家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

如题

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Candy1990 發表於 15-6-10 12:35
如题
其實唔應該睇幾耐, 係應該睇甲醛濃度, 點先叫安全...一般搵公司整, 佢地會有儀器度濃度, 我間公司之前都有搵對付甲醛的公司做過, 佢地都有度濃度

別墅

引用:Quote:Candy1990+發表於+15-6-10+12:35+如

原帖由 happyhk 於 15-06-10 發表
其實唔應該睇幾耐, 係應該睇甲醛濃度, 點先叫安全...一般搵公司整, 佢地會有儀器度濃度, 我間公司之前都有 ...
哦,真的嗎?有無依d公司好介紹

禁止訪問

回覆:Candy1990 的帖子

大宅

回覆:求救,本人懷孕28周,要搬新屋,但D甲醛分解嘰耐我先可以入住

最專業一間有醫院管理局臨床認證。

大宅

回覆:bubecheung 的帖子

可否pm搵邊間?用

大宅

引用:樓上無錯,如果要voc自然揮發分解,是超過

原帖由 bubecheung 於 15-08-22 發表
樓上無錯,如果要voc自然揮發分解,是超過十年的。一定要用專業儀器量度的,根據環保署的iaq資源中心建議, ...
因我找過,唔知點比較

禁止訪問

回覆:麥芬妮 的帖子

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己買測試盒量, 平過光觸媒, 光觸媒本身係二氧化鈦, 都係有毒

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 rosmama 的帖子

2氧化鈦係牙膏其中一個成分, 就係因為佢先會白色.
噴完係有少少鞋, 所以我叫師傅噴多啲係天花同牆, 少啲係櫃面

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dordorothy 發表於 15-9-5 02:00

2氧化鈦係牙膏其中一個成分, 就係因為佢先會白色.

二氧化鈦
http://www.ccohs.ca/oshanswers/chemicals/chem_profiles/titanium_dioxide.html

• Carcinogenicity: Possible carcinogen. May cause cancer based on animal information. Has been associated with: lung cancer.

International Agency for Research on Cancer (IARC): Group 2B - Possibly carcinogenic to humans.
American Conference for Governmental Industrial Hygienists (ACGIH): A4 - Not classifiable as a human carcinogen.*Under review by ACGIH.

大宅

即係唔好噴會好些?

大宅

我都找找, 搵到呢啲資料c6話, 即係要每日吸入24000mg粉劑 [(500mlx10bpmx60minx8hr/1000)x10mg]入個肺度先有機會有問題.
所以話噴光觸媒會唔會太過擔心呢?啲光觸媒喺牆面又唔會入個肺度.

相反甲醛係公認致癌物質, 我認為有小朋友嘅媽媽一定明點解我會咁重視.

What is the American Conference of Governmental Industrial Hygienists (ACGIH®) recommended exposure limit for titanium dioxide? ACGIH® TLV® - TWA: 10 mg/m3 A4
Exposure Guideline Comments: TLV® = Threshold Limit Value. TWA = Time-Weighted Average. A4 = Not classifiable as a human carcinogen.

子爵府

dordorothy 發表於 15-9-6 02:49

我都找找, 搵到呢啲資料c6話, 即係要每日吸入24000mg粉劑 [(500mlx10bpmx60minx8hr/1 ...

最主要係唔好係粉狀, 吸入

禁止訪問

回覆:Candy1990 的帖子

大宅

引用:最專業一間有醫院管理局臨床認證。 +

原帖由 pheobewong 於 15-08-23 發表
最專業一間有醫院管理局臨床認證。
請問係邊一間?可否pm我

複式洋房

喱啲大約幾錢KA?

大宅

回覆:pheobewong 的帖子

Can pm details?

首頁

尾頁

跳至