自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
有時我覺得,佢哋係搵D比較善良嘅人嚟蝦

男爵府

引用:你講得啱,有次讓比個大肚婆,我係先望住佢

原帖由 比比 於 15-06-12 發表
你講得啱,有次讓比個大肚婆,我係先望住佢,之後講比你坐丫,佢係無任何回應該就咁就坐左落去,我唔係望你 ...
而家d人係咁

翡翠宮

係鼓勵讓坐給有需要人士,唔係老馮讓坐,所以我自己都覺得累,我係唔會讓坐的!

男爵府

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

放鬆d啦樓主……

複式洋房

唔使唔開心你唔係有心唔讓座,你自己本身都累,想坐下又何罪之有呢?

侯爵府

我揸車見到傷殘位係唔會泊。我認我怕罰款。所以唔該關愛座好似傷殘位咁。普通人坐左要罰款。即刻冇晒普通法佔用。原則就係原則。關愛座係俾logo 顯示的人坐。個個都話自己有需要。關愛座如同虛設

珍珠宮

環保接龍勳章

普通人都有需要坐架,樓主我撐你。

大家好,我是子悠~~

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我揸車見到傷殘位係唔會泊。我認我怕罰款。

原帖由 homommy 於 15-06-12 發表
我揸車見到傷殘位係唔會泊。我認我怕罰款。所以唔該關愛座好似傷殘位咁。普通人坐左要罰款。即刻冇晒普通法 ...
不過而家個勢係,坐普通位都比人影相公審呢

大家好,我是子悠~~

侯爵府

我試過夜晚十二點幾收工坐巴士返屋企,有位坐,太攰瞓著埋。過左好多個站,忽然有個女仔好惡大聲咁鬧話點解無人讓座俾阿婆,個下係嘈醒左,重覺得好嬲,想坐咪出聲講,請人讓座,唔係大大聲鬧人啦。

8-)

男爵府

我唔覺得你有錯呀!
點解一定要讓座?點解要搞到有位都無人夠膽坐?
又唔係老馮要讓人嘅!唔好 hard feeling 啦

男爵府

別上心,早點休息啦都過左去

我都試過讓坐俾年紀大嘅人,但大多耍手拎頭話唔洗。

男爵府

鬼咩,而家連政府啲廣告都賣埋請讓坐於有需要人士,好似唔讓坐就一定有錯咁,又俾人公審,都唔知乜嘢世界

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 畀面勳章 15週年勳章

引用:回覆 yukitsoi 的帖子大家都有需要。想讓咪

原帖由 Carriewongcherr 於 15-06-12 發表
回覆 yukitsoi 的帖子

大家都有需要。想讓咪讓,唔想讓咪唔讓。樓主甘大個人,唔想讓座,但又怕別人眼光和 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

理鬼得佢..我搭車JAR..又唔係"專業讓座員"...噤鍾意坐就叫佢搭的士啦

ivory0915    發表於 15-6-12 09:36
greenpea    發表於 15-6-12 09:20

侯爵府

我不嬲背住bb都係行去有得挨既地方企,最緊要安全,從來冇諗過要人讓座,大肚時都一樣

不過最近(讓座)好似變成必需品咁
有時唔一定背住bb or 大肚先需要座位既
希望嗰d自以為必需既人都自我檢討下啦

珍珠宮

我今日搭火車,人好多,我亦睇住手機,突然朝個女仔走來問我可否讓座,我望一望佢,就立即彈起身話當然可以, 跟手先見到佢叫啊婆坐。 佢仲千唔該萬唔該。

如果想坐,好似呢個女仔咁出聲,我好欣賞!唔係老弱傷殘大肚先有坐嘅需要,亦無任何一人有責任時刻留意人有無野要幫,想幫就幫,唔幫亦唔係罪!

selinako^^    發表於 15-6-12 15:50

大宅

其實搭車又唔洗咁大壓力既!
我自己大肚時都無諗住要人讓坐,
如果真係唔舒服先會開聲救助,
問心無愧咪得囉!

大宅

我反而覺得個男人好老奉,甘望人有啲無禮貌

greenpea    發表於 15-6-12 09:22

男爵府

讓座係美德
但依家d人將唔讓座就公審又剩 真係好痴線
自問我都做過大肚婆 我真係唔會要人地讓
亦天生腰有事又坐骨神經痛 咪又係甘企

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:有時讓左d人仲嘴妙妙唔該都冇句仲激氣

原帖由 chercher68 於 15-06-12 發表
有時讓左d人仲嘴妙妙唔該都冇句仲激氣

首頁
12345...9

尾頁

跳至