但星加坡我就安心啊。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 晉賢囝囝 於 15-06-08 發表如

原帖由 Jomancc 於 15-06-09 發表
講真,有D家長連回鄉證都冇,只係睇電視報紙話大陸點差點差,其實佢自己都冇見過大陸點樣,就覺得一定係咁 ...
咪係囉

男爵府

引用:Quote:原帖由+szeyee1999+於+15-06-08+發表

原帖由 berry?????? 於 15-06-08 發表
返大陸我都唔會放心加唔俾去,有咩意外我會怪自己一世
Agree, 十歳冇必要去深圳。

berry??????    發表於 15-6-9 16:17

伯爵府

畀面勳章

回覆:好憎學校搞咩交流,遊學。

十歲返大陸交流我唔會比個仔去,但學校攪我唔會有意見

男爵府

而家價值觀好不同了……

10歲,我認真覺得仲未懂事,雖有老師同行,我絕覺得冇這需要,要放眼看遠,似乎這年紀我好簡單先讀好書,去多幾次圖書館博物館都增進不少,學獨立?系屋企姐姐放假已經大把機會學獨立,唔系交遊團冇意思,我自己都想小朋友試下去,但現今香港教育行得太快,小朋友基本野都未學好,一團糟。

水晶宮

回覆:chairhair 的帖子

其實我都覺得小學太細、出外語言又唔同、搵人求救都難d,老師點睇咁多個。咁啱講起韓國條沈船、佢地咁大個啦、遇事時根本唔識處理。小朋友有朋輩壓力、人人去自己無得去實扭、要學野香港都學到、好奇怪囉、有時又當佢地大人、有時又當佢地bb

公爵府

引用:小學我都唔贊成所以我都唔比好彩阿仔都無話

原帖由 annlee 於 15-06-08 發表
小學我都唔贊成所以我都唔比好彩阿仔都無話去,我諗中學先放心

水晶宮

引用:今次去深圳某小學,足球交流。我仔十歲,講

原帖由 szeyee1999 於 15-06-08 發表
今次去深圳某小學,足球交流。我仔十歲,講真我好唔放心,唔俾佢去就喊到咩咁。點解學校要去大陸,香港其他 ...
返大陸十萬個唔放心

水晶宮

你估學校老師又好想去咩?

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

引用:Quote:原帖由 晉賢囝囝 於 15-06-08 發表如

原帖由 Jomancc 於 15-06-09 發表
講真,有D家長連回鄉證都冇,只係睇電視報紙話大陸點差點差,其實佢自己都冇見過大陸點樣,就覺得一定係咁 ...
呢度系以無回鄉証為榮架嘛

大宅

回覆 szeyee1999 的帖子

我地二年級暑假(最細各個)就獨自跟婦協去大陸軍團,我雖擔心但覺幾好始終有放心擔心的一日.
到學校四年級更加放心俾佢跟學校遊學去英國.我覺凡事兩睇,主要睇自已點睇,但遊學團係好的,因為真的增加小朋友的獨立及見識.

男爵府

唔想去可以唔去

「唔俾佢去就喊到咩咁」-呢個係屋企管教問題,關學校咩事?

禁止訪問

引用:唔想去可以唔去「唔俾佢去就喊到咩咁」-呢

子爵府

港孩是這樣煉成的

子爵府

我一向反對在中三以前搞什麼遊學,除非有特殊目的,如去山區體驗,伕貧之類。除了益了那些搞手公司,不知有什麼得著。小朋友其實一班人便開心,不一定要浪費大畢費用去外國。

男爵府

我記得我當年高小去Beijing, 個時係冬天我地仲要搭火車(36hrs), 係真係同平日旅行好唔同 e.g.去旅行會搭火車? 家長擔心係正常的但只能說係唔錯的經歷,不過確實中學去較好btw我中二都有去中山軍訓, D野講足gum多年都唔悶, 因為係一班人一起努力一起受罰

首頁

尾頁

跳至