自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

seaheart88 發表於 15-6-12 00:27
回覆 麵包超人^o^ 的帖子

我覺得每人都有需要的時候 , 唔係大肚 or 老弱才能坐的 .... 我曾有諗過現在搭 ...
而家搞到唔敢坐

大宅

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

真係⋯⋯⋯
我雖然都係大肚婆 但我唔會期望人地一定要讓我
有時我只係搭幾個站 車箱又唔迫 真係企下仲好啦
雖然有B 但唔係連幾分鐘都企唔到

當然每次有人主動讓座比我 我都會好感激 但無都唔會好失落 因為人人票價一樣架麻

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:seaheart88 發表於 15-6-12 00:27 回

原帖由 peonica 於 15-06-12 發表
而家搞到唔敢坐
我朋友試過玩住手機,見有位就坐,其實我朋友好夜放工都好攰,咁佢坐低無耐,有個大肚婆同佢老公企佢前面,初時都無為意,跟住佢二公婆可能見無人讓位就開始做戲單單打打咁話無人讓位之類,跟住我朋友聽到即企起身讓坐,點知佢地唔該一句都無wo, 真係唔知乜人黎,講真大家都有比錢搭車,大肚真係大哂?

selinako^^    發表於 15-6-12 15:43
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:seaheart88 發表於 15-6-12 00:27 回

原帖由 peonica 於 15-06-12 發表
而家搞到唔敢坐
我大肚果時都唔會要求別人讓坐,講真我都好明白放工好攰都想坐下玩手機relax。

任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

侯爵府

咩住BB個係男人,總好力過女人

ivory0915    發表於 15-6-12 09:30

男爵府

回覆 yukitsoi 的帖子

大家都有需要。想讓咪讓,唔想讓咪唔讓。樓主甘大個人,唔想讓座,但又怕別人眼光和睇法。甘某程度上佢都覺得自己要讓座啦。樓主覺得自己冇錯又做咩要介意別人眼光啫。比我我會讓,但唔係讓俾個男人,係當讓俾BB座。我由元朗站上巴士,去觀塘,一上車有位坐,巴士第二個站,有女人抱住bb上車,冇一個人肯讓座,我立刻讓俾個女人和bb坐,我著住高踭鞋,企到去黃大仙,先有位坐。好累但冇後悔,幫到人,我好開心。如果人人都唔願意犧牲少少••••元朗巴士出觀塘,車費唔平,出橋行山路,9曲13彎,我內心都有掙扎,個女人冇望我架,幫人係自願架嘛!想幫咪幫,唔想幫咪算。我只係呢個意思。

珍珠宮

當你有需要就要坐,暈抵咗無人可憐你,人地點諗你控制唔到,放鬆啲。

男爵府

讓座絕對係一種美德!
可是現在的人..
將"讓座"變成一種"老奉""批判"..
樓主的CASE...
你沒有錯...真係有需要..
反觀那對夫婦...
無人讓坐就用不友善目光盯著人...
其實好無品!!!
佢又怎能判斷被他們盯著的人是沒有需要呢???

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

話唔定唔係話你呢,
位係比人坐唔係比人讓,
需要就坐啦~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

伯爵府

天氣熱,好多人病,一星期內見到一個女仔一停車就嘔,一個係商塲暈咗,自己有需要都要坐,唔係暈咗又係麻煩到人

男爵府

畀面勳章 親子王國15週年勳章

樓主唔需要理呢d人,口up up做咩ja,需要就出聲,而且大家都有比錢搭車,唔通你餓到趴響地下都讓位咩,唔洗hard feeling,問心無愧就得

男爵府

我自己大肚時,
如果無可避免要搭地鐵,
萬一無晒位...
我會自己企埋一邊,
儘量唔會企正響人地前面,
因唔想別人誤會我好想佢讓座俾我,
唔想給人BAD FEELING..
因我判斷唔到坐響度既是否也有需要...

如果那天我陀住大肚但又不適,
就直頭唔會揀坐地鐵啦~~~
唔想累到別人~~~

男爵府

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

我認同部份揹住細佬或大肚嘅女士有老憑要人讓位嘅態度。
讓位係俾有須要嘅人,的確睇落佢吔好有須要,不過唔代表其他人冇,你有須要你唔讓,冇錯喎。

男爵府

回覆:carmen0807 的帖子

你講得啱,有次讓比個大肚婆,我係先望住佢,之後講比你坐丫,佢係無任何回應該就咁就坐左落去,我唔係望你千多謝萬唔該,只要你點下頭,或者微笑一下都好呀,好似老馮咁。

selinako^^    發表於 15-6-12 15:45

大宅

不過其實⋯人地兩公婆係咪真係講緊樓主呢? 如果唔係,無端端俾人係網上講都幾慘

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

比我唔會理咁多,自己都累時仲邊有能力讓座比人,而且成架車咁多位,唔一定要你讓啫,其他人唔讓咪又係咁,樓主唔好理別人眼光係點,最緊要量力而為,無必要為呢d事唔開心。

而家d人覺得唔讓座就係罪咁

greenpea    發表於 15-6-12 09:17

伯爵府

你俾左車費就有權坐, 你自己是累就吾好理咁多。

複式洋房

你真係有需要嘛,唔好咁上心,把口喺人到,由得佢口up up

大宅

備用吧 預左比人批鬥 樓主我撐你

selinako^^    發表於 15-6-12 15:48
cyan928    發表於 15-6-12 13:55
ivory0915    發表於 15-6-12 09:32
greenpea    發表於 15-6-12 09:18
lovelovesing    發表於 15-6-12 02:08

男爵府

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
唔需要唔開心

首頁
12345...9

尾頁

跳至