自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

其實90%既情況下我都會讓坐
但例如M第一日, 肚痛到死就快暈低, 點讓呢
所以我明白樓主你的.

伯爵府

其實我真係唔係好明而家D人好似樣樣老馮咁, 大肚/抱BB... 撘公共交通工具預咗要企唔一定有位坐, 我自己整親腳有事都唔會EXPECT人地會讓坐, 人人都係比咗咁多錢搭車, 點解一定要讓呢? 如果一定要有位坐, 自己揸車/搭小巴/的士

子爵府

畀面勳章

其實有D病痛/唔舒服
唔一定表面見到..
所以有時做人好無奈...
但現實就係咁...

侯爵府

大廚勳章

引用:有時讓左d人仲嘴妙妙唔該都冇句仲激氣

原帖由 chercher68 於 15-06-12 發表
有時讓左d人仲嘴妙妙唔該都冇句仲激氣
最憎無禮貌的人。好似欠佢咁。
攪到惡性循環唔想讓座。歸咎於無禮貌

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

引用:我知我講呢個topic可能會俾人插..但我只係

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發表
我知我講呢個topic可能會俾人插..
但我只係好想呻下,
因為果一刻既感覺真係好難受><
吾好上心,有朋友試過以為自己只係攰都自願性讓坐(就係你個情況,成個人企係佢面前)點知讓完無耐地鐵又焗,成個人i住個板扇左落去。

翡翠宮

2018復活節勳章

明白你當時心情, 其實又唔係得一個坐位, 其他人都可以讓啫, 你唔好唔開心, 下次有咁ge情況, 可能要扮病, 重要病到出聲比人知先得

侯爵府

大廚勳章

引用:我撐你喎, 咁你真係有需要坐而唔係刻意唔讓

原帖由 bonnieonlyone 於 15-06-12 發表
我撐你喎, 咁你真係有需要坐而唔係刻意唔讓丫!

我試過坐低左掛住玩電話見唔到我眼前既大肚婆, 見到佢即讓 ...
我上次同你差唔多,無為意佢企我面前,見到即彈起(不是優先位)。附近啲人唔理佢添。她黑曬口面對我,唔該都無聲。我讓坐仲要受氣為咩?而家啲人好無禮貌

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

大廚勳章

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

你無錯。需要就坐啦。

互相幫助~

天氣仲係好熱啊

侯爵府

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

伯爵府

真係有需要可以出聲問淨係口up up冇用架
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

大宅

你無問題,而家啲人太老馮

大宅

引用:Quote:原帖由 麵包超人^o^ 於 15-06-12 發

原帖由 Happybabyhbb 於 15-06-12 發表
坦白講,讓係人情,唔讓亦係有你嘅理由。我大肚時或抱B坐地鐵,係唔預人地讓座嘅。如果我頂唔順,我會揀搭 ...
我都係咁話,大肚或抱bb如果我想坐,我會選擇坐的士!

公爵府

樓主, 不要太上心.

BTW, 有時我很疑惑, 而家在討論區, 我成日聽到好多人都話有D人鍾意影人(不讓座者)相擺上網....

講真, 我搭咁多次公共交通公具, 有D人都冇讓座, 我又見唔別有D"厚多士"彈出來影人相喎....

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

我唔會理人點睇, 有唔舒服就坐, 累都坐,
坐有咩問題?我有俾錢架喎,
如果出聲而有禮貌, 我讓有咩所謂呢

子爵府

Happybabyhbb 發表於 15-6-12 00:41
坦白講,讓係人情,唔讓亦係有你嘅理由。我大肚時或抱B坐地鐵,係唔預人地讓座嘅。如果我頂唔順,我會揀搭 ...
同意, 如果一定要坐又要舒服, 不如坐的士或者頭等, 一分錢一分貨~

珍珠宮

引用:最唔明點解依家搭公共交通工具都要咁大壓力

原帖由 bebebibi 於 15-06-12 發表
最唔明點解依家搭公共交通工具都要咁大壓力,好似坐下都要批鬥咁

...
係,我上次先同個一齊坐車既人講完,而家做香港人真係好慘。。。

琥珀宮

我覺得樓主無錯喎,其實一定係孭住BB先叫辛苦咩?

做咗一日嘢都好辛苦架,仲要OT埋,,工作辛苦咗成日,好多仲好大壓力添呀,只不過人哋從外觀上看唔出,就批判一個人有無需要坐

唔知幾時香港變成唔讓坐好似就係死罪,要俾人鬧,甚至俾人影相放上網公審?點解影個D人都唔知人哋背後的故事,就自己判官上身,以為唔讓坐一定唔啱?

大宅

我而家上車都唔敢坐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔關你事 佢個嘴抽筋啫

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

老公揹住bb入到車內無得坐,都會靠門側企~

唔會做姿勢等人讓座~

另外有時車箱內爆滿哂人,企位都已經好迫,有些人就黎到站,都想迫埋去落車位,

驚死落唔切車...唔會等停車時,可能有其他人落車呢..鬆動d咪再出囉~

首頁
45678...9

尾頁

跳至