母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我用開avent同spectra 9+,諗住長做泵媽,所以再同朋友買一部freestyle,一直forum對freestyle全讚,我諗freestyle算係the best pump from comments,但真係買左黎試,發現泵好慢,震多過吸,相比,avent同9+(medela parts)好力好多,有無人咁覺得?!

別墅

回覆:nn1984 的帖子

係呀。好似無咩力咁
反而medela maxi swing重好用

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有無人覺得freestyle唔好用?

我覺,開頭人哋俾我,我仲以為因為套parts老化所以吸力麻麻,後嚟買過套新都無咩分別,反而之後買Spectra 9+,所以我而家只用S2+同9+,freestyle當後備

大宅

我部都唔知邊到出問題,全新買返嚟,開頭吸得好好,吸得快同多,但阿女滿月時,已經覺得個吸力唔同咗,搵返賣機果個人,佢就係話個 parts 有機會老化,咁我就買過個 parts 嚟試,頭頭既吸力又返番嚟,到阿女第二個月時,問題又再次發生,如是者我又換個 parts,今次諗住可能塊較膜老化,淨係換塊軟膜,點知唔得,然後又整個 parts 買返嚟,我買 parts 都買咗成千蚊,我係咪應該直接換過部 9+ 好呢 部 freestyle 既壽命只有一個月,頭果個月真係好正,但…可惜太短時間了!

ps: 我個女而家都未夠三個月

洋房

本人用開medela freestyle, 勁好用, 而家囝囝停人奶啦!有意轉讓, 有興趣嘅媽咪請pm 我。

男爵府

我用過Swing, Unimom, 優合同Freestyle, 我覺得Freestyle 最好用,就係喜歡佢每一下泵都有微震,會幫我引到好多奶陣刺激造奶
我用優合感覺就只係抽乾入面嘅奶,無乜點引到奶陣

男爵府

我係 5 年前生大仔前從美國網購 freestyle 番黎 , 用到宜家細囡五個月都用緊. 期間又借過俾人用. 唔覺得老化喎 .

不過要留意 , 拆洗個透明膠蓋要小心 , 大力拆好易裂 , 裂左就有空位俾空氣入 , 吸力就大減 , 等於你條 tube 未插實一樣.

另外 , 我五年前買機時 , 跟機係配軟喇叭的 , 我果陣再自己加埋 avent 花瓣 , 舒服又 effective. 可惜宜家唔再出軟 , 只有硬喇叭 , 我在 yahoo 拍賣上買了美國牌子的斜角喇叭 , 佢話可 fit freestyle , 同有用家話覺得泵得多奶左.

我用時 , 就真係有奶陣. 上胎完全唔知咩叫奶陣 . 今胎就知. 我囡早產住院六星期的日子 , 我全泵 , 雙泵邊泵邊上網 , 半小時 , 可以有兩至三次奶陣.

每次奶陣都可以至少每邊多 10 ml 架 , 好可觀的.

我今胎在屯院有幸試下傳說中好勁的 symthony , 用完我覺得屋企部 freestyle 完全做到佢做的. 並且仲細部又平好多添.

伯爵府

引用:+本帖最後由+小Sin子+於+15-6-10+15:19+編

原帖由 小Sin子 於 15-06-10 發表

我係 5 年前生大仔前從美國網購 freestyle 番黎 , 用到宜家 ...
我都想換斜角啦吧呀!可以比多d資料我嗎?

男爵府

引用:+本帖最後由+小Sin子+於+15-6-10+15:19+編

原帖由 小Sin子 於 15-06-10 發表

我係 5 年前生大仔前從美國網購 freestyle 番黎 , 用到宜家 ...
無錯,能引到奶陣好緊要

別墅

回覆:小Sin子 的帖子

我一直都用緊freestyle, 唔識分點為什麼之好唔好,請問點為之奶陣?

別墅

回覆:prettyhousewife 的帖子

我一直都用緊freestyle, 唔識分點為什麼之好唔好,請問點為之奶陣?

禁止訪問

回覆:nn1984 的帖子

公爵府

引用:Quote:原帖由 小Sin子 於 15-06-10 發表本

原帖由 Locherry1215 於 15-06-10 發表
我都係用斜角,好用,我喺yahoo買!一對150,貴過medela

大宅

引用:Quote:原帖由+Locherry1215+於+15-06-10+發

原帖由 feifei_baby 於 15-06-12 發表
我都係用斜角,好用,我喺yahoo買!一對150,貴過medela
斜角喇叭好用

子爵府

hashtag影視迷勳章

我有avent & freestyle...用avent泵得多奶好多,freestyle好似冇乜力咁

別墅

請問 freestyle 係香港邊樹買到正貨, 價錢幾多, 唔該哂

男爵府

Locherry1215 發表於 15-6-10 15:54

yahoo 拍賣 , search 斜角喇叭.

百幾蚊一對 , 貴過買 medela 喇叭架.

男爵府

rachelgrassx2 發表於 15-6-11 18:54

我第一胎時用 freestyle 都冇奶陣 , 今胎可能因為配合用斜角喇叭 , 就有奶陣.

奶陣出現前 , 你會感覺到乳頭被電擊咁 , 跟住奶陣出現 , 兩邊乳頭會噴奶. 維持 1 分鐘左右. 一次奶陣出奶都有成 10-20 ml 架 , 好襟計 ~! 我囡早產留院期間 , 我全泵 , 每次泵 30 分鐘 , 期間可以有 2-3 次奶陣的.

btw , 我怕痛 , 全程用 stimulate mode 的.

大宅

引用:Quote:rachelgrassx2 發表於 15-6-11 18:54

原帖由 小Sin子 於 15-06-17 發表
我第一胎時用 freestyle 都冇奶陣 , 今胎可能因為配合用斜角喇叭 , 就有奶陣.

奶陣出現前 , 你會感覺到乳 ...
點set 全程用呢個mode?

伯爵府

引用:Quote:Locherry1215+發表於+15-6-10+15:54+

原帖由 小Sin子 於 15-06-17 發表
yahoo 拍賣 , search 斜角喇叭.

百幾蚊一對 , 貴過買 medela 喇叭架.
搵到。$150/對

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊